Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 10 доказани начина да отгледаме здрави, щастливи и умни деца

10 доказани начина да отгледаме здрави, щастливи и умни деца

10 доказани начина да отгледаме здрави, щастливи и умни деца - изображение

Ако попитаме родителите какво най-много искат за своите деца, повечето биха отговорили, че искат съкровищата им да са здрави, умни и щастливи.

В развитите общества доброто образование и благосъстоянието е основен приоритет според хиляди двойки, които го поставят над всичко – здравеопазване, обществена безопасност, разходи за живот и дори собственото благополучие. И вярвате или не, повечето хора, дори такива, които все още не са родители, споделят, че са загрижени за интелектуалния растеж на младежите в обществото.

Марк и Ейнджъл, създателите на набиращия все по-голяма популярност блог за личностно развитие Marcandangel.соm, проучват старателно въпроса как можем да постигнем това, как да съумеем да отгледаме здрави, умни и щастливи деца.

Вижте изводите, до които стигат след мащабното си изследване.


Говорете, но заедно с това винаги бъдете добър пример

Това не е като да казвате на децата си как да живеят. В никакъв случай. Дайте им възможност да ви наблюдават, показвайте им добър пример. Нека думите и ценностите да бъдат подкрепени с действия. Не забравяйте, че децата се учат, именно наблюдавайки. Те се стремят да станат като вас. Ето ви една превъзходна причина да бъдете този, който искате да бъдете. Казано по друг начин, бъдете промяната, която искате да видите в своето дете. Бъдете човек, на когото може да се разчита, на когото може да се има доверие. Един ден, когато остареете, ще си дадете сметка, че това е едно от малкото неща, които са имали значение.

Намалете нивото си на стрес, така ще намалите и стреса вкъщи

Това е много трудно. Но е добър стимул да знаеш, че децата имат нужда именно от това. Резултати от проучване на хиляди домакинства в САЩ (публикувани в книгата "Тайната на щастливите семейства"), дават интересни отговори на въпроси като какво най-силно искат децата за своите родители. Е, оказва се, че повечето от тях не са посочили отговора: „да прекарват повече време с мен”. Повечето са избрали варианта: „да се прибира вкъщи по-усмихнат".

В книгата е посочено още, че родителският стрес вреди на мозъчната дейност на децата, понижава имунитета им и увеличава риска от психически и физически заболявания.

Вярвайте в децата си

Най-големият комплимент, който можем да направим на своето дете, е като му покажем, че вярваме в него, че ни е грижа за постиженията им. Когато видите нещо добро и красиво в тях, не се колебайте да изразите възхищението си и да му предложите своята безрезервна подкрепа. Самият жест им дава увереност и сили да продължават напред.

Хвалете усилията на детето си, а не интелигентността им

Така ще израснат с убеждението, че усилията са важни, за да успеем. Това ще ги научи на постоянство, ще им даде ценният урок, че успехът до голяма степен зависи от нас и усилията, които полагаме, за да го постигнем.

Не четете на децата си, четете заедно с тях

Имате дете, което се учи да чете? Не позволявайте то само да разглежда картинките, докато вие вършите останалата работа. Вместо това обърнете внимание на думите, насочете го към тях и към картинките, които ги илюстрират.

Превърнете съвместната вечеря в традиция

Редица изследвания, направени в САЩ, показват, че децата от семейства, в които е установена традицията да се вечеря заедно, се справят по-успешно в живота по всички възможни показатели. При тези деца рискът от зависимост от алкохол, цигари, наркотици, ранно забременяване, депресия или хранителни проблеми, е значително по-нисък. Изследвания показвате, че тези деца имат много по-богат речник, по-добри маниери, по-добър режим на хранене, по-висока самооценка в дългосрочен план.

Поставяйте логични и разумни правила и ограничения на децата си

Доказано е: Децата не се справят добре в среда без ограничения. А твърдението, че правилата и ограниченията предизвикват бунтарство, са мит. Изследване показва, че в действителност бунтарството възниква заради неразумни правила и граници. От друга страна пък, ако родителите са всеопрощаващи и приемат всякакви абсурдни постъпки за нещо нормално, парадоксално, но факт: децата възприемат това като липса на загриженост. Родителите, които успяват да създадат логични, обосновани и разбираеми правила, имат много по-дълбока връзка на сътрудничество с децата си, и съответно много по-щастливи и пълноценни отношения.

Предоставяйте възможност на децата си да създават здрави връзки със своите връстници

Хубаво е да знаете, че отношенията с техните връстници имат наистина огромно значение за успехите и щастието на децата ни.
Животът много често ни напомня мъдростта, че не е от значение къде сме, а кого имаме до нас. Това важи не само за възрастните, но и за децата.

Уверете се, че децата ви спят достатъчно всяка нощ

Умореният ум рядко е способен да е конструктивен. Сънят е важен за здравето и развитието на децата.

В книгата "NurtureShock: Ново мислене за децата" е посочено, че липсата на само един час нощен сън може да снижи мозъчните функции на един шестокласник до тези на четвъртокласник. От друга страна учени са доказали и директната връзка между броя на часовете сън и оценките на детето в училище. Само 15 минути повече нощен сън могат да доведат до повишаване на успеха на детето в училище.

Помогнете на детето си да поддържа дневник на благодарността

Много изследвания доказват ползата от воденето на подобен дневник от тийнейджърите (но не само). Децата, които записват нещата, за които са благодарни, са много по-щастливи, здрави и оптимистично настроени.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: marcandangel.com
Снимка: moederkindpunt.nl

 

Още по темата:

4.5, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноИнтервютаОрганизацииОбразованиеСоциални грижиНовиниНормативни актовеСпециалистиРецептиАнкетиТестовеСпортИсторияХранене при...Алт. медицинаЗаведенияИзследванияКлинични пътекиЛеченияБотаника