Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Родителството – най-трудният, но и най-смисленият период от живота на всеки човек – част 2

Родителството – най-трудният, но и най-смисленият период от живота на всеки човек – част 2

Родителството – най-трудният, но и най-смисленият период от живота на всеки човек – част 2 - изображение
Родителството, макар и възнаграждаващо, може да бъде един от най-трудните и отнемащи време и енергия периоди от живота на един човек. Освен че се грижат за ежедневните нужди на децатародителите са отговорни за развитието на техните житейски и социални умения, поведение и навици.  

В първата част на статията ви запознахме с огромното влияние, което родителите имат върху развитието на децата си, както и с различните трудности, с които родителството ги сблъсква, във втората част вижте пред какви предизвикателства са поставени самотните родители и начините, по които могат да направят живота и задълженията си значително по-лесни. 

Самотни родители

Броят на домакинствата с един родител се увеличава в световен мащаб. Някои родители избират да отглеждат децата си сами, докато други губят партньора си заради раздяла или смърт. Общото при по-голямата част от самотните родители е повишения стрес - основно заради факта, че няма с кого да си поделят родителската отговорност.

Внезапната раздяла на партньорите травмира децата. Трудностите при преодоляването на промяната в живота им може да доведе до проблеми в поведението им, включително депресия.
В случаите, в които разведените родители споделят попечителството, те трябва да си партнират добре и да създадат еднакви правила за децата, защото несъответствията ще направят адаптацията още по-трудна.

Възможно е самотните родители да изпитват трудности при налагане на правила и дисциплинирането на децата без подкрепата на партньора, както и допълнителен стрес поради финансови затруднения.

На практика е почти невъзможно самотните родители на малки деца да поддържат романтични взаимоотношения или да излизат на срещи. Това може да доведе до изолация и самота, които да се развият до състояния като тревожност и депресия.

Единственият начин, по който самотните родители могат да намалят стреса и да се справят с трудностите, е като останат свързани с роднини и приятели и като отделят време за себе си – само така ще бъдат истински пълноценни във връзката с децата си.

Терапевтите предупреждават, че проблемите, свързани с родителски права или липса на помощ в отглеждането на децата, могат да доведат до стрес, който да се прояви чрез тревога, депресия, раздразнителност или гняв. Някои ситуации, раздяла с партньора например, могат да доведат до скръб, депресия или посттравматичен стрес. Когато тези състояния не се лекуват, страдат всички, включително децата. Терапията може да бъде ефективен начин за справянето с тези проблеми.

Терапия за родителски проблеми

Консултацията и терапията могат да помогнат на родителите по различни начини както след конкретно стресиращо събитие, така и при проблеми в отглеждането на детето, натрупан стрес и чувство за безизходица.

Някои родители имат собствени емоционални или психични проблеми, които правят отглеждането и възпитанието на децата особено трудно. В случаи на депресия, биполярно разстройство или шизофрения стресът и напрежението могат да се окажат непосилни и помощта от специалист е задължителна.

Статистиката показва, че през 2014 година всеки шести самотен родител е бил загрижен за психичното си здраве. Финансовият статус може също да играе важна роля: при хората в по-ниските социално-икономически групи статистическият риск от проблеми както с психичното, така и с физическото здраве, е по-висок.

Препоръката на експертите е родителите, които изпитват трудности в преодоляването на ежедневния стрес, навреме да търсят подкрепата на специалист по психично здраве, който ще им даде необходимите насоки за справяне в трудни ситуации.

Към първа част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: cbc.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияСнимкиЗдравни съветиСоциални грижиНовиниЛюбопитноОрганизацииАнкети