Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Синдром на празното гнездо: Същност и симптоми – част 2

Синдром на празното гнездо: Същност и симптоми – част 2

Синдром на празното гнездо: Същност и симптоми – част 2 - изображение

Синдромът на празното гнездо* не е клинична диагноза, а по-скоро описва преходен период, в който много хора изпитват чувство на самота или загуба. Въпреки че много родители насърчават децата си да станат независими възрастни, моментът, в който те вече са такива и напуснат семейното гнездо, може да бъде болезнено преживяване.

Състоянието включва набор от симптоми, включително самота, скръб и загуба на цел, които обикновено се проявяват преди или непосредствено след като децата им напуснат дома си, за да поемат по своя собствен път. Въпреки че този синдром не е признат за психично състояние, изискващо внимание и терапия, е вече добре проучено явление, което може да доведе до психични проблеми като депресия и тревожност.

Понякога за преодоляване на състоянието е необходима професионална помощ, ето затова е необходимо да познавате добре неговите симптоми:

Емоционален дистрес

Когато детето напуска семейното гнездо, в дома настъпва тягостна тишина, чувство за самота, изолация и безсмислие. В началото може да не успявате да владеете емоциите си, може да ви разплакват най-неочаквани неща, може да се чувствате тъжни и изоставени, ядосани, че не сте били достатъчно добри и всеотдайни родители. Това е напълно нормално. Не отричайте болката си и не потискайте тъгата си. За да стабилизирате по-бързо емоционалното си състояние, си разрешете да чувствате всяка емоция, която бушува във вас.

Семейно напрежение

През годините животът на много двойки се върти основно около децата и техните грижи и ангажименти, а връзката между партньорите остава на много заден план. Когато детето напусне дома, оставя двама родители, които на практика вече не се познават и дори не знаят как да разговарят на теми, различни от свързаните с децата. Ако сте прекарали години наред, пренебрегвайки брака си, може да откриете, че връзката ви се нуждае от много работа, грижи и повторно сближаване и опознаване. Това може да доведе до напрежение и дори до раздяла. Ако искате да спасите брака си, поставете си за цел да подобрите взаимоотношенията си. Погледнете на този труден период като на страхотна възможност да се свържете и преоткриете отново любимия си човек.

Постоянно притеснение за децата

Независимо дали детето ви се е преместило, за да продължи образованието, или за да намери собствения си път, напълно нормално е да се тревожите за това как се справя, но не е нормално да чувствате постоянна тревога. Ако му звъните по няколко пъти ден или прекарвате часове в социалните мрежи, за да разберете какво прави, с кого е, добре ли е, е време да осъзнаете, че не постъпвате правилно. Сега е моментът, в който детето ви трябва да разпери криле и да практикува всички умения, на които сте го научили, докато все още е било у дома.

За да ви бъде по-лесно да контролирате желанието си да сте в постоянна връзка с детето си, направете график на обажданията и посещенията, като се съобразите и с неговата ангажираност.

Съвсем нормално е да се чувствате изплашени, тъжни и самотни, но помнете, че няма да е винаги така. С времето ще свикнете с тишината и ще успеете да се фокусирате върху собствените си желания.

Съвети за преодоляване на Синдрома на празното гнездо

Родителите, поддържащи пълноценни отношения с партньора си, с близки и приятели, занимаващи се с дейности, които обичат, по-лесно преодоляват самотата и чувството за безсмислие, съпътстващи порастването на детето. Това следва да покаже, че трябва да се подготвите за този труден период още преди неговото настъпване. Опитайте се да свиквате със самостоятелността и независимостта на детето си още по време на пубертета, давайте повече свобода, преподавайте ценни умения за справяне, но потискайте желанието си да контролирате всеки аспект от живота му.

Междувременно полагайте грижи за себе си и отделяйте време за интересите си, за любимия човек и приятелите си. Присъствайте в живота на детето си пълноценно, но разумно. Така не само ще възпитате независим и успешен възрастен. Така ще инвестирате и в собственото си емоционално здраве и когато настъпи моментът детето ви да разпери криле и да полети, чувството на самота и непотребност ще бъде много по-лесно преодолимо. 

Социалната подкрепа също може да бъде изключително полезна по време на стрес и самота, а грижата за себе си трябва да бъде приоритет по време на трудни преходи. Има практически неща, които можете да направите, за да се подготвите или да управлявате този толкова труден и наситен с емоции период. Например, времето и енергията, които сте насочвали към детето си, сега могат да бъдат посвещавани на различни области от живота ви, сбъдване на забравени мечти, пътешествия, нови хобита и приятелства.

Понякога Синдромът на празното гнездо води до сериозни състояния като депресия и тревожност, затова е добре да потърсите професионална помощ при задълбочаване на симптомите.

* През последните около 20 години, така нареченото "Бумеранг поколение" – младите хора, които се завръщат да живеят с родителите си, след като завършат образованието си, е променило традиционната динамика на празните семейни гнезда, показва изследване проведено в САЩ през 2011 г.
Фактори като високо ниво на безработица и ограничени работни места увеличават броя на младите хора, завръщащи се в семейния дом. Според статистиката около 20 милиона американци между 18-34-годишна възраст живеят с родителите си.

Към първа част >>>

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: goodtherapy.org, psychologytoday.com, verywellfamily.com
Снимка: dissolve.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиСоциални грижиАнкетиНовиниОрганизацииСпециалистиСпортИнтервютаИсторияРецептиТестовеХранене при...Алт. медицинаНормативни актовеОбразованиеЗаведенияКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника