Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми Съвети за възстановяване от емоционално пренебрегване в детството

Съвети за възстановяване от емоционално пренебрегване в детството

Съвети за възстановяване от емоционално пренебрегване в детството - изображение

Емоционалното пренебрегване в детството често е причина за вярването, че чувствата ни нямат никакво значение, което с годините става все по-ясно и категорично. По думите на терапевта д-р Джонис Уеб нашият мозък започва автоматично да пренебрегва емоциите ни, за да може да се адаптира по-лесно.

Най-важното, което е необходимо да осъзнаем, е, че трябва да можем да изпитваме емоциите си и да им се отдавате напълно, защото те са горивото на живота ни. Те са лепилото, което ни свързва с околните, силата, която ни мотивира. Да живееш, без да си способен да чувстваш и използваш емоциите си, означава да се лишиш от радостта в живота. Д-р Джонис Уеб посочва, че можем да се освободим от следите, които оставя емоционалното пренебрегване в живота ни.

Вижте няколко съвета:

Наблюдавайте емоциите си и се научете да ги групирате

Хора, които вярват, че чувствата им нямат никаква стойност и значение, на първо място трябва да се научат да ги приемат и идентифицират като положителни и отрицателни. Ако сте израснали в дом, в който никой не е споделял емоциите си, е важно да се научите да говорите затова как се чувствате – дори и да е само пред себе си.

Определете нуждите и предприемете стъпки, за да ги задоволите

Много от хората, които са били емоционално пренебрегвани в детството, в зряла възраст често не си дават сметка за потребностите си или не вярват, че заслужават нуждите им да бъдат задоволени. Работете върху това, изследвайте емоциите и потребностите си и предприемете действия.

Емоционалното пренебрегване в детството е до голяма степен пренебрегван феномен в психологията заради тихия си и „невидим” характер. Много психолози го определят като коварно и пренебрегвано, защото уврежда живота, но го прави подмолно и мълчаливо.

Ако вярвате, че сте недостойни и не заслужавате удовлетворяване на нуждите си, признайте убеждението си и го приемете само като такова – като ваше вярване, а не факт. Сами или с помощта на терапевт, открийте погрешните си вярвания и ги заместете с нови - верни и полезни, започвайки с това, че както всички останали на планетата, и вие имате емоционални нужди, които заслужавате да удовлетворите, независимо от това какво сте изпитали в детството. 

Не се затваряйте в себе си и се стремете към пълноценен социален живот

За децата, които са били емоционално пренебрегвани в детството, може да бъде истинско предизвикателство общуването в зряла възраст заради нездравото отношение, което са изградили към околните. Избягването на дълбоките емоционални контакти обаче е грешка. Опитайте се постепенно да се сближите с хора, които ви се струват искрени и добронамерени. Изграждането на топли и стабилни връзки ще донесе повече радост и богатство в живота ви.

Общувайте със себе си по положителен начин

Това означава да се освободете се от навика да се критикувате и обвинявате. Поставете си за цел да противодействате на всички негативни убеждения и въпроси с положителни мисли.

Бъдете внимателни и се грижете добре за себе си, започвайки с малки стъпки

Много често хората, които носят травмата от емоционалното пренебрегване, не знаят как да се грижат за себе си дори в зряла възраст, защото не познават емоциите си и нямат представа какви са потребностите им. Опитайте се да се отнасяте към себе си с внимание, грижа и съпричастност. Бъдете нежни и състрадателни към себе си, особено ако сте склонни да бъдете самокритични или осъдителни.

И помнете: Рим не е бил построен за един ден! Избавлението от емоционалните травми е процес.

Редактор: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: llapi.info

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСоциални грижиАлт. медицинаФизиологияАнкетиСпортБотаникаНовиниЗаболявания (МКБ)ОрганизацииИсторияСпециалистиКлинични пътекиНормативни актовеИнтервютаИзследванияЛеченияЗаведения