Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 10 интересни факта за човешката памет, които трябва да знаете — част 2

10 интересни факта за човешката памет, които трябва да знаете — част 2

10 интересни факта за човешката памет, които трябва да знаете — част 2 - изображение

Нашата памет ни помага да сме това, което сме. От приятното припомняне на спомени от детството до това да си спомним мястото, на което сме оставили ключовете си, паметта играе жизненоважна роля във всеки аспект от нашия живот. Тя ни дава чувството за собствена личност и съставя нашия непрекъснат житейски опит.

Лесно е да се мисли за паметта като за мисловен шкаф за съхранение, в който складираме информация за моментите, в които се нуждаем от нея. В действителност, това е един забележително сложен процес, който включва много мозъчни региони. Спомените могат да бъдат ярки и дълготрайни, но също така са податливи на неточности и забравяне.

Ароматът може да бъде мощен умпулс за задействане на паметта

Забелязали ли сте някога, че определен аромат може да предизвика вълна от ярки спомени? Миризмата на току-що изпечени бисквитки може да ви върне в дома на баба, когато сте били малки. Ароматът на даден парфюм пък да ви напомни за бивш романтичен партньор.

Защо ароматите действат като такъв мощен стимул на паметта?

Обонятелният нерв се намира много близо до амигдалата, областта на мозъка, която е свързана с емоцията и емоционалната памет. От друга страна, той е много близо и до хипокампуса, който е свързан с паметта, както споменахме по-рано в тази статия.

Действителната способност за мирис е силно обвързана с паметта. Изследванията показват, че когато области от мозъка, свързани с паметта, са увредени, способността за идентифициране на миризми също е нарушена. За да идентифицирате даден аромат, вие трябва да помните кога сте го помирисвали преди и чак след това да го свържете с визуална информация, която се е случила едновременно с това. Според някои изследвания, заучаването на информация в присъствието на аромат всъщност увеличава яркостта и интензивността на тази запомнена информация, когато усетите аромата отново.

Всеки път, когато създавате спомени, се създават и нови връзки във вашия мозък

Изследователите отдавна вярват, че промените в мозъчните неврони са свързани с образуването на спомени. Днес повечето експерти смятат, че създаването на памет се свързва с укрепването на съществуващите връзки или с нарастването на новите връзки между невроните.

Връзките между нервните клетки, известни като синапси, позволяват информацията, пренасяна под формата на нервни импулси, да се движи от един неврон към друг. В човешкия мозък съществуват трилиони синапси, които образуват сложна и гъвкава мрежа, която ни позволява да чувстваме, да се държим по определен начин и да мислим. Промените в синаптичните връзки в областите на мозъка, като мозъчната кора и хипокампуса, са свързани с ученето и задържането на нова информация.

В едно проучване, проведено в Нюйоркското училище по медицина, изследователи успяват да наблюдават формирането на синапси в мозъците на генетично създадени мишки. Това, което те откриват, е, че при младите мишки малките изпъкналости, които понякога се развиват в по-дълги шипове на приемната част на невроните, нарастват бързо. Този темп на растеж съвпада с бързото развитие на зрителната кора. Докато голяма част от тези малки издатини в крайна сметка изчезват с възрастта, много от тях продължават да се развиват в напълно развити бодли.

Водещият изследовател Уен-Биао Ган обяснява в интервю за научния уебсайт WhyFiles: "Нашата идея беше, че всъщност не е нужно да създавате много нови синапси и да се отървете от старите, когато учите и запаметявате. Нужно е просто да модифицирате силата на съществуващите синапси за краткосрочно учене и памет, но е вероятно няколко синапса да бъдат създадени или елиминирани, за да се постигне дългосрочна памет."

Ясно е, че поддържането на здрав мозък и синапси е критично. Влошаването на синапсите поради заболявания или невротоксини се свързва с когнитивни проблеми, загуба на паметта, промени в настроението и други промени в мозъчната функция.

И така, какво можете да направите, за да подсилите синапсите си?

Избягвайте стреса: изследванията установяват, че продължителното излагане на стрес може действително да пречи на функцията на невротрансмитерите. Други изследвания показват, че стресът свива невроните в префронталната кора и хипокампуса.

