Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Трите най-основни психологически потребности и защо трябва да ги удовлетворяваме

Трите най-основни психологически потребности и защо трябва да ги удовлетворяваме

Трите най-основни психологически потребности и защо трябва да ги удовлетворяваме - изображение

Знаете ли, че психологическата нужда от удовлетворение е от решаващо значение за вашето благополучие и че трябва да бъде един от вашите най-големи приоритети? Тази публикация ще ви покаже защо.

Според Теорията на самоопределението, човешките същества имат три основни психологически потребности: нуждата от автономиякомпетентност и свързаност.

Междукултурните изследвания показват, че задоволяването на тези потребности е необходимо за здравословното развитие, ангажираност, мотивация и благосъстояние на всички хора.

Удовлетворяването на потребностите се свърва още с по-висока трудоспособност, повече устойчивост на стрес и по-малко желание за смяна на работата. Когато нуждите не са задоволени (осуетени), това води до негативни психологически последици.

Теорията на самоопределението дефинира автономията като поведение, което включва лична воля, одобрение, желание и избор; компетентността като овладяване на околната среда; и свързаността като чувство, че сме свързани с другите по един или друг начин.

Трите основни психологически потребности са налице и трябва да бъдат удовлетворени на всички нива на човешкото функциониране: на ниво определена задача (дадена работна задача), на лично ниво (работа или семейство) и на глобално ниво (личност).

Сега, когато знаем малко повече за естеството на психологическите нужди, би трябвало да бъде по-лесно да се намерят начини да ги удовлетворим. Това трябва да бъде един от основните ни приоритети, поради въздействието, което оказва това върху нашето благосъстояние.

Вероятно знаете какво е усещането нуждите ви да са осуетени и какво удовлетворени. Например, някои отношения са контролиращи, а други автономно подкрепящи. Някои преживявания намаляват нашето чувство за компетентност, докато други изграждат самочувствието ни. Някои ситуации увеличават чувството на самота, докато други увеличават това на свързаност.

Всички тези примери илюстрират значението на социалната ни среда по отношение на удовлетворяването на нуждите, благополучието и личностното ни развитие. Тази прекрасна метафора го илюстрира:

"Ако поставите семка от авокадо в саксия с пръст, вероятно тя ще се превърне в дърво, защото това е в естеството на авокадото… [Но за да се случи това] то се нуждае от слънце; те се нуждае от вода; и то се нуждае от правилната температура. Тези елементи не карат дърветата да растат, но те са хранителните вещества, от които се нуждае развиващото се авокадо, за да може авокадото да прави това, което прави по природа." - Deci и Flaste 

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: reflectd.co

Снимка: Reference.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниХранене при...СнимкиСоциални грижиЗдравни съветиСпорт