Начало Психология Социална психология Аз 10 увлекателни факта за личността – част 1

10 увлекателни факта за личността – част 1

10 увлекателни факта за личността – част 1 - изображение

Нашата личност ни прави това, което сме. Тя влияе върху почти всеки аспект от живота ни, включително това, с което избираме да изкарваме прехраната си, как взаимодействаме с нашите семейства, избора ни на приятели и романтични партньори, и т. н. Но какви фактори влияят върху това, което наричаме наша личност? Може ли тя да бъде променена или ние запазваме основните си черти през целия си живот?

Тъй като темата е наистина интересна, тя се е превърнала в един от най-силно изследваните проблеми в психологията. Благодарение на всички тези проучвания, ние знаем много за нещата, които влияят на лиността ни, както и за начина, по който тя повлиява нашето поведение.

Продължете да четете, за да научите повече за това, което са открили изследователите! Но преди това нека направим едно уточнение – термините личност и личностни черти са най-коректни, затова няма да ги заместваме с други, приемете нашата тавтология за нарочна.

Редът, в който сме родени може да повлияе на нашата личност

Вероятно сте чували тази концепция преди. Първородните деца често се описват като "доминиращи" или "отговорни", а последно родените като "безотговорни" и "импулсивни". Но колко верни са тези общи стереотипи?

В продължение на десетилетия книгите по популярна психология описват ефектите от реда на раждане на децата в семейството върху личността, но твърдите доказателства за феномена остават неуловими до съвсем скоро. Няколко емпирични изследвания установяват, че фактори като редът на поява в семейството и размера на семейството наистина могат да окажат влияние върху нашата личност. Едно проучване дори установява, че рожденият ден може да повлияе на избора ни на приятели и романтични партньори; първородните са склонни да се асоциират с други първородни, средно родените с други средно родени и последно родените с последно родени.

Друго неотдавнашно изследване, публикувано в списание PNAS, показва, че много от стереотипите, свързани с реда на раждане, като например безотговорността на последно родените, не са задължително верни.

В проучването участват над 5 000 американци, почти 4 500 британци и повече от 10 000 германци. Докато изследователите установяват, че първородните деца са склонни да постигат по-добри резултати на тестовете за интелигентност, те също така тестват как редът на раждане оказва влияние върху самоопределянето в петте широки измерения на личността: екстроверсия, невротизъм, приятност, съвестност и откритост. Проучването установява малко доказателства в подкрепа на връзката между рождения ред и характера.

Макар това проучване да не отхвърля напълно влиянието на реда на раждане върху личността, то предполага, че е необходимо допълнително изследване.

Характеритиките на личността остават относително стабилни през целия живот

Вярвате ли, че личността може да се променя с течение на времето или мислите, че вашият основен темперамент е твърд като скала? Резултатите от дългосрочни изследвания сочат, че някои от най-важните черти остават стабилни през целия живот. Трите аспекта, които имат склонност да се променят с възрастта, са нивата на тревожност, доброжелателството и желанието за нови преживявания.

Според изследователя Пол Т. Коста-младши, няма доказателства, че цялостната личност се променя, докато стареем.

"Това, което се променя в живота ви, са вашите роли и проблемите, които са най-важни за нас. Хората често мислят, че тяхната личност се е променила с възрастта, но това, което наистина се е променило, са техните навици, сила и здраве, отговорности и обстоятелства - не тяхната базова личност", пише той в статия за " Ню Йорк Таймс".

Личностните черти са свързани с някои заболявания

В миналото се предполагаше, че различни личностни особености допринасят за определени заболявания. Например враждебността и агресията често са свързвани със сърдечни проблеми. Трудността в затвърждаването на тази идея е, че някои проучвания разкриват такава връзка, а други не.

Напоследък изследователите използват статистическа техника, известна като метаанализ, за да преоценят предишните изследвания относно връзката между личността и заболяванията. Това, което откриват, са някои незабелязани преди това връзки между невротичните личности и пет заболявания - главоболие, астма, артрит, пептични язви и сърдечни заболявания.

Друго проучване показва връзка между срамежливостта и по-кратката продължителност на живот.

Животните имат отличителни личностни черти

Мислили ли сте някога, че вашият домашен любимец има личност, която го прави напълно уникален? Изследователи откриват, че животните от почти всеки вид (от паяци, през птици до слонове) имат свои личности с предпочитания, поведение и странности, които остават стабилни през целия им живот.

Докато някои критици твърдят, че става дума за антропоморфизъм или приписване на човешки черти на животни, изследователите успяват да идентифицират последователни поведенчески модели, които могат да бъдат емпирично измерени и тествани.

Настоящите изследвания показват, че съществуват пет основни характеристики на личността

В миналото се обсъждаше колко точно на брой са личностните черти. Ранните изследователи като Гордън Айлорт предполагат, че съществуват 4000 различни личностни черти, докато други като Реймънд Катъл ги свеждат до 16.

Днес мнозина специалисти в областта подкрепят петфакторната теория, която описва пет широки личностни измерения, които изграждат човешката личност:

  1. екстровертност
  2. общителност
  3. съзнателност
  4. невротизъм
  5. откритост

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: verywell.com

Снимки: huffingtonpost.com; instyle.co.uk; pirun.ku.ac.th; rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиИсторияЗдравни съветиТестовеЛюбопитноЛичности