Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения Финансовите проблеми могат да разрушат връзката ви

Финансовите проблеми могат да разрушат връзката ви

Финансовите проблеми могат да разрушат връзката ви - изображение

Говоренето за пари не е особено секси - освен ако не сте герой във филм, който се търкаля в купища сметки. Независимо от това, двойките, които не говорят за пари по честен и уважителен начин, често се озовават в истински бедствена ситуация: финансовите проблеми и различията относно разрешаването им са един от най-често срещаните конфликти и могат да съсипят взаимоотношенията.

Развивате ли лоши финансови практики, които биха могли да се отразят пагубно на връзката ви? Запознайте се със следните 5 погрешни модела и се постарайте да не ги следвате, в противен случай отчуждаването и краха на взаимоотношенията са напълно реална опасност.

1. Не осъзнавате собствения си багаж

Често приемаме, че нашият начин на работа с парите е правилен, а всички останали са грешни. Това е така, защото нашите парични стилове стават толкова вкоренени и естествени за нас, че ги виждаме като единственият възможен начин да боравим с наличните финансови средства. Ходите ли шопинг, когато сте разстроени? Подигравате ли се на всеки, който купува уред с разширена гаранция? Винаги ли купувате маркови неща или може би използвате електронна таблица дори за най-незначителните разходи? Всеки човек имам странни финансови навици, прави странни покупки и инвестиции, но малцина са тези, които са склонни да приемат и да се съобразят със странностите на партньора си. Направете крачка назад и признайте разликите между вас и вашия партньор, а още по-важно – разберете по какъв начин вашите собствени странни навици са свързани с вашето възпитание и трудно ли е за половинката ви да живее и да се съобразява с тях.


2. Убедени сте, че тайните не са сериозен проблем

Купихте си повече дрехи от предвиденото и скрихте това от половинката си. Или си направихте отделна спестовна сметка зад гърба на партньора си. В тези случаи ерозията на доверието, причинена от тайната, е потенциално по-вредна от първоначалното действие. Не се хващайте за хлъзгавия склон на финансовата изневяра. Ако смятате, че не е голяма работа да излъжете, на първо място се попитайте защо е необходимо да излъжете.

Ако с партньора си сте постигнали споразумение да сте независими един от друг финансово, това е друго нещо. Но имайте предвид, че е трудно да имате дългосрочни взаимоотношения без финансовите въпроси да не се преплетат на някакво ниво, така че вашите съвместни финансови цели трябва да бъдат изчистени и съгласувани. Колкото по-обичайно е за единия от партньорите да лъже и прикрива разходите си, толкова повече се подкопава връзката и усещането за двойка, усещането за екип.

3. Мислете, че компромисът не може да се случи

Вярно е, че компромисът невинаги работи перфектно, особено що се отнася до темата с парите. Не можете, например, да купите само половината от нова кола. Много често обаче виждаме пропуски във финансовите си навици и не правим нищо, за да ги преодолеем, защото си мислим, че това е невъзможно. Но по този начин ние унищожаваме всякаква надежда за приемливо решение и за двете страни. Избягвайте да мислите в черно-бели термини, като например: "Той харчи, а аз пестя” или "Никога няма да можем да се разберем по въпроса с парите, защото сме на коренно различни мнения". С подобно мислене вие подкопавате възможностите за компромис. Вместо това разговаряйте и дискутирайте, опитайте се да започнете да работите в екип.

4. Заблуждаваме се, че отношението ни към парите е продиктувано от характера, а не от навиците ни

Често смятаме, че отношението ни към парите се дължи на характера, а не на навиците ни. За добро или зло, ние сме убедени, че склонността ни да спестяваме или да харчим, се дължи на характера ни. Ако вашият партньор харчи повече, отколкото можете да си позволите, как преценяте този проблем – като специфично недоразумение, което трябва да се разреши, или по-скоро се плашите, че за да постъпва така партньорът ви, следователно той е мързелив, егоистичен или небрежен?

Ако партньора ви се отметне от покупка, дори когато предварително сте взели решение, приемате ли отношението му като лицемерно, сигнал ли е за вас, че можете да разчитате на думата му?
Ако имате подобни проблеми, обсъждайте ги своевременно и спокойно, но се старайте да не превръщате недоразуменията в недостатъци на характера, тъй като това ще постави половинката ви в отбранителна позиция.

5. Завист

Дори в най-силните партньорства, където се споделят всички пари, завистта към по-високите доходи на половинката, може да започне да разрушава връзката. Може би вие тайно се притеснявате колко лесно вашият партньор е получил тази високоплатена работа, докато вие самите се борите за такава безуспешно. Може би винаги сте били обвързани с кредити и сте свикнали да си приготвяте домашен обяд, докато той свободно и без притеснение си поръчва храна, която понякога дори не докосва. Или може би просто завиждате за това как партньорът ви се наслаждава на почивката си, без да се притеснява за пари.

По ирония на съдбата, тъй като сте толкова уплашени, че финансовата завист може да разруши връзката ви, всъщност тя може да й помогне – но за тази цел трябва да признаете чувствата си, за да не се превърнат те в неприязън и отчуждение. Колкото повече се опитвате да се преструвате, че всичко е наред, толкова по-малко вероятно е да започнете истинска и честна дискусия, която е единственият начин, по който можете да работите за решаването на проблема.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: Postimees Kodu

Още по темата:

4.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСоциални грижиСнимкиЗдравни съветиСпортОрганизацииИнтервютаЛеченияСтатистически проучванияНормативни актовеОбразованиеБотаника