Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Притча: избирам да съм щастлива костенурка

Притча: избирам да съм щастлива костенурка

Притча: избирам да съм щастлива костенурка - изображение

Зуанг Зи бил велик философ и стратег, който живял в древен Китай. Неговите умения и знания били внушителни и всеобхватни, като много владетели се стремели да получат мъдър съвет или урок от него. Един от тях бил кралят Вей. Той изпратил своите подчинени до китното селище на Зуанг Зи, за да го поканят да се присъедини към кралския двор и да поеме длъжността на основен съветник на лидера.

Служителите на краля Вей намерили знаменития мъдрец до реката да лови риба.

Виждайки състоянието, в което се намират дрехите на Зуанг Зи, a именно износени и стари, те си помислили, че великият философ и стратег ще приеме предложението да стане част от най-елитния кръг в кралския двор, тъй като това ще му донесе много почести, слава и пари. Когато обаче те представили поканата на крал Вей пред знаменития мъдрец, той отвърнал със следната история:

"Имало едно време една свещена костенурка, която била щастлива и доволна от живота си в калта. Когато разбрал за свещена природа на влечугото, владетелят на кралството поискал да донесат необичайното животно в двореца.

Там, подчинени на краля убили костенурката, за да използват черупката й за предсказване на бъдещето.

Кажете ми, ако костенурката можеше да избира, тя би ли предпочела да бъде почитана в двореца или би останала жива, радвайки се на живота в калта?"

Пратениците на крал Вей отвърнали, че изборът на свещеното животно е очевиден – то би предпочело щастливото съществуване в природата, а не смърт, последвана от почести.

Когато чул думите на изпратените подчинени на краля Вей, Зуанг Зи казал:

"И ето вие вече знаете какъв е моят отговор. Приберете се в двореца и ме оставете да бъда щастлива костенурка в калта."

***

Урокът, който можем да извлечем от тази притча, е, че често сме примамени от евентуална слава, награди и пари. Когато се намираме в ситуация, която ни предлага да жертваме най-ценното ни и съкровено нещо, ние сме готови да го направим, само и само да получим онова отличие, бонус или похвала.

Много пъти, когато погледнем назад, осъзнаваме, че всъщност не сме щастливи от размяната. Така че преди да поемете още една "покана за кралския дворец", се замислете дали славата и почестите ще ви донесат повече радост от "живота в калта като костенурка".

По статията работи: Нора Маркова
Източник: fastcompany.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСоциални грижи