Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Какво мотивира нашето поведение: потребностите на човека преди и сега

Какво мотивира нашето поведение: потребностите на човека преди и сега

Какво мотивира нашето поведение: потребностите на човека преди и сега - изображение

Тук ще обърнем внимание на един опит за актуализиране на йерархията на човешките нужди, съставена от известния хуманист Ейбрахам Маслоу.

Дали тя е все още релевантна и какво наистина мотивира нашето поведение?

Всеки, който някога се е интересувал от психология, вероятно има поне някакви базови познания за тази така разпространена теория. Маслоу подрежда йерархично нашите потребности, а по-късно те започват да се изобразяват под формата на пирамида. Според него в основата стоят най-първичните ни нужди - такива като храна, вода, сън, секс и др. Те трябва да бъдат задоволени преди да можем да се придвижим към нуждите нагоре в йерархията - необходимостта ни от безопасност и сигурност, последвани от принадлежност, обич, самоуважение и почит. 

Йерархията на потребностите

Избражение: moradabg.com

Едва след като всички тези по-базови потребности са задоволени, според Маслоу, можем да пристъпим към върха на пирамидата - самоактуализацията. Най-общо, тя е нуждата ни от постоянен растеж, лично развитие, реализация. 

"Що се отнася до идеята за възникване на нова потребност след задоволяване на доминиращата, то тази поява не е внезапно, скокообразно явление, а по-скоро постепенно изплуване от нищото. Така например, ако доминиращата потребност А е задоволена само 10%, то потребността Б може въобще да не се проявява. Но когато потребността А бъде задоволена 25%, то би могла да възникне 5% потребност Б, а когато потребността А бъде задоволена 75%, потребността Б може да достигне 50%." - (Е. Маслоу; Мотивация и личност)

Доклад от 1976 г. на Уаба и Бридуел показва необходимост некритичното приемане на йерархията на Маслоу да бъде преразгледано чрез допълнителни изследвания. Прегледът на наличните такива не установява достатъчно доказателства за точността на теорията.

Някои по-нови изследвания предлагат известна подкрепа на първоначалната йерархия, но според мнозина тя се нуждае от актуализация, за да отразява по-добре нуждите на съвременния ни живот.

Издържа ли днес йерархията на Маслоу?

Йерархията на потребностите продължава да бъде широко популярна и най-вече добре приета, но наличните доказателства не са непременно в нейна подкрепа.

"Йерархичната теория на човешките потребности на Маслоу ни изправя пред интересен парадокс", пишат Уаба и Бридуел. "Теорията е широко приета, но има малко доказателства, които я подкрепят."
  • Уаба и Бридуел установяват, че съществува малко емпирични доказателства за това, че нуждите изобщо могат да бъдат подредени в йерархия.
  • Други критици твърдят, че тя не отчита факта, че потребностите обикновено се променят в зависимост от ситуацията.
  • Теорията на Маслоу има и друг недостатък – тя не взима предвид различията между индивидуалистичните и колективистките култури.

Трябва ли йерархията да бъде актуализирана?

През 2010 г. екип от психолози прави опит да модернизира йерархията на Маслоу. Техният обновен вариант на класическата пирамида на потребностите е публикувана в изданието Perspectives on Psychological Sciences. Докато първоначалната йерархия съдържа пет нива, тази преработена версия съдържа седем.

Долните четири нива са доста подобни на тези при Маслоу, но могат да се видят големи промени в най-високите нива на предложената нова версия. Най-изненадващо може би е, че при нея се елиминира върха в оригиналната версия - тази на самоактуализацията.

Защо това е така? Авторите на статията предполагат, че самоактуализацията все още е значима и интересна, но не е еволюционно фундаментална нужда.

Те твърдят, че много от дейностите и заниманията, които Маслоу идентифицира като самоактуализация, всъщност представляват основни биологични подтици, като например привличане на партньор и отглеждане на деца.

И така, какво заменя самоуактуализацията на върха на тази ревизирана йерархия?

  • родителството заема първо място, последвано от:
  • задържането на партньор,
  • намирането на партньор,
  • статус/уважение.
  • следващите нужди са принадлежност и самозащита.
  • непосредствените физиологични нужди съставляват самата основа на пирамидата.

"Сред най-биологично фундаменталните човешките стремежи са онези, които в крайна сметка улесняват възпроизвеждането на нашите гени в децата на нашите деца", обяснява главният автор на изследването, Дъглас Кенрик, от Държавния университет на Аризона в прессъобщение. "Поради тази причина родителството е от първостепенно значение."

Предложените промени в първоначалната йерархия на Маслоу обаче не идват без критика.

Материалът включва и четири различни коментара, които предлагат различни перспективи на оригиналната и ревизираната версия на йерархията.

Мнозина се съгласяват с основната предпоставка на преработената версия, и по-специално еволюционната основа на промените, но други оспорват премахването на самоактуализацията като ключова мотивираща нужда.

Хората в различните култури могат да имат сходни нужди

Както стана ясно по-горе, въпреки популярността на теорията, има изненадващо малко изследвания, подкрепящи нейната истинност. По тази причина психологът Ед Дийнър от Университета на Илинойс провежда проучване, което тества йерархията на нуждите в различни страни по целия свят.

Между 2005 г. и 2010 г. той проучава храната, подслона, сигурността, финансовото положение, социалната подкрепа, уважението и емоциите в 155 различни страни. Въпреки че някои аспекти от неговите констатации са в съответствие с теорията на Маслоу, съществуват някои забележителни отклонения. Потребностите, описани в теорията изглеждат универсални, но редът, в който те са подредени, има слабо въздействие върху удовлетвореността на хората от живота.

"Нашите открития показват, че теорията на Маслоу е до голяма степен вярна. В културите по цял свят задоволяването на предложените от него потребности съответства на щастието", обяснява още Диер в прессъобщението. "Въпреки това, важно отклонение от теорията му е това, че ние открихме, че човек може да има добри социални взаимоотношения и самоактуализация, дори ако неговата базова нужда от безопасност не е напълно задоволена".

Докато последните изследвания изглежда подкрепят идеята за универсалните човешки потребности, то  подреждането в йерархията на Маслоу остава под въпрос.

Ще се радваме да споделите и вашето мнение по темата в полето за коментари под статията!

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимки: пак там; moradabg.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноНовиниХранене при...Социални грижиСнимкиЗдравни съветиСпорт