Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Храната обучава всяка частичка от вас

Храната обучава всяка частичка от вас

Храната обучава всяка частичка от вас - изображение

Неврологията е изключително интересна наука. Затова ви предлагаме една неврологична разходка по време на вашето хранене. Обещаваме, че ще е интересно ... и малко сложно, разбира се. Но нека опитаме!

Храненето тренира всяка част от тялото ви. Но повечето от това образование не е осъзнато. Когато отхапвате от сочен хамбургер и гледате как вашите приятели вегани отвръщат лицата си, ефектите от вашите вкусови предпочитания са далеч по-големи, отколкото просто социални и психологически. Храната е повече от вкус, политика, култура и традиция. Тя обучава всеки орган в тялото ви, от ноктите на краката до зъбите ви.

Хората рядко съзнават как храната наистина възпитава. Така че нека да следваме пътя на този хамбургер.

Надолу по хранопровода

Вие отхапвате и усещате, че соковете се разпространяват по езика ви, задържат се на небцето ви, тихо се спускат по гърлото. Вие вероятно мислите за вкус и мирис, текстура и докосване ... изпитвате удоволствие.

Устата ви преживява нещата по различен начин.

Субмандибуларните жлези възбуждат ензимите, които превръщат вкусните нишестета в още по-вкусни захари, нетърпеливо погълнати от бактериите на гърлото и зъбите. Бактериите от зъбната плака използват новите хранителни вещества, за да се развиват и подкрепят своята строителна програма. Попитайте, която и да е от тях - целта на всяка бактерия е да се превърне в две бактерии. Техният нов растеж в крайна сметка създава дупчицата, която вашият зъболекар открива следващата година. Съвсем вероятно е бактерията от плаката също да сигнализира на колегите си по-надолу по червата.

Защото това, което има във вашия хамбургер, може да предизвика война.

Война между 10 000 или повече големи бактериални групи и техните 40 трилиона граждани, които го поглъщат безконтролно в червата ви.

Различните бактерии обичат различни храни. Тъй като някои храни ги карат диференциално да растат по-бързо. Което им помага да поемат територията на съперниците.

Последните проучвания показват, че високите нива на месо съществено променят контрола на бактериите. А различните бактериални популации са свързани с различни заболявания - от проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт, до автоимунни заболявания, до депресия. Предпочитанията на тези бактериални популации определят избора ви на храна.

Депресираните хора често изпитват глад за захар. Дали яденето на повече захар променя настроението ви?

Много хора категорично казват "да". Но захарта прави много повече, отколкото това да предизвика високо захар.

Към черния дроб

Вашият апетитен хамбургер, съставен от най-фината твърда пшеница и задоволително количество дрожди, бързо вижда своите нишестета, раздробени от масирани армии чревни ензими. Полимерите на захарта изкачат на хоризонта, като бързо се прехвърлят в черния дроб и панкреаса.

Тези мащабни кръвни захари срещат специалните клетки от островчетата на Лангерханс. Незабавно инсулинът и инсулиновите фактори нарастват. Изстреляни в кръвта, те задействат промени в повечето видове клетки, които можете да назовете, както и от много, от които вероятно не се притеснявате особено, като глията в мозъка ви. Един от хилядите им ефекти е да увеличават натрупването на мазнини около коремните органи.

Това е само една от причините екзогенната захар да бъде обявявана за канцероген. Захарта, обаче, оказва влияние върху много повече промени от тези в кръвната захар. Мастните органи претърпяват повече възпаления. Още сърдечни заболявания и тумори. Яденето на този хамбургер е започнало някакво сериозно, засягащо целия организъм обучение във вашето тяло.

Движейки се през мозъка, захарите, извлечени от вашия хамбургер, могат да предизвикат повишена захар. Мозъкът и червените кръвни клетки с удоволствие изсмукват новата енергия. Захарта е единственото гориво, което могат да използват, докато гладувате.

Има причини хората да обичат захар, сол и мазнини. А вашият хамбургер притежава много мазнини.

От сърцето до ума

Блестящият готвач, който прави "най-добрия" хамбургер в града, е полял обилно говеждото със сосове, чиито страхотни мазнини правят вашата храна сензационно пикантна.

Освободени от червата, поради ненужната тежест, тези липиди се подготвят да ви обучат.

Някои мазнини ще провокират артерията на мозъка ви към едновременен спазъм. Подобни кратки сътресения могат да забият сърцето за кратко. Комбинирани, те могат да възпрепятстват достатъчно кислород, за да повредят, дори да убият няколко произволни мозъчни и сърдечни клетки.

Обикновените мазнини имат много по-дългосрочни задължения. Някои ще провокират имунни клетки около артериалната стена, за да погълнат и унищожат своите колебливи токсични форми. Но ако въображението на мазнините е изобилно, имунните клетки не могат да се справят. Те спират обездвижени. Заклещени в артериалните стени, те създават налеп от плака, далеч по-проблематична от лепкавата бактериална плака, която създава кариеси. Притиснати в ъгъла, те могат да отхвърлят части от себе си, блокирайки артерии подобно лавини, които спират магистралите, превръщайки удоволствието от храненето във викове от болка, които се излъчват директно от сърцето.

Храната е повече от гориво. Нейната вътрешна информация има дълбоко несъзнавано намерение.

Хранителна интелигентност

Всичко, което правим, е учебен материал за тялото. Независимо дали ще хапваме сочен бургер или броколи, всяка клетка в тялото, отговаря индивидуално на храната. Това, което правим, е това, в което се превръщаме. По повече от един начини, ние сме това, което ядем.

Третирайте тялото като интелигентно и то ще става по-интелигентно. Биологичната интелигентност приема храната като гориво, храната като хранене и може би най-силно - храната като информация. Храната възпитава във вас повечето от вашите вкусове. Повечето от несъзнателната им работа ще ви направи по-едри или по-дребни, по-слаби или по-силни, по-имунологично стабилни или лесно податливи на зарази.

Интелигентното тяло прави умът по-образован.

Можете да започнете собственото си хранително образование. Направете мисловен експеримент. Всеки път, когато вечеряте, си задавайте въпроса - как тази храна тренира мозъка ми? Моето сърце? Моите кости? Моята имунна функция?

Умният избор на храни прави телата ни по-умни по най-несъзнателни и полезни начини.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: communityfoodbankofsbc.org

Източник: psychologytoday.com

Още по темата:

3.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитноПсихологияИзследванияСпециалистиЗдравни съветиХранене при...НовиниИнтервютаИсторияСпортАлт. медицинаКлинични пътекиПатологияФизиологияСнимкиОрганизацииБотаникаДиетиАнкетиСоциални грижиРецептиЛеченияНормативни актовеСтатистически проучванияЗаведенияПроизводители