Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 3 ключови фактора за здравословните отношения

3 ключови фактора за здравословните отношения

3 ключови фактора за здравословните отношения - изображение

Д-р Сю Джонсън, клиничен психолог и създател на емоционално фокусираната терапия (ЕФТ) за двойки, открива три основни фактора, които нашите отношения трябва да притежават, за да бъдат наистина здрави. Тя отбелязва, че когато двойките имат конфликти помежду си, в които кръвта им направо кипи от яд, то не става въпрос за храната, боклука или дори за парите, както партньорите си мислят.

Когато взаимоотношенията не са сигурни и партньорите се чувстват дистанцирани един от друг, всичко носи справедливи основания за борба. Причината обаче не е тази, за която привидно се води борбата. Това, за което двойката наистина спори, е ключовият въпрос: "Тук ли си (мога ли да разчитам на теб)?".

Партньорите се питат помежду си: "Тук ли си?"

Джонсън предлага пътна карта за здрави взаимоотношения чрез ЕФТ, за да им помогне да си отговорят на въпроса. Тя отбелязва трите фактора, които трябва да присъстват във връзката, за да отговорим с "да" на този ключов въпрос.

Те са: достъпност, отзивчивост и емоционална ангажираност. Ако искате да подобрите връзката си, започнете да се фокусирате върху повишаването на тези нейни качества едновременно.

Достъпност

Първата ключова съставка в здравите взаимоотношения е достъпността.

Хората трябва да чувстват, че партньорът им е достъпен за тях и той трябва да бъде такъв. За да увеличите достъпността във взаимоотношенията си, обръщайте внимание на човека до себе си и бъдете чувствителни към опитите му да се свърже с вас. Често това може да е трудно след спречкване, така че той да се опитва да ви доближи, но по мек начин.

Опитайте се да бъдете отворени за това. Също така е важно да сте на разположение да слушате. Твърде често хората искат само да бъдат чути и копнеят за съпричастност, но получават нежелан съвет или решение. Можете да увеличите достъпността помежду си, просто като изслушате и валидирате начина, по който се чувства партньорът ви. 

Отзивчивост

Втората ключова съставка в здравите взаимоотношения е отзивчивостта. Това може да изглежда очевидно, но така или иначе ще го повторим. Когато партньорът ви се обърне към вас с молба, въпрос или за каквото и да било, бъдете отзивчиви. Ако сте недостъпни, защото се занимавате с друго в този момент, уверете го, че притесненията му са важни за вас. По-късно намерете време, в което да се съберете, за да обсъдите проблема и да покажете уважение. Когато партньорите започнат да се изолират и да не реагират един на друг, те отварят вратата към всички видове проблематични ситуации във връзката си. Вместо това запазете близостта си, като се отзовавате един на друг.

Емоционална ангажираност

Третата ключова съставка в здравите взаимоотношения е емоционалната ангажираност. Емоциите невинаги са били разбирани, но все повече изследвания водят до по-дълбокото им осъзнаване. Джонсън твърди, че любовта е наистина емоционална връзка повече от всичко друго, а изследванията в неврологията, психологията и биологията изглежда подкрепят това твърдение.

Ето защо е от решаващо значение партньорите да се ангажират емоционално помежду си. Важно е не просто да ви е грижа за емоционалните преживявания на партньора ви, но и да сте любопитни за тях и той да знае това. Колкото по-емоционално ангажирани са партньорите помежду си, толкова по-силна е връзката им.

Следващият път, когато влезете в една от онези кръвопролитни битки с любимия си, спрете, поемете дълбоко въздух и си задайте въпроса за какво наистина се карате. Твърде вероятно е и двамата да се опитвате да установите дали сте там и колко точно значите един за друг. Увеличете достъпността, отзивчивостта и емоционалната си ангажираност и конфликтите ще бъдат по-лесни за преодоляване, тъй като те наистина ще се отнасят само до храната, боклука и разбира се парите.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: psychology.org.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниИстория