Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Раждането на дете може да повиши рисковете за психичното здраве на татковците

Раждането на дете може да повиши рисковете за психичното здраве на татковците

Раждането на дете може да повиши рисковете за психичното здраве на татковците - изображение

Тревожността, която настъпва около раждането на новото дете в семейството, е също толкова разпространена, колкото и следродилната депресия, като при мъжете рисковете са също толкова високи, колкото и при жените.

До това заключение е стигнала д-р Лиана Лийч от Австралийския национален университет след анализ на данни от 43 независими проучвания, който е показал, че тревожността преди и след раждането на бебето, е също толкова разпространена, колкото и депресията, засягайки един на всеки десет мъже и около половината от жените.

Изследването е публикувано в "Journal of Affective Disorders".

"Мъжете съобщават, че се чувстват изоставени, защото бременността и раждането са толкова неразделно свързани с майката", коментира д-р Лийч и допълва, че много често проблемите се задълбочават, защото повечето хора не търсят помощ, за да се справят със състоянието.

Причините за тревожност и депресия около пристигането на новото бебе все още не са достатъчно добре разбрани. Повечето изследвания в тази област обаче показват, че над 20 процента от родителите страдат от тревожност или депресия.

"Разбира се, раждането на дете освен с радостни емоции, винаги е придружено и със стрес. Това е период на адаптация и промени в дома, в режима и в начина на живот на семейството. Всичко това може много да изнерви атмосферата, но тревожността може да се превърне в проблем, когато продължава дълго време и пречи на ежедневното функциониране", обяснява д-р Лийч.

Симптомите на тревожност могат да включват постоянно безпокойство, раздразнение и страхове за безопасността на бебето. Сред по-честите физически симптоми са висок пулс, прекомерно изпотяване, лош сън и лош апетит.

"Двойките трябва да са наясно с рисковете за психичното здраве и да потърсят професионална помощ за своите проблеми, колкото по-рано направят това, толкова по-добре е за здравето им, но и за спокойствието на всички членове на семейството”, съветва д-р Лийч.

Рисковите фактори за развитие на тревожност след раждането на новото дете, са липса на социална подкрепа, особено от партньор с финансови затруднения, или с психични проблеми.

"Здравните грижи през перинаталния период трябва да са за цялото семейство", убедена е Лиана Лийч.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: sciencedaily.com
Снимка: mybaby.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлНовиниАлт. медицинаЛеченияСпортСнимкиБотаникаТестовеСоциални грижиАнкетиОрганизации