Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех Как да покорите завистта – 5 лесно приложими съвета

Как да покорите завистта – 5 лесно приложими съвета

Как да покорите завистта – 5 лесно приложими съвета - изображение

Завистта е универсално чувство и без значение колко успешни, богати или красиви сме, неприятните емоции продължават да ни връхлитат (освен ако не решим да се справим с тях). Например потърсете в интернет яхти на милиардери, скъпи швейцарски часовници или грамадни богаташки имения. Какво приканва тези хора да се съревновават с другите заможни индивиди от обкръжението си? Наистина ли имат нужда от три хеликоптера и жилища с повече от двайсет спални? Завистта ли ги подтиква да купуват още и още? Според практикуващия клиничен психолог д-р Елън Хендриксен от Бостънския университет именно това е причината.

Завистта е сложна, хетерогенна емоция. Тя представлява комбинация от чувство за малоценност, враждебност и възмущение. Като цяло ние имаме склонността да изпитваме завист, когато се сравняваме с другите и ги възприемем като по-успешни, по-богати или по-умни – в общи линии те ни превъзхождат в даден аспект.

Според проучване от 2015 г., публикувано в научния журнал Personality and Social Psychology Bulletin от авторите Ланг и Крусиус (Lange & Crusius), всъщност съществуват два типа завист. Първият се нарича безвредна завист, чиято функция е да ни мотивира да се развиваме като личности. Тя ни вдъхновява да продължаваме да се опитваме да постигнем това, което другите са успели да реализират преди нас. Безвредната завист ни кара да искаме да достигнем следващото стъпало на стълбицата. Тя води към прогрес.

Вторият тип – злонамерената завист – превръща човека в злопаметен, гневен и дори зложелателен спрямо обектите на завист. Той иска да наблюдава как те се провалят, как губят най-ценните си притежания, как се сриват в очите на другите. Злонамерената завист е особено вероятна, когато индивидът, към когото е насочена завистта, изглежда незаслужил високата си позиция или парадира с превъзходството си.

Безвредната завист, както името й гласи, е точно това – безобидна. Дори когато тя представлява един от най-неприятните начини за събуждане на мотивацията и амбицията. Така че нека, заедно с д-р Елън Хендриксен, да се фокусираме върху злонамерената завист. Представяме ви 5 съвета на бостънския клиничен психолог как да изгасите пламъците на негативните емоции, когато следващия път усетите изгарящата топлина на завистта.

Съвет №1: Запомнете, че всеки един, към когото сте изпитвали завист, преминава през същите мъки, разочарования и изпитания. Те, също като вас, стават обект на обиди, биват отхвърляни или усещат неувереност спрямо уменията, знанията или постиженията си. Перфектният живот не съществува и въпреки че някои хора сякаш са го достигнали, това е само илюзия. Всеки среща трудности и проблеми – достатъчно голям брой, за да може да напълни скъпата си чанта догоре. Ако изпитвате завист спрямо някого заради невероятния живот, който води, тогава просто се опитайте да го опознаете по-добре. Според д-р Елън Хендриксен това е най-бързият начин да разбиете нереалистичните си представи за съвършената реалност на останалите.

Съвет №2: Сприятелете се с тези, на които завиждате. Клиничният психолог д-р Елън Хендриксен смята, че ако изпитвате завист спрямо някого, значи той или тя прави нещо успешно, за да предизвика тези негативни чувства във вас. Вероятно обектите на завист представляват личностите, които вие самите искате да бъдете. Така че дори да ви се струва нелогично или противоестествено, се опитайте да се сближите с тези, на които завиждате. Може да започнете с нещо простичко като комплимент. Чрез вербалната похвала вие признавате пред тях, а и пред себе си положителните им качества. След това се постарайте да разберете как вашите съперници успят да бъдат една крачка напред. По този начин ще трансформирате негативните чувства в положителни такива – ентусиазъм и вдъхновение. Добавен бонус е опознаването на другите по-добре, което само потвърждава съвет №1.

Съвет №3: Опитайте се да приложите здравословно количество насочено надолу социално сравнение. Завистта се причинява от така нареченото насочено нагоре социално сравнение. Вие се сравнявате с тези, които възприемате като притежаващи по-висок статус или ви превъзхождат в даден аспект. Точно обратното се случва, когато приложите насоченото надолу социално сравнение – вие започвате да се съпоставяте с тези, които са по-малко щастливи от вас, за да се почувствате по-добре спрямо ситуацията си.

Имайки предвид това, има два начина, по които може да направите това сравнение. Нездравословният подход е просто да замените негативните емоции като завист с презрение. Целта на упражнението не е да гледате пренебрежително към хората, които приемате за не толкова успели. Вместо това съпоставянето би трябвало да предизвика във вас благодарност и признателност.

Съвет №4: Запомнете, че наистина важните неща не могат да бъдат измерени. Проблемът със завистта е, че в същността си представлява непрестанно сравнение с останалите. За да съпоставите две неща обаче, те трябва да бъдат количествено измерими – броя на приятелите ви, месечната заплата или количеството лайкове в социалните мрежи.

Най-важните компоненти на щастливия живот не могат да бъдат измерени количествено – добротата, обичта, креативността или удоволствието от работата. Лесно е да насочите всичкото си внимание върху количеството – то може да се следи редовно и обективно да се надгражда. Изместването на фокуса върху качеството обаче премахва напрежението постоянно да се конкурирате с другите.

Съвет №5: Никога няма да сте победител, освен ако не решите това да стане реалност. Винаги ще има някого, който е по-богат, по-красив, по-умен, по-успешен и като цяло по-впечатляващ от вас. Някой, притежаващ последния модел Тесла, ще ви изпревари по пътя ви към зимния курорт. Нечия къща ще ви пречи да се насладите напълно на гледката към океана. Без значение колко точно притежавате или сте постигнали, то никога няма да бъде достатъчно. Осен ако не решите, че всъщност е. Според Елън Хендриксен когато сте доволни от това, което имате, вместо да завиждате на останалите за това, което ви липсва, ще можете да покорите завистта.

Редактор: Нора Маркова
Източник: quickanddirtytips.com
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиПсихологияЛайфстайлЛюбопитно