Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло Разширени зеници: 10 послания, които моите очи ти изпращат

Разширени зеници: 10 послания, които моите очи ти изпращат

Разширени зеници: 10 послания, които моите очи ти изпращат - изображение

Разширените зеници могат да разкрият колко усилено мислим, колко сме развълнувани или отвратени и още ...

Нашите зеници, черните дупчици, които пропускат светлина в очите ни, не само ни помагат да виждаме, те също могат да сигнализират какво се случва в ума ни.

На вашето внимание представяме 10 психологически изследвания, които показват по какъв начин разширените зеници разкриват много аспекти на мисълта.

1. Мисля усилено

Погледнете ме в очите и ме накарайте да назова основателя на психоанализата - няма да видите много промени в размера на зениците ми. Името Зигмунд Фройд изниква лесно в ума ми.

А сега ме помолете да обясня законите на футбола и наблюдавайте разширените ми зеници.

Това е така, защото изследванията показват, че колкото по-усилено работи мозъкът ви, толкова по-разширени са зениците ви. Когато Хес и Пот (в експеримент от 1964) дават на участниците все по-трудни задачи за решаване, зениците им стават все по-големи и по-големи.

2. Мозъкът ми е претоварен

Продължавайте да наблюдавате внимателно очите ми и ще забележите момента, в който обяснението законите на футбола ми идва твърде много.

Изследване от 1973 г. показва, че когато съзнанието на участниците е натоварено до 125% от своя капацитет, зениците се свиват.

3. Имам увреждане в мозъка си

Причината, поради която лекарите и парамедиците светят с фенерче в очите на пациентите е, за да проверят дали мозъкът им функционира нормално (и защото това е наистина лесен тест). Те използват правилото: зениците трябва да бъдат еднакви, кръгли и реактивни към светлина.

Ако съм увредил мозъка си, да речем, защото съм си ударил главата, горното няма да бъде изпълнено. Възможно е да има и други изключително фини улики, като кръвта, струяща от главата ми, разбира се.

4. Задържаш интереса ми

Разширените зеници могат също да сигнализират дали се интересувам от това, което казвате.

Уайт и Малтзман (1977 г.) карат участниците в изследването си да слушат извадки от три книги: едната е еротична, другата включва насилие, а третата - неутрална.

Първоначално зениците им се разширяват и при трите. Но те остават разширени само при пасажите, които са еротични или включват насилие.

Вероятно ще се заинтересувам от всяко ново нещо, така че моите зеници ще се разширят, но те ще останат такива само, ако продължавам да се интересувам.

5. Възбуждаш ме

Ако нещата приемат сексуален обрат, очите ни също вземат участие. Зениците се разширяват както при мъжете, така и при жените, когато са сексуално възбудени (1971).

Все пак, не всеки е съгласен, че разширените зеници са сигнал за сексуална възбуда. Тази тенденция е тествана, като на участниците са показани голи снимки, ето защо някои твърдят, че ние просто наистина се интересуваме от голотата.

6. Отвращаваш ме

Точно както зениците ми се разширяват, когато съм заинтересуван или възбуден, така те се свиват, когато съм отвратен.

В изследването на Хес (1972) на доброволци биват показани картини на ранени деца. Зениците им се разширяват поради шока, а след това се свиват в опит да избегнат тревожните образи.

7. Доколко съм либерален или консервативен

Ако се случи да носите снимки на политици у себе си, може би ще можете да разберете дали съм либерален или консервативен само от размера на моите зеници.

Барлоу (1969) показва на доброволци в изследване снимки на Линдън Джонсън, Джордж Уолъс и Мартин Лутър Кинг младши. Зениците на либералите се разширяват, когато виждат колегите си либерали Джонсън и Кинг, и се свиват при вида на консервативния Уолъс. Консерваторите демонстрират противоположния модел.

8. Изпитвам болка

Ако вече сте събрали достатъчно информация от тази статия и искате да ми причините болка в замяна, тогава защо да не ме убодете с молив? Ако наблюдавате внимателно, ще видите, че зениците ми се разширяват.

В експеримент от 1999 г. изследователи изстрелват малки електрически шокове в пръстите на участниците и измерват промяната в очите им. При максимален интензитет зениците се разширяват с около 0,2 мм.

Но това е само сравнително силен ток. Представете си какво можете да направите със зениците ми, ако ме включите в мрежата.

9. Взел съм опиати

... и можете да разберете какви, когато погледнете зениците ми.

Някои опиати, като алкохола и опиоидите, карат зениците да се свиват. Други, като амфетамин, кокаин, LSD и мескалин правят обратното.

Полицейските служители знаят това и някои го използват като начин да проверят дали заподозреният е употребявал забранени вещества. Обикновено те следят дали зениците са по-малки от 3 мм или разширени до повече от 6,5 мм.

10. Моята личност

Това не е строго свързано с разширяването на зениците, но е прекалено любопитно, за да не го споменем.

Ако погледнете отблизо цветната част на окото ми, ириса, може дори да получите някои улики относно моята личност (изследване от 2007).

Погледнете отблизо линиите, излизащи от ириса, означени с надписа 1 по-горе, това предполага, че съм топъл и нежен. Ако видите бразди (означени с надписа 3 по-горе), тогава внимавайте, аз съм импулсивен.

Изглежда, че един и същ ген, Pax6, който засяга частта от мозъка, свързана с поведението и подхода (левият преден цингуларен кортекс, ако наистина искате да знаете) също предизвиква тъканни дефекти в ириса.

Разширени зеници

Както вероятно сте забелязали, едни и същи реакции на зениците могат да означават различни неща, въпреки че обикновено разширените ученици изпращат положително послание, а свитите отрицателно. Точната причина зависи от ситуацията (и дали някой е включил светлината).

Забавно е да знаем всичко това, но можем ли наистина да открием тези малки промени в размера на зениците на отсрещния?

Според изследване на fMRI, може да ни е трудно да забележим промяната в размера на зениците съзнателно, но изглежда, че несъзнателно ги отчитаме (изследване от 2008).

Така че промените в размера им може да върви наред с други вербални и невербални сигнали, като инстинкта в червата, който ви казва да се доближите до някого или да побегнете.

Не знаем дали очите са прозорец към душата, но зениците със сигурност са прозорци към ума.

По статията работи: Елиза Трайкова

Снимка: spring.org.uk

Източник: spring.org.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниФизиологияЛюбопитноЛеченияАлт. медицинаИзследванияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияСнимкиСпорт