Начало Психология Социална психология Групова динамика Само като погледнат лицето ви, хората могат да разберат дали сте бедни или богати

Само като погледнат лицето ви, хората могат да разберат дали сте бедни или богати

Само като погледнат лицето ви, хората могат да разберат дали сте бедни или богати - изображение

Само като погледнат лицето ви, хората могат да разберат дали сте бедни или богати, нещо повече, въз основа на това заключение те си създават и други преценки за вас, разкрива ново изследване.

"Това означава, че толкова дискретни детайли като знаците за социална принадлежност, които лицето ни издава, могат сериозно да засилят класовото разделение, особено в страни, в които то продължава да създава сериозни проблеми", коментира ръководителят на проучването социалният психолог Тора Бьорнсдотир.

По думите й първото впечатление може да се превърне дори в самоизпълняваващо се пророчество и да повлияе не само на вашите взаимоотношения, но и на възможностите, които имате пред себе си и в професионален, и в личен план.

"Една от причините за това по всяка вероятност е, че щастливото и доволно, или тъжното и нещастно изражение често се отпечатват върху лицето още през тийнейджърските години или през ранната зряла възраст", обяснява Бьорнсдотир.

Ето и примера, който тя дава:

Разгледайте внимателно снимката по-долу и се опитайте да познаете кои лица изглеждат по-бедни и кои по-богати.

изражение, лице, класова принадлежност

Разгледайте ги добре и ще забележите, че лицата, изобразени отляво (А) изглеждат доста по-доволни от лицата, изобразени вдясно (B).

"През годините различни изследвания са потвърждавали връзката между физическите и личностните черти на човек, но това е първото изследване, което дава солидни доказателства, че можем да разкрием социалната принадлежност на човек само по изражението на лицето му", споделя още Бьорнсдотир.

Любопитен факт: През 2010 г. канадски психолози откриват, че според пола и дължината на лицето на даден човек, можем да предположим – и то с доста голяма точност, какъв е неговият ръст, но също и дали притежава лидерски умения. В друго изследване учени са открили, че структурата на лицето показва и колко агресивни сте. Мъжете с по-високи нива на тестостерон имат по-широки лица и големи скули, а тези черти на лицето издават склонност към агресия.

"С напредването на годините лицето ни се превръща в постоянен "предател" на нашите преживявания. Всъщност, дори когато сме сигурни, че лицето ни не изразява нищо, остатъците от нашите емоции са все още там", коментира съавторът на изследването д-р Николас Рул.

В рамките на проучването изследователите откриват още един интересен факт. Хората могат с точност да познаят социалната принадлежност, само ако човекът срещу тях е с неутрално изражение. Ефектът изчезва напълно, когато хората са усмихнати…

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: spring.org

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиСпортПсихологияИсторияСоциални грижиНовини