Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност Психолозите твърдят – ваканцията не е лукс, а необходимост

Психолозите твърдят – ваканцията не е лукс, а необходимост

Психолозите твърдят – ваканцията не е лукс, а необходимост - изображение

Всички познаваме работохолици, но когато човек осъзнае, че хората около него си вземат отпуск само за да извършат важни дейности в дома и да се справят със странични задължения, трябва да му светне червената лампичка и да се замисли, какво прави самият той.

Сега някой ще си каже, че е изкарал цяла седмица на море с децата и партньора си и дори е успял да си отмъкне един следобед, в който са го оставили да се наспи. Съжаляваме – специалистите твърдят, че това не е истинска почивка. Според тях пълноценната ваканция трябва да е поне две седмици, най-добре около месец.

Вие колко българи познавате, които могат финансово да си позволят подобно нещо? А дори и да могат да си го позволят — правят ли го? И в какво се превръща живота на „работните пчелички“? Нима сте родени само да работите, да борите стреса, ядете и пазарувате, за да наливате гориво в икономическата машина, започвайки кръга отново? Българите все по-често взимат лаптопа и телефона, дори в планината, с цел „да не са изолирани от света“ (и от шефа си). Като това започва да напомня американския начин на живот, който подсказва очакване, че и на онзи свят ще продължат да работят за кариерата си. Това ли иска човек от живота си и  дали всички тези хора съзнават, че една от причините да не достигат до истинско щастие е невъзможността на психиката им да се възстанови от напрежението?

Какво казват психолозите

Нужни са няколко дни далеч от работата по дома и стреса на офиса, за да започне истинската ваканция за ума ви. Да речем, че са 4-5 и разбира се, човек оставя един ден преди и един ден след тях, за да се справи с пътуването и багажа. Май ги допълнихме до седмица. Но така се оказва, че психиката ви е тъкмо готова да започне да си отпочива, когато  вече сте у дома и се хвърляте в работния процес.
Ваканцията или празниците не са само, за да се измъкнете от задълженията, въпреки че точно това ви кара да се усмихнете. Те имат пряка връзка с продуктивността ви на работа и у дома. Всъщност липсата им оставя нервната система да преработи случилото се в миналото и да се отърси от него.
Когато децата се приберат от училище, родителите често питат — „какво прави днес“. Това, разбира се, е пряко свързано с изпълнение на задачи и търсене на продуктивност. Повечето хора прекарват живота си в изпълнение на  задачи и дори родителите им да не са поставили подобен въпрос в детска възраст, то те го правят самостоятелно.

Ваканцията и производителността не вървят ръка за ръка. Всъщност са противоположни. Добре е да сте продуктивни на работното място. Хубаво е и у дома да сте такива, да почиствате и поддържате дома. Но на ваканция всичко, което трябва да постигнете, е да си доставите удоволствие и да забавите темпото достатъчно, че психиката ви да се отърси от стреса.

Каква е ефективната ваканция

Не е лесно да се докопате до истинска почивка. Може да очаквате да се появят тревожност, тъга и вина, около нея. Вероятно ще изникнат смесени чувства, около организирането на време за самите вас (такова без продуктивност и ползи за шефа и колегите). Място за паника няма, въпреки че е нормално да изпитате угризения, защото сте свикнали да сте полезни за околните. Усмихнете се, обмислете и планирайте приятна, автентична ваканция.

Може да идете навсякъде, независимо от разстоянието, да комбинирате пътувания с гледане на филми у дома или разходки с вечерни партита — изборът е ваш. „Къде“ е много по-маловажно от „как“. „Как“ значи да слезете от бягащата пътека на ежедневието, изпълнено със задачи.

Почивка в дома

Може да сте имали желание да усвоите медитация или йога. Ваканцията е много добър момент да започнете. Вземете постелка, разстелете я и опитайте. Никой няма да ви гони и да мери колко време ви е отнело, защото след това не ви чака друга задача и всичко е въпрос на желание.

Ясно е, че ако отпуската е малка, то човек иска да я прекара възможно най-пълноценно. Но за българина пълноценно е да види поне няколко роднини, да спретне малък ремонт или наложително раместване, да пътува и да услужи на няколко приятели с чифт работни ръце. Психолозите препоръчват точно обратното — да планирате достатъчно добре почивката си и да не се налага да се затрупвате със задачи. Да сте извършили малкия ремонт и посещението при роднини преди това, за да можете спокойно да прекарате време в редене на пъзел с децата или катерене из планината. Специалистите казват, че пълноценността на почивката е обратнопропорционална на задълженията, с които се ангажирате.

Период на отдих


За да работи едно устройство, трябва да има периоди на продуктивност и почивка, но повечето от хората в родното ни общество не осигуряват на нервната си система истинска отмора. Последствията са на лице — нито производителността е висока, нито лицето е ободрено.

Това е вашият живот, вашето тяло, вашата психика. Вашият дух. Те крещят и ви умоляват за истинска почивка. Не е нужно да е скъпа, луксозна или екзотична. Но трябва да е нещо, което повечето хора копнеят и въпреки това не предприемат: продължително време, оставено само за възстановяване и регенериране.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com 
Снимки: health.com; blog.accessperks.com; austinadventures.com; riverrunnersusa.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлНовиниСнимкиСпортИсторияАнкетиПсихологияСоциални грижиЛечения