Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 15-минутно предизвикателство за родители, което може да промени живота на децата

15-минутно предизвикателство за родители, което може да промени живота на децата

15-минутно предизвикателство за родители, което може да промени живота на децата - изображение

В своята мотивационна книга за родители „15 минути навън: 365 начина да излезете от дома и да се свържете се децата си” Ребека Коен изтъква убедителни аргументи за това колко укрепващо семейните връзки е времето, което прекарваме с децата си навън.

За Ребека всичко започва с новогодишния й план, включващ 50 дейности на открито със собственото й семейство. Личният й проект се превръща в основа на книгата й, съдържаща 365 идеи как да прекарваме пълноценно време с децата си извън пределите на уютния си дом, сред които няма да открием занимания като кръстоносен поход с Беър Грилс или пък екстремни и скъпи за бюджета ни приключения. Ребека подчертава, че няма абсолютно никакво значение дали просто ще се разхождате, играете или ще се занимавате с градинарство например. Важното е да сте навън и да правите нещо всички заедно!

Вижте няколко от ползите от 15-минутното предизвикателство:

- Предпазва детето от затлъстяване и от прекаляване с екраните вкъщи.

- Осигурява възможност за забавно физическо упражнение и слънце.

- Пренасочва енергиите на детето, мотивирайки го да играе и да изследва околния свят конструктивно.

- Създава семеен клапан за облекчаване на стреса и начин да прекарате заедно смислено време.

- Улеснява живота на заетите родители: всеки може да отдели 15 минути дори при супер натоварен график.

- Създава връзка между детето и природата.

Ребека Коен посочва още, че времето навън носи не само здравни, но и когнитивни и социални ползи на детето. То ще развие креативност (по време на игрите) самодисциплина (колкото и да го привличат цветята, то ще се научи да не ги къса), гъвкавост в общуването (общуването с други хора подпомага комуникативните способности). В емоционален план времето, прекарано навън, понижава значително агресията и стреса и повишава усещането за щастие.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: nickjrparents.com.au
Снимка: SistaCafe

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиЛайфстайлПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИнтервютаОрганизацииНормативни актовеОбразование