Начало Психология Социална психология За психологията Термини от експерименталната психология, които трябва да знаете

Термини от експерименталната психология, които трябва да знаете

Термини от експерименталната психология, които трябва да знаете - изображение

Психолозите използват различни методи за изследване на човешкия ум и поведение. Мнозина от нас, четейки за любопитните открития на психологията, вероятно се чудят как изследователите достигат до заключенията, които правят и какво всъщност означава всичко това.

Методите за изследване на психологията могат да бъдат относително прости или много сложни, но има редица термини и концепции, които всички студенти по психология (или просто тези, които искат да знаят повече) трябва да разберат. Проверете следния списък с термини, които трябва да знаете.

Приложни изследвания

Приложното изследване е вид изследване, насочено към решаване на практически проблеми. Вместо да се фокусират върху разработката или разследването на теоретични проблеми, приложните изследвания се интересуват от решенията на проблемите, които оказват влияние върху ежедневието. Например, едно приложно изследване може да се интересува от това кое лечение на дадено психиатрично състояние води до най-добри резултати. Това изследване е пряко приложимо и може да помогне на хората да подобрят ежедневния си живот.

Основни изследвания

Те включват разследване на теоретични проблеми, с надграждане базата от научни знания. Макар този вид изследвания да допринасят за разбирането ни за човешкия ум и поведение, той невинаги помага за решаването на непосредствени практически проблеми.

Казус или изследване на отделен случай

Казус е задълбочено проучване на един индивид или група. При него се анализира почти всеки аспект от живота и историята на субекта, за да се потърсят модели и причини за поведението му.

Корелационни изследвания

Корелационните изследвания се използват за търсене на взаимовръзки между променливите. Има три възможни резултата от корелационно изследване: положителна корелация, отрицателна корелация и липса на корелация. Коефициентът на корелация е мярка за корелация и може да варира от -1.00 до +1.00.

Изследвания с напречен разрез

Това е вид изследователски метод, който често се използва в психологията на развитието, но и в много други области, включително социалните науки, образованието и други научни области.

Характеристика на търсенето

Характеристика на търсенето е терминът, използван в психологическото изследване, за да опише неволен намек (улика), който подсказва на участниците какво експериментаторът очаква да открие или какво поведение очаква от тях.

Зависима променлива

Тя е променлива, която се измерва в експеримент. Изследователите променят една или повече независими променливи, след което измерват зависимата променлива или зависимите променливи, за да определят дали в резултат на първото са настъпили някакви промени.

Двойно сляп експеримент

Това е вид изследване, в което нито участниците, нито експериментаторите знаят върху кой се оказва определено влияние. Това помага да се отстрани възможността изследователите да дадат фини улики за това, което очакват да намерят, и да повлияят на поведението на участниците.

Експериментален метод

Той включва манипулиране на една променлива, с което да се определи дали промените в една променлива предизвикват изменение в друга променлива. Използвайки експерименталния метод, изследователите могат да определят дали причинно-следствените връзки съществуват между различните променливи.

Ефектът на Хоторн

Това е термин, който се отнася до тенденцията на някои участници да се стараят повече, за да се представят по-добре по време в експеримента. Те могат да променят поведението си поради вниманието, което получават от изследователите, а не поради манипулирането на независими променливи.

Независима променлива

В независимата променлива е тази, която изследователят систематично променя. Чрез изменението на независимата променлива, той може да измери ефекта, ако има такъв, върху зависимата променлива. Това позволява на учените да определят дали има причинно-следствена връзка между две различни променливи. С други думи, дали промените в една променлива водят до промени в друга.

Лонгитюдни (дългосрочни) изследвания

Това е вид изследователски метод за откриване на връзки между променливи, които настъпват бавно и се отчитат на големи интервали от време. Изследванията могат да продължат няколко седмици, години или дори десетилетия.

Натуралистично наблюдение

Натуралистичното наблюдение е изследователски метод, който често се използва от психолози и други учени на социалните науки. Тази техника включва наблюдението на обекти в естествената им среда. Този тип изследвания често се използват в ситуации, в които провеждането на лабораторни изследвания е нереалистично, твърде скъпо или би повлияло неоправдано върху поведението на субекта.

Рандомизация

Този термин се отнася до използването на случайни процедури в психологическите експерименти, за да се гарантира, че всеки участник има равна възможност да попадне в дадена група.

Надеждност

Надеждността се отнася до последователността на измерването. Тестът се счита за надежден, ако получим един и същ резултат многократно. Например, ако той е предназначен за измерване на черта (като интроверация), тогава всеки път, когато тестът се дава на субект, резултатите трябва да бъдат приблизително еднакви. За съжаление, не е възможно надеждността да се изчисли точно, но има няколко различни начина за нейната оценка.

Повторение

Отнася се до повторението на експеримент, обикновено с различни ситуации и различни теми, за да се определи дали основните констатации от първоначалното изследване могат да бъдат обобщени и за други участници и обстоятелства.

Валидност

Валидността е степента, в която тестът измерва това, което претендира да измерва. Изключително важно е той да бъде валиден, за да могат резултатите да бъдат точно приложени и интерпретирани.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: edgehill.ac.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноТестовеИсторияЗдравни съветиЛайфстайлСпециалистиНовиниСнимкиСпортИнтервютаСоциални грижиЛеченияАлт. медицина