Начало Психология Позитивна психология Връзки и взаимоотношения 3 сигурни знака, че не сте в правилната връзка

3 сигурни знака, че не сте в правилната връзка

3 сигурни знака, че не сте в правилната връзка - изображение

Едно от най-трудните неща, които можем да признаем пред себе си, е, че връзката ни, започнала с толкова щастливи очаквания, се е превърнала в нещастна и непоносима нереалност.

В началото сме склонни да виждаме само хубавите черти на партньора си и да не обръщаме внимание на недостатъците. Това е и причината най-близките ни приятели да усещат много по-бързо от нас, че любовната ни история е заплашена от лош финал, но въпреки предупрежденията им, ние продължаваме упорито да се борим за по-добра развръзка на нещата.

Свалете розовите очила и вижте три сигурни знака, че сте в грешната връзка.

Нямате лична свобода

Опитът ни да контролираме връзката си e напълно лишен от смисъл и в дългосрочен план ще ни донесе само проблеми. Смисълът е в това да си дадем пълна свобода, защото само така ще сме сигурни, че желанията и потребностите ни съвпадат с тези на партньора ни. Най-щастливите връзки са тези, в които всеки удовлетворява най-важните нужди и желания на любимия си.

Ако обаче забелязвате, че партньорът ви се опитва да ви каже как и кога да харчите парите си, кога и с кого да излизате и дори как да се обличате, приемете това като груба намеса в личните ви избори и решения и като първи знак, че може би не сте в правилната връзка.

Добре е да знаете, че човек, който се опитва да контролира партньора си, не е уверен в собствената си способност да удовлетворява потребностите му. Несигурният човек се ръководи от страха, че ако даде твърде много свобода на любимия си, той много скоро ще осъзнае, че е по-щастлив извън тази връзка.

И обратното: увереният партньор е наясно, че ако бъде изоставен заради друг, то на тази връзка явно „не й е било писано”. Разбира се, че това е трудно за преглъщане, но ако го погледнем в по-далечна перспектива, то означава само едно: че имаме възможност да намерим някой по-подходящ.

В неправилните връзки съотношението 80/20 не работи

Проф. Джон Готман, един от най-известните психолози, изследващи романтичните връзки, може да предскаже раздялата на дадена двойка с повече от 90 процента точност. Той наблюдава общуването между двамата партньори и измерва съотношението между отрицателните и положителните взаимодействия. Според Готман една стабилна двойка има поне 80 процента положителни взаимодействия, а останалите 20 остават потенциално неразрешими. Разногласията по някои въпроси още в първите месеци на съвместния живот може никога да не се изгладят. Опитайте честно да прецените състоянието на връзката си, като си отговорите искрено на въпроса отрицателните или положителните взаимодействия между вас са повече. Съветът на психолога е да поговорите открито с партньора си и заедно да определите срок, в който вместо да фокусирате вниманието си върху източниците на конфликти, да работите върху положителните страни на връзката си. Много скоро ще имате ясен отговор на дилемата да останете ли заедно или да се разделите.

Все по-често ви се иска да оставате сами вкъщи

Третият сигурен знак, че не сте в правилната връзка, е честото желание да оставате сами. Започвате да осъзнавате, че въпреки силната привързаност, която изпитвате към партньора си, ще се чувствате много по-добре, ако не споделяте живота си с него. Когато сте заедно, усещате напрежение, тъга, неудовлетворение. Мисълта за почивните дни ви ужасява, защото знаете, че ще трябва да прекарате повече време с партньора си.

За съжаление много хора остават в нещастни връзки, защото се страхуват, че няма да имат късмета да срещнат друг, по-подходящ за тях човек. Необходими са смелост да признаете, че връзката ви не се е развила според очакванията ви, и вяра, че ще бъдете много по-силни и щастливи, когато останете сами.

Докато обмисляте щастлива ли е връзката, в която сте, не забравяйте, че животът е прекалено кратък, за да го пропилявате с неподходящи хора. Всяка връзка има своите трудни моменти и си заслужава да работите върху слабите места. Но ако с годините ставате все по-нещастни и виждате, че партньорът ви няма желание да положи усилия, за да подобрите заедно връзката си, може би просто е време да я напуснете.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: psychologytoday.com
Снимка: zeenews.india.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиНовиниИстория