Начало Психология Социална психология За психологията 22 цитата от Боби Скинър

22 цитата от Боби Скинър

22 цитата от Боби Скинър - изображение

Бърърс Скинър е написал и издал над 20 книги, като може би най-популярната е „Отвъд свободата и достойнството“. Той е известен с позицията си, че свободната воля е илюзия и е един от авторите, даващи най-ясно обяснение на човешкото заучено поведение.
На вниманието ви представяме 22 цитата от противоречивият, но всепризнат Боби Скинър.

1. "Провалът невинаги е грешка, може да е просто най-доброто, възможно да се направи при дадените обстоятелства. Истинската грешка е да спрете да опитвате."

2. "Основната разлика между хората и плъховете е, че плъховете се учат от опита."

3. "Всичко, което ученето е, е организиране на извънредни ситуации, които водят до промени в поведението."

4. "Често казвам, че моите плъхове ме научиха на много повече, отколкото аз тях."

5. "Поведението се оформя и поддържа от последиците."

6. "Не трябва да преподаваме великите книги; Трябва да преподаваме любов към четенето. Познание за съдържанието на няколко литературни произведения е тривиален успех. Да си склонен да продължиш с четенето е постижение."

7. "Никой не пита как се мотивира бебе. То естествено изследва всичко, до което може да се докосне, освен ако вече не са действали ограничаващи сили. И тази тенденция не изчезва, а е унищожена."

8. "Не се намесвайте между човек и последствията от собственото му поведение."

9. "По-добрите контрацептиви ще контролират популацията, само ако хората ги използват. Един ядрен холокост може да се предотврати, само ако условията, по които народите водят война се променят. Околната среда ще продължи да се влошава, докато не изоставим практиките на замърсяване. Трябва да направим огромни промени в човешкото поведение."

10. "Някой от нас се научават да се контролират, повече или по-малко случайно. Останалите през целия живот не разбират как е възможно и обвиняват за грешките си начина, по който са родени."

11. "Много училищни разпоредби изглеждат „измишльотини“, но няма нищо лошо в това. Функцията на учителя е да създаде условия, при които учениците да се учат. Винаги е било задача на формалното образование да създаде поведение, което да се окаже полезно или приятно по-късно в живота на ученика."

 

Психологът

12. "Младият нарушител не усеща разочарованата си личност. Интелигентният човек не чувства интелигентността си, както и интровертът интровертността си."

13. "Вместо да градим свят, в който всички ще живеем добре, трябва да спрем да изграждаме такъв, в който изобщо няма да живеем."

14. „Истинският проблем не е дали машините мислят, а дали хората го правят.“

15. "Преди 25 години можеше да се каже, че човека познава себе си, колкото и всяка друга част от света. Днес това е областта, от която най-малко разбира."

16. "Науката е стремеж да се приемат фактите, дори когато противоречат на желанията."

17. "Хората изграждат общество и обществото изгражда хора."

18. "Старостта е като друга държава. Ща й се насладите повече, ако сте се подготвили, преди да тръгнете."

19. "Ако свободата е необходима за човешкото щастие, тогава всичко, от което се нуждаем е да се осигури илюзия за свобода."

20. "Науката, а не религията, ме научи на най-полезните си ценности, сред които интелектуалната честност. По добре да продължите без отговори, отколкото да приемете такива, които просто разширяват озадачаването."

21. "Обществото атакува рано, когато индивидът е безпомощен. То го поробва, преди да вкуси свободата."

22. "Още не сме видели какво може да направи човекът от човека."

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: azquotes.com
Снимки: gizmodo.com; istrazime.com;

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛеченияЗдравни съветиЛайфстайлСоциални грижиФизиологияНовиниАнкетиСнимкиКлинични пътекиАлт. медицинаСпециалистиСпортТестовеИнтервюта