Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 5 начина, по които умните хора саботират успеха си – Част 2

5 начина, по които умните хора саботират успеха си – Част 2

5 начина, по които умните хора саботират успеха си – Част 2 - изображение

Интелигентността несъмнено е изключително важно предимство. Понякога обаче умните личности не достигат върховете, които са си набелязали, защото несъзнателно сами саботират своите усилия.

Ако смятате, че и вие може да се намирате в сходна ситуация, добрите новини са, че веднъж осъзнали своите слаби места, вие ще можете да ги преодолеете. Представяме ви 5 начина, по които умните хора саботират успеха си, и няколко предложения за това, как да заличите вредните навици и да постигнете така желания прогрес.

№3. Умните мъже и жени често обвързват самочувствието си с високото си интелектуално равнище.

Това може да намали тяхната адаптивност и да доведе до избягване на трудни ситуации. Ако голяма част от увереността ви се основава на вашата интелигентност, моментите, в които си проличават недостатъците ви или липсата на знания, вероятно са източник на тревожност и стрес. Когато вашето самочувствие е пряко зависимо от интелектуалното ви превъзходство, дори по-квалифицираните или умни хора ще изглеждат като заплаха за емоционална ви стабилност. Именно избягването на конфронтацията с подобни моменти на слабост води до самосаботаж.

Решение: Постарайте се да придобиете обективна гледна точка относно ползите от сътрудничество с други хора, които в някои отношения са по-компетентни от вас. Отделете време, за да сформирате връзки с личности, от които знаете, че ще получите градивна критика. Колкото повече свикнете с конструктивната обратна връзка от колеги, които вярват във вашите таланти и капацитет за прогрес, толкова по-рядко ще  саботирате собствения си успех.

№4. На умните хора им доскучава бързо.

Високото ниво на интелигентност не е равнозначно на любознателността, но ако притежавате и двете качества, значи сигурно сравнително бързо се отегчавате от изпълняването на едни и същи задачи отново и отново. Някои видове успех силно зависят от проявата на иновативност и креативност, но за други хора пътят към отличия и слава представлява достигането на експертно ниво в някоя тясна област или пък в извършването на определен брой поведения многократно.

Ако сте умни, любопитни и обожавате да учите, вероятно лесно губите интерес в нещата, които вече сте успели да разгадаете. Възможно е да намирате практическия аспект от работата за скучен или пък предпочитате да научавате нови неща, вместо да усъвършенствате стари знания и умения. Подобна ментална нагласа може да ви попречи да се развивате пълноценно като личност. Резултатът е, че саботирате успеха си, без дори да предполагате.

Решение: Опитайте се да разпознаете какви са ползите в дългосрочен план и направете опит да толерирате малко дискомфорт и скука, за да постигнете целите си. Вместо обаче да предприемате драстични промени в поведението си, си поставете за цел да толерирате скуката за кратки периоди от време (няколко минути или часове). Например може да се постараете да инвестирате по 5 часа на седмица в дейност, която е монотонна, но печеливша за вас.

№5. Умните хора понякога смятат, че качественият анализ и размишленията са отговорът на всеки един проблем без значение от естеството му.

Индивидите с по-високо ниво на интелигентност често са свикнали да успяват, като прилагат своите аналитични умения, което вероятно ги кара да пренебрегват различни подходи, също толкова добри, а в някои случаи дори по-резултатни.

Например умните мъже и жени са склонни да търсят разрешение като мисловно предъвкват проблема (многократно претърсват интернет пространството за отговор или се фокусират върху всяка една грешка), когато други подходи биха могли да по-ефективни.

Решение: Обърнете внимание кога размишленията се превръщат в нездравословна фиксидея. Обмислете дали стратегии като например допитването до експерти по въпроса или помощта на колега могат да се окажат по-подходящи. Разбира се, не пренебрегвайте ползите от детайлния анализ на казуса, но в моменти на безизходица си позволете кратки паузи, в които да извършвате приятни за вас дейности.

По този начин ще прекъснете мисловното предъвкване (премисляне с негативен оттенък), а когато възобновите работния процес, ще може да погледнете на проблема с нови очи. Разширете обхвата от умения за постигане на прозрения, така че да не се превръщате в човека, който вижда всеки проблем като пирон, защото единственият инструмент, с който разполага, е чук.

Кои от тези пет модела на мислене възпират успеха ви най-много? Опитайте да ги подредите по важност. Познавате ли някой близък или колега, който попада в тези мисловни капани? Ако сте осъзнали, че вие правите тези грешки, се опитайте да преодолеете чувството на срам – подобни негативни емоции не са необходими или полезни за преодоляване на вредните навици. Запомнете, че дори дългогодишните и дълбоко вкоренени психологически модели могат да бъдат превъзмогнати, когато приложите правилните подходи.

Разберете кои са останалите два начина, по които умните хора саботират успеха си в първа част на статията!

Редактор: Нора Маркова
Източник: hbr.org
Снимки: unsplash.com

Още по темата:

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиНовиниСнимки