Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 5 бързи стратегии за възстановяване от наистина лошо настроение

5 бързи стратегии за възстановяване от наистина лошо настроение

5 бързи стратегии за възстановяване от наистина лошо настроение - изображение

От време на време всички ние попадаме в ситуации, които наистина развалят настроението ни. Например, излизаме по-рано от работа, за да успеем да вземем поръчка от другия край на града, само за да открием, че тя още не е готова; получаваме лоши новини по време на работа; или приятел отменя уговорка в последната минута, след като сме жонглирали с графика си, за да можем да се видим с него.

Има как да им противодействате!

1. Бъдете по-толерантни към хората, които правят грешки.

Всички ние се опитваме да оптимизираме нещата наоколо и да отстраним всички възможни грешки. Това не е нещо лошо, дори напротив; но този наш стремеж може да води до значително изкривяване в начина, по който възприемаме непреднамерените грешки, които ни създават неудобства. Всички ние бихме искали да ни бъде простено, когато ние ги допускаме, нали? Опитайте се да приемете, че хората и фирмите неминуемо ще допускат грешки, вместо да очаквате всичко да се случва винаги по план. Този съвет е полезен при ситуации, в които е замесена неправилна комуникация, лош късмет или проблем в обслужването на клиенти.

2. Опитайте противоположното действие: бъдете любезни или полезни на някой друг.

Да предприемете обратното действие означава да реагирате по начин, който е противоположен на вашето настроение. В ситуация, в която сте съсредоточени в себе си и страданията си, опитайте се да направите нещо добро за случаен човек — нещо, което ще ви накара да се почувствате добре от постъпката си. Може да е нещо простичко, като да предложите на човека зад вас на опашката да мине първи или да кажете нещо мило на човека насреща.

Например, в препълнен магазин сте и работи само една каса, на която касиерът отчаяно се опитва се справи с изнервената опашка, можете да му кажете нещо като: "Справяте се чудесно с всички тези хора сами."

Съвет: Тази стратегия действа най-добре, когато правите нещо, което не е характерно за вас. Да сторите нещо, което е извън вашите норми, ще повдигне настроението ви повече, отколкото нещо, което правите редовно.

Принципът на противоположното действие идва от вид психотерапия, наречена диалектическа поведенческа терапия.

3. Почерпете се.

Този съвет изглежда очевиден, но е нужно да си го припомняте. Например, шофирате в луд трафик, изпълнявайки дадена поръчка, и това ви кара да чувствате ужасно — отбийте се в тайландски ресторант и си вземете храна за вкъщи. Отново принципът на новостите е важен. Почерпката с нещо, което си позволявате често, няма да има същото въздействие. Има ли нещо, което обичате, но не сте си позволявали от повече от 3 месеца?

Да отделите време за нещо, което искате да направите, също може да бъде класифицирано като почерпка.

4. Уверете се, че не прибавяте допълнително страдание към болката, която вече чувствате.

Често, когато се случват неща, които развалят настроението ни, мисленето ни засилва интензитета на изживяването. Например, започваме да мислим: "Винаги имам лош късмет", или "Никой не иска да си върши работата както трябва в наше време" или "Корпорациите не се интересуват от клиентите си. Всички гледат да изстискат повече и да дадат по-малко."

Улавяйте се, когато имате такива мисли, и връщайте ума си обратно към това, което действително се случва. Ако си кажете нещо от сорта на "Имах лош късмет днес, грешки се случват, не е голяма работа", ще се почувствате много по-добре, отколкото ако си кажете "Винаги имам лош късмет" или "Защо не могат хората просто да си вършат работата както трябва?

5. Направете нещо, което е в списъка ви със задачи от месеци.

Много ефективен начин за бързо повишаване на настроението е да изпълните нещо, което е в списъка ви със задачи от месеци. Изберете нещо, което е по силите ви и го задраскайте от списъка. Това ще ви даде усещане за контрол и ефективност. Уверете се, че сте избрали задача, която действително можете да завършите, за да се насладите на удовлетворението от завършването й.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: everydayhealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноСнимкиЛайфстайлСпортЛеченияБотаника