Избягвайте наркотици, алкохол и други невротоксини: употребата на наркотици и прекомерната консумация на алкохол са свързани със синаптичното влошаване. Излагането на опасни химикали като тежки метали и пестициди също може да причини синаптична загуба.

Извършвайте много физически упражнения: редовната физическа активност спомага за подобряване на оксигенацията на мозъка, което е жизненоважно за синаптичното образуване и растеж.

Стимулирайте мозъка си: вероятно сте чували старата поговорка "Използвай го или го губиш". Е, оказва се, че има много истина, когато става дума за паметта. Изследователите установяват, че възрастните, които практикуват дейности, стимулиращи паметта, са по-малко склонни да развият деменция, а хората с по-висок образователен статус са склонни да имат повече синаптични връзки в мозъка.

Добрият сън може да подобри паметта ви

Вероятно сте чували многото причини добрият сън да е от съществено значение. От 60-те години на ХХ век изследователите отбелязват важната връзка между съня и паметта. В един класически експеримент, проведен през 1994 г., изследователите установяват, че лишаването на участниците от сън нарушава способността им за добро представяне на задача за идентификация на линии.

В допълнение към подпомагането в паметта, сънят също играе важна роля в ученето на нова информация. В едно проучване изследователите установяват, че лишаването на студентите от сън, след като са научили ново умение, значително намалява паметта за това умение до три дни по-късно.

Изследователите откриват обаче, че влиянието на съня върху процедурната памет е много по-силно, отколкото при декларативната памет. Процедурните спомени са тези, които включват моторни и възприемащи умения, докато декларативните спомени са тези, които включват запаметяването на фактите.

"Ако утре ще правите тест върху 72 неправилни френски глагола, може би ще останете до късно и ще зубрите", обяснява Робърт Стигголд, професор по психиатрия в Медицинското училище "Харвард", в статия, публикувана в "Монитор за психология на APA". "Но ако ще теглите случаен въпрос и ще трябва да обясните разликите между Френската и Индустриалната революции, по-добре е да поспите."

Влошаването на паметта, свързано със старостта, може да не е неизбежно

Болестта на Алцхаймер и други свързани с възрастта проблеми с паметта засягат много хора в третата възраст, но загубата на памет, поради старост може да не е неизбежна. Някои способности имат склонност да намаляват с възрастта, но изследователите установяват, че през 70-те си години индивидите често се представят също толкова добре на много когнитивни тестове, колкото и през 20-те си години. Някои видове памет дори се увеличават с възрастта.

Изследователите все още се опитват да разберат защо някои хора в третата възраст успяват да поддържат отлична памет, докато други не могат - до момента се смята, че са замесени няколко фактора. Първо, много експерти твърдят, че съществува генетичен фактор за запазване на паметта по време на старостта. На второ място, смята се, че начинът на живот също играе важна роля.

"Мисля, че в голяма степен става дума за взаимодействие между природата и грижата", обяснява за Ню Йорк Таймс д-р Брус С. Макюен, професор в университета "Рокфелер" в Ню Йорк. "Генетичната уязвимост увеличава вероятността опитът да окаже ефект."

И така, кои са някои от стъпките, които можете да предприемете, за да предотвратите отрицателните последици от застаряването?

Според едно дълго проучване, продължило десетилетие, силното чувство за лична значимост, е свързано с поддържането на добра памет на старини. Личната значимост се отнася до чувството за контрол над собствения живот и съдба. Това силно чувство за самоефективност също е свързано с понижените нива на стрес. Както споменахме по-рано, високите нива на хроничен стрес са свързани с влошаване на центровете, отговарящи за паметта в мозъка.

Въпреки че няма "бърза корекция", с която да се гарантира, че паметта ви ще бъде непокътната с възрастта, учените смятат, че избягването на стреса, воденето на активен начин на живот и ангажирането с мисловна дейност са важни начини за намаляване на риска от загуба на паметта.

Научете и другите факти ТУК >>>

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywellmind.com

Снимка: newatlas.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлНовиниАлт. медицинаХранене при...ФизиологияБотаникаСнимкиСпортЛечения