Начало Психология Социална психология За психологията Социология и психология — каква е разликата между тях

Социология и психология — каква е разликата между тях

Социология и психология — каква е разликата между тях - изображение

Съществуват много закачки относно приликите и различията между социолозите и психолозите. Нека изясним веднъж завинаги как стоят нещата с двете науки.

Социологията и психологията са две социални науки, които са взаимно допълващи се. Социологията обаче включва проучването на груповото поведение на хората на макро ниво, докато психологията е по-заинтересована от това, което се случва в мозъка на отделния индивид в различни ситуации и сценарии.

Социалната психология е дисциплина в психологията, която изследва влиянието на другите върху мислите, чувствата и поведението на индивида. Както социологията, така и психологията се отразяват взаимно по един или друг начин. Докато проучванията в двете полета са различни, много от тях се обръщат към знанията в другата област що се отнася до изследване. Например "плуралистичното невежество" е един от предметите на изследване в социалната психология.

Най-общо казано, психологията проучва човешкия мозък и менталните характеристики на индивида. От друга страна, социологията изследва поведението на хората в дадена група или общество; техните взаимоотношения и социален живот.

И двете полета са взаимосвързани по един или друг начин, но има ясни различия между тях, макар че и двете изследват човешкото поведение, те го правят през различни перспективи. Социологията и психологията се допълват и са взаимосвързани по много начини. Нека да разгледаме разликите помежду им.

Разлика в подхода

И двете науки прилагат различен подход по време на работа. Социологията гледа на "макро" ниво и се интересува от поведенческите модели на групи от хора. Тя следи как различните общества разглеждат и следват различните религии и култура, разликата в тях, как взаимоотношенията между различните страни засягат социалното поведение на различните култури и т.н. Социологията включва и изучаването на човешкото поведение в едно общество, как влияе това общество и как хората се държат в социални групи.

Психологията се занимава с изучаването на човешкия ум и индивидуалните модели на поведение. Тя включва проучване на индивидуалните реакции в различни сценарии. Това е голямата разлика в подхода на двете науки.

Видове под-полета

Под-полетата на социологията включват различни видове изследвания в определена област като брак, култура, права на жените в различните общества, въздействие на климата, модели на обличане, политически решения, образование, социални злини и др.

Психологията има различни разклонения като криминална психология, клинична психология, абнормна психология, индустриална психология, когнитивна психология и др.

Методология на изследването

Социолозите използват тестове, въпросници и работа на място за своите изследвания. Те трябва да разбират културата и въздействието, което оказва мисленето на обществото като цяло, за да постигнат до консенсус. Разбира се, всяко общество е сложно и психологията на всички индивиди, взети заедно формира общество.

Психологията, от друга страна, използва повече техники за провеждане на експерименти и изследвания в лабораторна среда. Формулирането на хипотези, казуси, експерименти с животни и др. са някои от изследователските й техники. Освен това, се използват интервюта, наблюдения и други научни методи.

Социална психология и социология

Въпреки че може да звучат еднакво, те не са такива. Но е вярно, че споделят някои общи черти и едната от тях частично съществува заради на другата.

Първоначално съществува единствено разграничението между социология и психология. Но в последствие една област на психологията започва да се интересува от социалните и груповите процеси, откъдето идва и социалната психология. Ето защо имената са толкова сходни: социалната психология се ражда от смесването на психология със социология. Ясно може да се забележи, че едната има огромно влияние върху еволюцията на другата и обратно. В крайна сметка те наистина са се развили заедно.

Днес двете области се развиват в посока на специализация. Социолозите се фокусират върху макрообразни променливи като социалната структура и миграцията, а социалната психология се фокусира върху микропроменливи като групова идентичност или влияние.

Кариерни възможности

Социология

  • Завършилите социология могат да намерят работа, която предоставя здравни услуги като консултиране, супервизия и др.
  • Съществуват многобройни възможности в сферата на бизнеса, включващи длъжности като служител във връзки с обществеността, мениджър по производството, пазарен анализатор и др.
  • Освен това, могат да вземат участие в дейности, предоставящи социални услуги или да работят в правителствени служби като тези за развитие на селските райони, планиране, градско планиране и т.н.
  • Тези, които се интересуват от сферата на образованието, могат да работят като учители, консултанти и др.

Психология

  • Специалистите в областта на психологията могат да се специализират в различните подотрасли и съответно да работят като консултанти или клинични психолози в клиники, болници, училища, организации за социално подпомагане и т.н. В консултирането също има различни под-полета като брачна и семейна или училищна консултация и т.н.
  • Искате нещо различно? Можете да работите като съдебен психолог и да помагате на правоохранителните органи. Можете също така да направите кариера като спортен психолог.
  • Отново в областта на образованието можете да работите като учител, изследовател или съветник.

Посоченият по-горе списък със сигурност не обхваща всички перспективи за кариера, от които професионалистите в тези науки могат да се възползват. И двете степени предлагат привлекателни и предизвикателни възможности за реализация.

Макар че има голяма разлика между психологията и социологията, може да се подчертае, че двете вървят ръка за ръка и се допълват взаимно. Някои от известните психолози са Уилям Джеймс, Жан Пиаже, Мери Уитън Калкинс и др. Карл Маркс, Огюст Конт, Макс Вебер и др. са известни със своя принос в социологията. И двете социални науки се занимават с всичко, което е човешко. А всичко човешко, е твърде сложно за разбиране!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologenie.com, exploringyourmind.com

Снимка: exploringyourmind.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниСпециалистиСнимкиТестовеСпортЛеченияИнтервютаСоциални грижиАлт. медицина