Начало Психология Поведенческа психология Комуникация 13 съвета как да разчупим леда и да направим добро първо впечатление

13 съвета как да разчупим леда и да направим добро първо впечатление

13 съвета как да разчупим леда и да направим добро първо впечатление - изображение

Случвало ли ви се е напълно да блокирате, докато разговаряте с някого, или да потънете в напрегната тишина и просто да не знаете как да нарушите неловкото мълчание?

Вижте 13 съвета за добро първо впечатление, с помощта на които винаги да бъдете в състояние да водите разговор – независимо дали с хора, които срещате за първи път, или такива, в чиято компания обикновено се напрягате.

1. Покажете интереса си към човека, с когото говорите. Хората много обичат да говорят за себе си, така че разчупете леда с въпроси, насочени към живота му, проблемите му, работата… Слушайте внимателно и се постарайте да изглеждате истински заинтересовани от това, което казва събеседника ви.

2. Избягвайте въпроси, на които може да се отговори с „Да” и „Не”. Използвайте по-отворени въпроси като: "Как разбрахте за това събитие?".

3. Провокирайте събеседника си да обясни неща, които не познавате. Ако човекът, с когото говорите, споменава нещо ново за вас, помолете го каже повече подробности. Така разговорът ви ще продължи по-дълго.

4. Бъдете в час с новините и използвайте популярните теми, за да нарушите неловкото мълчание. Опитайте с въпроса: „Чухте ли какво се е случило с…?".

5. Споделете впечатленията си. Ако другият човек споменава нещо познато за вас или вие също сте преминали през същото положение, не се колебайте да споделите опита си. По този начин вие двамата ще станете по-близки.

6. Използвайте техниката на F.O.R.D. – истинско спасение в трудните моменти от разговора. Тя се състои от следните вълшебни думи, които ще ви помогнат да намалите до минимум риска от неловка тишина.

Семейство: Колко деца имате? От дълго време ли живеете тук? Какво ви харесва най-много в този град?

Професия: Какво работите? Върху какво работите в момента? Коя е най-трудната част от професията ви?

Хоби: Какво правите в свободното си време? Къде мога да намеря плата, който сте използвали, за да създадете това? От колко време играете тенис?

Мечти: Коя е най-голямата ви мечта? Ако можете да отидете навсякъде, кое място бихте посетили? Какво винаги сте искал да направите?

7. Бъдете честни. Ако харесвате дългите и приятни разговори, просто го споделете. Може да си позволите и някои лични въпроси като: "Кой е най-големият ви страх?" Или "Какво най-много харесвате в живота си?".

8. Учете се от най-добрите. Гледайте предавания по телевизията или си набележете полезни канали в интернет. Така ще се научите кога и как да задавате въпроси, как да използвате паузи и т.н.

9. Повдигнете самочувствието им. Комплимент и една усмивка могат да направят толкова много! Комплиментите веднага привличат вниманието и интереса на хората. Но бъдете честни и не преувеличавайте!

10. Тренирайте, за да станете перфектни. Независимо дали става дума за човек, който седи до вас в метрото или за дамата, която почиства офиса ви. Само упражняването ще ви направи добри събеседници.

11. Не забравяйте опасните моменти за всеки разговор – това са темите, свързани с религията, абортите, политиката и икономиката. Разногласия по тези теми ще увеличи напрежението неимоверно.

12. Използвайте по-добрият вариант на масовия въпрос "Какво правиш?" като попитате например: "Много ли си зает тези дни?”. Така човекът, с когото говорите, ще има възможност да се съсредоточи върху областта, която му е удобна и комфортна – без значение дали въпрос за семейството или работата му.

13. Вие не сте сами. Не забравяйте, че не сте единственият, който се чувства странно или срамежлив в ситуация, в която никой не знае нищо за събеседника си. Дори онези, които изглеждат много уверени, се чувствате по същия начин като вас. Така че бъдете смели и разчупете леда! Заслужава си!

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: The Onion

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияСоциални грижиТестовеБотаникаЛечения