Начало Психология Поведенческа психология Патология Обсесивно-компулсивно разстройство на взаимоотношенията

Обсесивно-компулсивно разстройство на взаимоотношенията

Обсесивно-компулсивно разстройство на взаимоотношенията - изображение

Не е необичайно хората да преживяват периоди на съмнение в отношенията си. С напредването на връзката проектираният "идеален" образ, с който живеем, обикновено е засенчен от истинската личност на човека до нас. Дори вашият партньор да не отговаря на "идеалните" ви стандарти, това не означава, че той или тя не е достоен за вашата любов и обич. Точно както хората, взаимоотношенията също се развиват и променят с течение на времето. Партньорите се научават да се обичат и приемат взаимно, въпреки недостатъците или грешките. Това приемане на "истинския" човек отсреща има тенденция да прави отношенията по-силни и по-малко повърхностни.

Хората с обсесивно-компулсивно разстройство на взаимоотношенията често изпитват затруднение да се съобразят с факта, че връзката или партньорът не са съвършени. Обсесивните мисли и натрапчиво поведение не само ги възпрепятства да се наслаждават на качеството на връзката си, но може да отблъсне партньора. Чрез разбиране характера на ОКР в контекста на връзката и начините за управление, хората, които страдат от това разстройство, могат да се научат как да се наслаждават и оценяват взаимоотношенията си.

Обсесивното-компулсивно разстройство и как то засяга взаимоотношенията

Повечето от нас имат моменти, в които просто не могат да се отърват от мисъл или импулс в ума си. Обсесивното-компулсивно разстройство (ОКР) обаче е разстройство на психичното здраве, при което човек изпада в цикли на обсесии и компулсии. Обсесите са "нежелани, натрапчиви мисли, образи или призиви, които предизвикват раздразнителни чувства". Компулсиите са поведения или ритуали, които някой използва, за да облекчи страданието от натрапчиви мисли.

ОКР засяга всички области на живота и обикновено се проявява на възраст между 8 и 12 години или в края на тийнейджърството и младините. Не е ясно какво причинява разстройството, но изследванията откриват различия в мозъците и гените на страдащите от него. Това означава, че то не е единствено неспособност на човека да контролира определени мисли; то е аномалия в неговата невробиология. Изследванията също така показват, че ОКР има тенденция да се предава в семейството.

Страдащият е обсебен от неща, за които наистина го е грижа. Не е изненадващо, че страховете и съмненията относно взаимоотношенията са често срещана обсесия. Дори и връзката да върви добре, човекът е обсебен от това да знае дали партньорът му е "единственият". Това е така, защото връзката е толкова важна за него, че простата мисъл, че не е "правилна" или "перфектна", е невероятно притеснителна — това е моментът, в който идват и натрапчивите мисли. Ето защо страдащият от ОКР на взаимоотношенията ще изпълнява ритуали или други натрапчиви поведения като да търси постоянно уверение, в опит да облекчи страданието, причинено от натрапчивите мисли.

Излишно е да подчертаваме, че това поставя значителна тежест върху индивидите и взаимоотношенията. Дори човекът с ОКР на взаимоотношенията да знае, че натрапчивите му навици са ирационални, той продължава да се придържа към натрапчивите мисли, които често изострят циклите на обсесии и компулсии.

ОКР на взаимоотношенията може да включва романтичен партньор, член на семейството, родител или дори Бог. Независимо към кого е насочено, разстройството има силата да осакатява и унищожава отношенията.

Видове ОКР на взаимоотношенията

То обикновено се проявява в две форми:

Обсесивно-компулсивен симптом, фокусиран във връзката (тип I)

Настъпва, когато човек е завладян от съмнения и тревоги относно "правилността" на връзката си. Загрижеността му се върти около три основни измерения на взаимоотношенията:

 • Чувства към партньора. "Наистина ли обичам партньора си?" или "Сигурен ли съм, че тази връзка ще ме направи дългосрочно щастлив?"
 • Възприемане на чувствата на партньора във връзката. "Изпитвам съмнения в това, че партньорът ми ме обича." или "Търси ли партньорът ми някой по-добър от мен?"
 • Оценяване на "правилността" на връзката. "Трябва да продължа да правя проверки, за да се уверя, че тази връзка е правилната." или "Не съм щастлив, значи тази връзка е погрешна."

Чрез многократното съмнение в чувството за "правилност" на връзката често близостта бива разрушена. Този тип ОКР увеличава страховете от изоставяне и прилепване, подлага доверието на изпитания и може да съсипе взаимоотношенията.

Обсесивно-компулсивен симптом, фокусиран в партньора (тип II)

Той включва проверка, загриженост и търсене на уверения, свързани с реалните или въображаеми недостатъци на партньора в шест области:

 • Външен вид: "Носът му е твърде голям" или "Тя надебелява."
 • Общителност: "Той винаги се държи като глупак, когато излизаме" или "Срамувам се да я заведа на семейните събирания".
 • Морал: "Той иска да ми изневери" или "Тя никога не е честна за мен."
 • Емоционална стабилност: "Неговият гняв ще развали отношенията ни" или "Всичко, което правя, я кара да плаче."
 • Интелигентност: "Той е напуснал колежа, значи е човек, който бързо се отказва" или "Тя няма достатъчно мозък, за да поддържа стимулиращ разговор."
 • Компетентност: "Може ли той да е добър съпруг и глава на семейството?" или "Тя няма да е добра в отглеждането на дете."

