Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Според ново изследване рискът от развитие на депресия и тревожност е генетично заложен

Според ново изследване рискът от развитие на депресия и тревожност е генетично заложен

Според ново изследване рискът от развитие на депресия и тревожност е генетично заложен - изображение

Резултати от ново изследване, публикувано в списание PNAS, показват, че свръхактивна мрежа в мозъка е отговорна за това рискът от депресия и тревожност да се предава от поколение на поколение.

Според учените мрежата се състои от три области в мозъка, които работят заедно, за да контролират отговора на страха. Гените, предадени от родители на деца, оказват влияние на степента, в която тези области могат да функционират заедно.

"Свръхактивността на тези три региона в мозъка (мозъчното стъбло, амигдалата и префронталния кортекс) са генетично предадени мозъчни изменения, които са пряко свързани с опасността в по-късен етап от живота да се развият депресия и тревожност. Това е много голям пробив в разбирането на невронните основания за наследените тревожност и депресия и определено стеснява кръга за много по-селективни мишени за третиране", обяснява проф. Нед Калин, ръководителят на екипа, провел изследването.

Заключенията са направени на база тестове на резус маймуни, мозъците на които са подобни на човешките. Резултатите от сканирането на мозъка им в състояние на страх в комбинация с нужната генетична информация, недвусмислено показват важната роля, която изпълняват тези три региона в мозъка.

Друг извод от тестовете е, че около 35 процента от разликата в тревожността се обяснява именно със семейната история.

„Респонс реакцията на страх е жизненоважна за оцеляването ни, но създава проблеми, ако е свръхактивна. От една страна тревожността може да ни даде еволюционно предимство, тъй като помага да разпознаем и избегнем опасностите. От друга страна обаче, ако мрежата е свръхактивна, това започва да се превръща в проблем и да дава като резултат депресия и тревожност. Добрата новина е, че вече знаем къде да търсим и това ще ни даде възможност да развием много по-добро разбиране за молекулните изменения, които причиняват мозъчната функция на тревожноста. Гените формират нашия мозък така, че да ни помогнат да станем тези, които сме”, коментира още проф. Калин.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psy Blog
Снимка: piragospel.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛеченияЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлТестовеБотаникаАлт. медицинаСпортСнимкиСоциални грижиХранене при...ВидеоЗдравни проблемиАнкетиИзследвания