Начало Психология Социална психология Аз Хората с трудно детство имат 5 предимства пред другите – част 2

Хората с трудно детство имат 5 предимства пред другите – част 2

Хората с трудно детство имат 5 предимства пред другите – част 2 - изображение

Терапевтите, работещи с пациенти, преживели травмиращи събития в детството си, споделят, че много от тях носят раните си дори в зряла възраст. Вредите, които може да нанесе мъчителното детство са неизброими, но сега учените насочват вниманието ни към другата страна на медала, разсъждавайки за ползите от трудностите и стреса в детските години.

Група учени разглеждат тази тема от различен ъгъл, а резултатът от изследванията им показва, че хората, които са имали трудни периоди по време на порастването си, са имали и редица предимства пред тези, които са израснали в добра среда. Вижте ги:

4. Незабавно разпознаване на заплаха

Норепинефринът е хормон, който ни помага да идентифицираме опасността. Той се произвежда, когато срещнем нещо неочаквано или плашещо. Според изследването на клиничния психолог и невробиолог Иън Робъртсън, норепинефринът влияе положително на мозъка в умерени дози - подобрява паметта и способността за учене. Хората, които са имали трудно детство, могат да разпознават опасностите по-бързо от други и незабавно да започнат да търсят начини да ги избегнат.

Следователно, средно (но не и високо) ниво на стрес може да бъде полезно за тялото. Освен това, тийнейджърките се развиват по-бързо благодарение на именно на стреса според група учени от Станфордския университет. Изненадващо, подобна зависимост не е забелязана при момчетата.

5. Добра памет и способност за съпричастност

Учени от Тексаския университет стигат до следното заключение: децата, които са израснали в трудни условия, имат по-добра памет, която се актуализира много бързо - полезната и старата информация лесно се забравя и се заменя с нова и полезна. Тези деца обаче си спомнят най-вече негативните събития и хората, които са се отнасяли с тях лошо. Тя им помага да се защитят в бъдеще.

Също така, повечето хора, които са преживели трудно детство, имат силно развита емпатия и са способни да разпознават и разбират чувствата и емоциите на другите.

Как да спрем да се придържаме към негативните моменти от детството

Не можем да променим миналото си, но можем да го погледнем от различен ъгъл. Едно от опасностите, които се появяват при онези, които са имали трудно детство, е тенденцията винаги да очакват нещо лошо и да не вярват в добрия развой на нещата. Вместо да се съжалявате и да обвинявате психологическите травми от детството за вашите неуспехи, по-добре е да се опитате да се съсредоточите върху нещо положително. И едно упражнение, създадено от психотерапевта Иън Морган Крон, може да помогне много.

Веднъж той помолил един от пациентите по време на групова терапия да разкаже историята на живота си в рамките на 5 минути от гледната точка на жертва, а след това да разкаже същата история, но от гледната точка на герой. Пациентът го попитал: "Но възможно ли е това?", терапевтът му отговорил: "Разбира се!"

Повярвайте и вие: можете да фокусирате ума си върху светлите страни на живота си, без да пренебрегвате предишните си преживявания.

Към първа част >>>

Редактор: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: wowparenting.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноОбразованиеСоциални грижиНовини