Начало Психология Социална психология За психологията Хикикомори — социалната изолация в Япония, която се превръща в зараза

Хикикомори — социалната изолация в Япония, която се превръща в зараза

Хикикомори — социалната изолация в Япония, която се превръща в зараза - изображение

Хикикомори е психологическо състояние, което кара хората да се затварят далеч от обществото, като често остават изолирани в домовете си в продължение на месеци. Името на това състояние произлиза от Япония, където над половин милион млади хора са предупреждение за опасностите в съвременното общество.

Всъщност до скоро се считаше, че състоянието е характерно само за млади хора, но се оказа, че средната възраст се увеличава, а наред с нея се удължава и времето, в което хората остават изолирани. Японците отчитат, че това е не само психологическа заплаха за индивида, а и социална и икономическа за общността.

Хаяши Киоко е момиче, което стартира социалната си изолация, след като директорът на гимназията й започва да говори за приемни изпити в университет още от първия учебен ден. „Надявах се да превърна времето си в училище в нещо повече и по-забавно от подготовка за изпити. Беше огромен шок, защото истински усещах, че не принадлежа към учебната система. Това чувство се проявяваше във физически симптоми и аз спрях да ходя на училище". Когато завършва гимназия тя започва работа на непълно работно време, принудена от майка си. Но Киоко споделя, че е „достигнала границата си“ и вече не може да излиза от дома си и да се среща с хора.

Киоко не е сама, тя е част от вълната на разпространяващото се хикикомори - японският термин, които именува хората, избягващи социални контакти, затваряйки се у дома (терминът се отнася, както за състоянието, така и за лицата, страдащи от него).

Най-лошата част от социалната изолация на Киоко е през 20-те й години. Тя разказва: „Цялото време, в което бях будна, прекарвах критикувайки себе си… Всичко, което правех, бе да се храня, да ходя до тоалетна и да дишам. Бях като жив труп, не успявах да намеря и най-мъничка стойност в себе си. Убедена бях, че животът ми е безсмислен.

"Имах този ужасен вид на ярост и яд, които не знаех къде да насоча и бях винаги изтощена."

Японското правителство официално определя хикикомори като хора, които не са напускали домовете си или не са взаимодействали с други хора в продължение на поне шест месеца.

Но хикикомори може да се прояви в различни форми: състоянието на един човек може да бъде толкова тежко, че да няма достатъчно енергия, дори за да стане от дивана и да отиде до тоалетната. Част от жертвите му страдат и от обсесивно-компулсивни разстройства, толкова сериозни, че се къпят няколко часа на ден или чистят баните си часове наред. Трети вид хикикомори обясняват, че играят видеоигри по цял ден, защото от тях получават усещането, „че се успокояват“.

Джеф Кингстън (професор по азиатски науки в Университета Темпъл в Токио) казва: "Измамните обобщения винаги са подвеждащи ... (Но) изглежда, че страдащите са предимно мъже, които показват изключителни симптоми на социално отдръпване, които често живеят у дома с родителите си, които се грижат за тях.
За да сме честни, това изказване пропуска, че според японските културни традиции е нормално жената да е социално изолирана и да си стои у дома, за да се грижи за семейството, така че вероятността много от страдащите дами да са пропуснати, е висока.
Професор Кингстън се опитва да анализира явлението: „Те рядко напускат стаите си или домовете си и според съобщенията живеят, ограничавайки взаимодействията си основно до виртуалния свят. Това се счита за болест на средната класа, защото само хикикомори от такъв произход могат да разчитат на подкрепата (от финансов тип) на своите семейства."

Как стоят нещата в Япония

Според статистическите данни към 2015 г. в Япония има 541 000 хикикомори на възраст от 15 до 39 години. За съжаление не е събрана информация за другите възрастови групи, което значи, че най-вероятно се пропуска голяма част от числеността на епидемията. Освен това се оказва, че има семейства, които предпочитат да не съобщават, че в дома им има човек, засегнат от социалната изолация. В началото на годината страната обяви пред света, че научната общност ще проведе изследвания на хикикомори след 40-те години. Предишните проучвания са били с ограничен обсег относно възрастта, тъй като в минало се е вярвало, че състоянието е ограничено до младежите в страната. Сега учените се надяват да идентифицират по-възрастните хикикомори и да разберат от каква помощ се нуждаят семействата им. Тъй като възрастта на страдащите и броят им нарастват, са необходими много повече хора, за да полагат грижа за тях, въпросите стават все по-наложителни.
Кингстън каза: "Проучването ще предостави по-точна информация, която не е била търсена до момента. Подозирам, че тя ще осигури основа за подобряване на държавната политика спрямо тях, защото ще детайлизира техните нужди. За съжаление социалната стигма ще продължи да съществува". 

Професорът допълва: "Можем само да се надяваме, че по-големият достъп до различни терапии и обществени здравни кампании за де стигматизиране на феномена ще насърчи повече да потърси помощ, да го намери и да се научи да управлява симптомите си, за да могат да водят по-продуктивен и изпълващ живот.

Япония е една от страните, развиващи се с най-голям темп в сферата на новите технологии и това позволява на обществото да приема все по-нормално дългото време, прекарано във фактическа социална изолация и „живеенето в мрежата“. Възможно е това да води и до по-бърз темп при проявленията на социалните и психически епидемии на съвременния свят. Времето ще покаже. 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: businessinsider.com
Снимка: mundoaspie.es

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияСоциални грижиНовиниНаправления в медицинатаПатологияСпециалистиНормативни актовеФизиологияЛечения