Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да отгледаме добри деца - 6 прости правила, доказани във времето

Как да отгледаме добри деца - 6 прости правила, доказани във времето

Как да отгледаме добри деца - 6 прости правила, доказани във времето - изображение

Днес сякаш всеки знае всичко за възпитанието на децата, само не и самите родители… Сайтовете са пълни с всякакви правила, методи и стратегии на доброто родителство, които в крайна сметка създават пълен хаос в главите ни и болезнено усещане, че все нещо не правим както трябва.

Ключовата роля в отглеждането на отзивчиви, добри и уверени деца обаче, продължават да играят няколко съвсем прости правила, доказани във времето и препоръчани от психолозите от Харвард.

Използвайте всеки удобен момент, за да прекарвате време с детето си

От всички правила това е най-важното. В основата на всичко е именно времето, което посвещаваме на децата си. Старайте се да бъдете до тях, колкото се може по-често, но не само физически, а с цялото си внимание. Проявявайте интерес към техните проблеми, хобита и ги изслушвайте, защото това е от съществено значение. Така ще ги опознаете по-добре и ще следите изграждането на техния уникален характер, а от друга страна ще ги научите и те самите да проявяват загриженост и внимание към другите.

Детето има нужда да чува колко много означава за вас

Много проучвания през годините са показали, че голяма част от децата порастват, без да имат никаква представа, че са най-важният човек за своите родители. А всяко дете има нужда да знае това, нещо повече, има нужда да го чува, колкото се може по-често. Така ще се чувства в безопасност, обичано и ценено.

Научете ги как разрешават проблеми си, а не да бягат от тях

Ако детето ви изведнъж реши, че не иска повече да играе футбол, попитайте го на какво се дължи това негово решение. Възможно е причината да е конфликт с някой от съотборниците му и ако е така, посъветвайте го поговори с детето, с което има проблем. Но ако въпреки всичко то настоява да се откаже, съгласете се с него и му помогнете да открие ново хоби, по което да се запали.

Създайте навици на детето си да помага вкъщи и му покажете, че сте благодарни за усилията, които полага

Изследвания показват, че хората, които имат навика да изразяват благодарността си, са значително по-склонни да изпитват съчувствие към околните. В същото време са и много по-щедри и готови да помагат. Това е основателна причина да положите усилия и да научите своето дете как да ви помага вкъщи, а след това да му благодарите. Съветът на психолозите е да не пропускате да възнаграждавате своите малчугани за проявите им на искрена доброта и за труда, който са положили, за да ви помогнат.

Научете детето си да се справя с негативните емоции и му помагайте да ги преодолява

Психолозите са на мнение, че способността ни да чувстваме загриженост към другите се потиска от отрицателни емоции като завист, гняв, омраза, срам… Затова е от изключителна важност да помогнем на детето си да се справи с тях. По този начин то по-лесно ще разрешава и своите вътрешни конфликти. Самоанализът от подобен тип ще даде възможност на децата да се превърнат в загрижени и състрадателни личности, а от друга страна ще спомогне за тяхната психологическа стабилност.

Покажете на детето си, че светът е много по-сложен, по-голям, но и много по-интересен, отколкото изобщо предполага

Психологическите изследвания показват, че повечето деца проявяват интерес предимно към малкия свят около себе си, свързан със семейството и приятелите. Но е от голямо значение да възпитаме в тях любопитство и към събития и хора, намиращи се извън техния обсег. За целта е необходимо да помагаме на детето да вижда света през очите на другите, да е добър слушател и да изпитва съчувствие.

Да отгледаш състрадателно, загрижено и учтиво дете е трудна мисия, но в никакъв случай не е невъзможна. Трябва само да го поискате и да проявите обичта и търпението си.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: BrightSide
Снимка: Nick Jr. Parents

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниНормативни актовеИнтервютаОрганизацииОбразование