Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Притча за Буда и изборите в живота: Добрите идеи винаги намират последователи

Притча за Буда и изборите в живота: Добрите идеи винаги намират последователи

Притча за Буда и изборите в живота: Добрите идеи винаги намират последователи   - изображение

Изтощен до краен предел, Гаутама седнал в сянката на дървото Бо и дал обет да остане там докато достигне пълно просветление. Тогава Изкусителят, Мара, се опитал да му попречи, като започнал да го изкушава по всички възможни начини, с които Сатаната е изпитвал Исус по времето на престоя му в пустинята.

Гаутама седял неподвижно под дървото Бо през цялото време, през което Мара го атакувал: сладострастни богини, танцуващи красавици, урагани и бури извил над него, проливни дъждове, диви зверове, армии демони. Гаутама оставал все така невъзмутим. Накрая Мара се оттеглил.

След като преодолял всички изкушения, Гаутама потънал в дълбока медитация, в която достигнал до четирите благородни Истини и получил просветление - пробуждане в нощта на майското пълнолуние, приблизително 528 година преди Христа. Неговото същество се преобразило и той станал Буда.

В продължение на 49 денонощия той останал в екстаз, след което отново се върнал в света.

Мара го очаквал там с последното си изкушение: „Как ще изразиш с думи своето преживяване? Връщай се в нирвана. Не се опитвай да предадеш посланието на света, в него няма никой, който да може да го достигне. Остани си в блаженство!”…

Буда му отговорил: „Ще се намерят някои, които да го разберат!”…

По материала работи: Ина Фенерова
Източник: "Приказки и притчи за малки и големи", Жанет Орфану
Снимка: purelanders.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимки