Начало Психология Социална психология Аз Разберете кой е вашият архетип — част 1

Разберете кой е вашият архетип — част 1

Разберете кой е вашият архетип — част 1 - изображение

Може би сте чували за архетипи в часовете по психология в училище, но знаехте ли, че вашият уникален архетип е един от ключовете за разбиране на личността ви? Споменавани от Платон и достигнали до дълбок анализ при Карл Густав Юнг, архетипите и теорията за тях предлагат начини да се разберат основните мотиви на човека в обществото.

Можете да мислите за архетипите като за модели на поведение, които влияят върху всеки аспект от живота. Всяка от дефинициите на различните архетипи е свързана с различни желания, нужди и източници на удоволствие. Те оказват влияние и върху взаимоотношенията, които сте създали, върху видовете хора, които привличате и как отговаряте на важни събития в живота си. Когато прочетете описанието на всеки архетип, се запитайте, кой е най-близо до вашата същност?

Творец

Той оценява автентичната самоизява, креативността и оригиналността.

Ако се идентифицирате с този архетип, имате спокойна, отразяваща личност и ви е доста лесно да виждате красотата в околния свят. Вероятно харесвате ярки цветове и сте изключително впечатлителни при силни сетивни преживявания. Вие сте най-щастливи, когато се захванете и изграждате неща от самата нула, независимо дали с ръцете или с думите си. От друга страна, вероятно се борите с инстинкта, за да направите всичко "перфектно" и бързичко да се отегчите от евентуалните повторения.

Не е изненадващо, че професиите, които попадат често в този архетип, са артистични — художници, музиканти или поети. За радост, творчеството може да се изрази наистина ефективно и чрез готвене, писане на проза или дори само креативно решаване на проблеми.

Примери за този творчески архетип са: Анди Уорхол, Марта Стюарт, Моцарт, Марк Твен и Дж. К. Роулинг.

Изпълнител

Изпълнителят е описан от Юнг като човек, който обича положително внимание и иска да впечатли другите, за да изпита силни емоции.

Ако сте изпълнител, вероятно силно се вълнувате при посещаване на нови места и социални събития. За изпълнителя нищо не е толкова приятно, колкото идеята, че забавлява останалите. Но той се притеснява от негативното внимание и истински се ужасява от това да остане далеч от светлината на прожекторите. Ако носите силните черти на този архетип, най-вероятно ви се случва да се окажете въвлечени в клюки и междуличностни драми.

Всяка кариера, свързана с представяне пред публика, се вмества в този архетип. Очевидните примери включват актьорско майсторство, комедийни участия и илюзионистко изкуство. Но трябва да признаем, че и просто да разсмеете колегите на работа е доста ефективно задоволяване на изначалните желания за привличане на внимание. Ако обичате да разказвате истории на приятелите си или да се самоиронизирате, за да накарате другите да се смеят, то вие определено сте изпълнител.

Примери за изпълнителски архетип са: Мадона, Пинк и Майкъл Джексън.

Спортист

Третият от архетипите е спортистът, който е за физически по-активен. Ако отговаряте на този конкретен архетип, най-вероятно предпочитате фитнесът пред четенето на книга и се гордеете с физическото си състояние, което следите с изключително внимание. Спортистът е характерен с това, че е вперил поглед в постигане на поставените цели и обича да проследява напредъка към тях. Основният капан зад този архетип е склонността към силна конкурентност, защото може да доведе както до успехи, така и до конфликти. По отношение на трудовата дейност, ако носите този архетип, може да сте привлечени от професии със спортна или танцова насоченост — нещо, което да е свързано с полагане на целенасочени усилия и планиране. Най-лошият вид трудово развитие за този архетип е свързан със седене на стол и невъзможност за активни действия навън.

Представители на този архетип са: Майкъл Фелпс, Кандис Паркър, Анна Курникова, Леброн Джеймс и Серена Уилямс.

Бунтовник

Този архетип се бори за справедливост и основни ценности, и ако е вашият, то вие се борите за убежденията си с цената на всичко. Обичате свободата и сте готови дори да съборите стените на своето съзнание, за да я достигнете. Като бунтовник, ще бъдете най-щастливи, когато живеете извън границите на нормата в обществото, особено когато се борите за някаква кауза. Трябва да имате предвид, че този архетип носи склонност да отиде твърде далеч и дори да наруши закона, следвайки някаква идея.

Когато става дума за търсене на правилната професия, може би е разумно да опитате благотворителни дейности или правни науки, заради търсенето на справедливост. Малко вероятно е да откриете радост в кариерата, в която не можете да повлияете положително на света. Същите емоции могат да ви привлекат към протести и застъпничество по социални проблеми.

Известни хора, носещи този архетип са: Боб Дилън, Принс, Риана, Майли Сайръс и Кени Уест.

Грижовен

В този архетип основните ценности са съпричастност, състрадание и любов. Ако той е вашият, то най-вероятно ще дадете много на приятелите си, семейството и дори на непознати. Вие вероятно сте първият човек, към когото околните се обръщат, когато имат нужда от помощ. Ще познаете, че сте грижовен по това, че сте най-щастлив в компанията на семейството и близките си, независимо от това, което правите с тях.

Проблемът при този вид хора идва от това, че намират за изключително трудно да казват „не“ на чуждите искания, дори когато нямат ресурси за изпълнение на нечии желания. Работните места, подхождащи на този архетип, са сходни с преподавателска дейност, медицина, консултиране, алтернативно лечение и треньорска дейност – като цяло, активност свързана с грижата, в която кариерното развитие не е основен приоритет.

Знаменитостите с този архетип са: Майка Тереза и Мишел Обама.

Визионер

Ако вашият архетип е визионерът, то сте организиран и иновативен човек, който се радва на играта с идеи и мисли много за бъдещето. Вие обичате да отделяте време за планиране и мечти и така развивате своя уникален начин да виждате нещата. Бихте работили с най-голямо удоволствие, ако кариерата ви е свързана с нови идеи и концепции, като вероятно ще се справяте много добре с овладяване на новите технологии.

Най-трудно ви е да се противопоставяте на тенденцията да анализирате прекалено.
Едно от великите неща за визионерския архетип е огромният потенциал за различни кариери. Можете да внедрите нововъведения в областта на дизайна, компютрите, изкуството, маркетинга, науката и стратегията. Имате възможност да сте отличен полицейски детектив, тъй като притежавате умение да виждате модели и да откривате лъжата.

Знаменити личности с този архетип са: Алберт Айнщайн, Илон Мъск, Опра Уинфри и Стив Джобс.

Останалите шест архетипа можете да откриете ТУК>>>

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: thelawofattraction.com
Снимка: thelawofattraction.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихология