Начало Психология Поведенческа психология Психика и тяло 3 пози на тялото, които ще променят живота ви

3 пози на тялото, които ще променят живота ви

3 пози на тялото, които ще променят живота ви - изображение

Още от деца ние проучваме начина, по които емоциите влияят на тялото ни, но едва в късна възраст се замисляме, че тази връзка е двупосочна. Психологията е доказала, че манипулирайки позата и мускулния си тонус сме способни да променим емоционалното си състояние. Правят се изследвания, за това как точно се променя мисленето и успеваемостта ни, в зависимост от позицията ни. На вниманието ви предоставяме 3 физически пози, които ще променят живота ви.

Скръстените ръце не са само щит

За да подобрим постоянството и упоритостта си скръстваме ръце. Изследванията на „Европейския вестник за социална психология“ от 2008 година установяват, че хората, скръстили ръцете си, опитвайки да се справят с неразрешим пъзел, показват повече упоритост и по-дълго не се отказват от решаване на задачата, отколкото тези в неутрална поза (ръце отпуснали в страни от тялото). Докато самостоятелно разрешаваме проблем, скръстването на ръцете носи постоянство. Въпреки, че тази поза говори за затвореност и отхвърляне за идеите на околните, може да бъде полезна за личните ни постижения.

„Да се стегнем“

За да увеличим волята си, трябва да напрегнем мускулатурата. В серия от експерименти, публикувана в „Списание за потребителските проучвания“ през 2011 година, субекти, свили юмруци (или стегнали мускулите на краката си) са имали по-добър самоконтрол в различни ситуации. На субектите са дадени задачи — да изпият отвратителна на вкус течност, да изтърпят потапяне в ледена вода, да се разделят с парични суми и да се откажат на изкусителна храна. Резултатите показват, че „тялото, а не само умът, може да повлияе на самоконтрола“.

Усмивката се равнява на добро настроение

Ако искаме да подобрим настроението си — нека се усмихнем. Проучване на „Психологически науки“ от 2012 година се състои в стимулиране на различни видове усмивки, в субектите на изследване, докато изпълняват стресови задачи. Тези, които се усмихват имат по-ниска сърдечна честота от други, с неутрално изражение на лицата си. "Усмивката на Дюшен“ (която ангажира мускулите на устната кухина и очите и се нарича още "истинска усмивка") смъква нивата на стрес забележително, в сравнение с „социалната усмивка“ (която ангажира само мускулите на устата). Класическо проучване от 1988 година е стигнало до извода, че хората намират карикатурите, които са им показани за по-забавни, докато се усмихват.

Ако желаем положителен ефект в ежедневието си, специалистите препоръчват да се усмихваме повече и да правим повече потвърждаващи жестове, като напомнят, че смръщването на вежди има незабавен отрицателен ефект върху настроението (това е доказано в проучване от 2012 г. на списание „Емоция“).

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: berkeleywellness.com
Снимка: linkedin.com 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиСпортСнимкиФизиологияСоциални грижиАлт. медицинаАнкетиБотаникаНовиниРецептиИсторияКлинични пътекиКалкулаториПроизводители