Особена черта на страдащите от ОКР, фокусирано върху партньора, е хипер-внимание върху собствените възприемани недостатъци (дисморфични загрижености по тялото) и ирационално погрешно тълкуване на тези недостатъци, които се проектират върху партньора.

Не е необичайно човек да страда и от двата вида ОКР (които споменахме по-горе), тъй като те обикновено се подхранват едно друго. Например, ако някой е обсебен от това, че партньорът му не е "единственият", той може да търси грешки и недостатъци в него (дори малките), за да потвърди чувствата за "правилност" на партньора.

Често срещани компулсии при ОКР на взаимоотношенията:

За разлика от други форми на ОКР, като честото измиване на ръцете или постоянната проверка за инциденти, явните симптоми на натрапчиво поведение не са толкова очевидни за другите. Някои компулсии, които могат да се наблюдават, включват:

 • Обсесивни въпросителни: Фокус върху всички малки подробности във връзката, което води до съмнения дали тя е правилна.
 • Непрекъснато изследване: Задълбочено четене на статии и друга информация за качествата на успешните взаимоотношения.
 • Сравняване: Взирането в други взаимоотношения и сравняването им с вашите.
 • Търсенето на "перфектна" любов: Вманиачаването в идеалната форма на любов, което възпрепятства изживяването на любов във вашата връзка.
 • Търсенето на безкрайна страст: Разстройвате се, когато никоя форма на интимност не отговаря на вашите стандарти.
 • Избягване: Страните от места или ситуации, в които смятате, че може да срещнете някой по-привлекателен от вашия партньор. Това би могло да включва и избягване на различни форми на интимност.

Загрижени сте дали вие или някой, когото обичате, има ОКР на взаимоотношенията?

Единственият начин да знаете със сигурност е да получите диагноза от квалифициран клиничен психолог. Лекар или терапевт ще ви интервюира и ще ви попита за историята на връзките ви и за състоянието на текущите ви взаимоотношения. Той ще направи оценка на състоянието и ще ви даде тестове за самооценка, за да получите по-добро разбиране за вида и тежестта на вашето ОКР.

Управление на ОКР на взаимоотношенията

Както при много психични разстройства, няма известен цяр за ОКР на взаимоотношенията.За щастие, има няколко подхода за лечение, които помагат да се намалят или да се сложи край на натрапчивите мисли и поведение. Една от първите стъпки за управление е осъзнаването на въздействието, което това разстройство оказва върху вас и вашите връзки. Веднъж, когато установите това, ще бъде по-вероятно да получите помощта, от която се нуждаете.

Когато бъдете диагностицирани с ОКР на взаимоотношенията, лекар или терапевт ще ви образова за разстройството. Това ви дава по-добро разбиране за влиянието, което оказва върху вашите взаимоотношения, ежедневието и цялостното ви щастие. Оттук терапевтът ще започне процеса на когнитивно преструктуриране, за да ви помогне да оспорите вашите натрапчиви мисли и да развиете по-добри модели на мислене и справяне. Вашият партньор може да бъде помолен да се присъедини към вас поне за някои от тези сесии.

Терапия за ОКР на взаимоотношенията

Интервенциите със специално обучен психотерапевт правят това състояние изключително лечимо.

Когнитивно-поведенческа терапия

КПТ е вид разговорна терапия, подчертаваща ролята на нашите мисли в това как се чувстваме и какво правим. КПТ ни учи как да реагираме на мислите по по-здравословен и по-рационален начин. Чрез различни методи тя се опитва да преструктурира начина на мислене на индивида, за да бъде по-рационален и по-малко реагиращ на негативните мисли.

Пълноосъзнатост

Чрез практикуването на техники за пълноосъзнатост, като медитация и етикетиране на мисли, човек става по-наясно как те влияят върху живота му. Чрез дейности, свързани с пълноосъзнатост, страдащият се научава, че мислите му са временни и се променят. Приемането на положителните и отрицателните мисли позволява на човека да ги "пусне", след като се появят, включително и натрапчивите такива, които увековечават циклите на обсесии и компулсии.

Експозиционна терапия

Тази намеса включва постепенното излагане на човека на тревожни ситуации, свързани с неговото ОКР на взаимоотношенията.По този начин, докато той се учи на положителни стратегии за справяне с натрапчивите си мисли, страдащият бавно започва да осъзнава страховете си като реални, но не реалистични или толкова застрашаващи, колкото се възприемат.

Медикаменти

В някои случаи наред с терапията се използват и медикаменти. Лекарствата сами пос ебе си рядко разрешават проблемите, свързани с ОКР на взаимоотношенията.

Консултация за двойки

Взаимоотношенията, натоварени с присъствието на ОКР, често се възползват от някакъв вид консултиране. Това помага да се възстанови връзката, да се улесни разбирането между партньорите и да се развият положителни бъдещи стратегии за борба с разстройството.

Ако сте диагностицирани с ОКР на взаимоотношенията или смятате, че може да страдате от това разстройство, потърсете помощ. Както повечето състояния на ОКР, е изключително трудно да се справите сами. Консултирайки се с терапевт, вие правите първата смела стъпка в овладяването на вашето ОКР.

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: betterhelp.com

Снимка: healthline.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаНовиниСпортЛеченияСнимкиБотаникаТестовеИстория