Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 5 предизвикателства, пред които може би сте изправени по Коледа

5 предизвикателства, пред които може би сте изправени по Коледа

5 предизвикателства, пред които може би сте изправени по Коледа - изображение

Каква е вашата перспектива за Коледа?

Очаквате ли я с нетърпение? Или изпадате в ужас?

По-долу ще ви запознаем с някои съвети от практиката на един психотерапевт.

"За повечето хора в днешния стресиращ и несигурен свят празникът идва изненадващо и прекалено бързо. За много от моите клиенти този празничен сезон се чувства така, сякаш ще отмине също толкова бързо, колкото е и дошъл. Около него има смесени емоции и не съм сигурна, че ние като общество разбираме защо" - коментира Тамара Хил, лицензиран терапевт.

Това е прекрасно време от годината, когато всички се променят към по-добро. Време, когато повечето хора се сближават със своите съседи. Сезонът често носи със себе си чувство на свобода, вълшебство и радост. Нещо толкова просто, като коледните лампички, може да промени настроението ни към по-добро. Нали?

Но има и някои трудности, пред които също е вероятно да сте изправени (както много от клиентите на Тамара Хил) по това време на годината. Те могат да включват:

Ярост, гняв, ревност: Коледа често изисква купуването на много подаръци за околните, включително и скъпи такива. Дори да не познавате никой, който прави скъпи подаръци, следната мисъл най-вероятно е в съзнанието ви: "другите могат да купуват скъпи неща, а аз не мога". Това може да доведе до чувство на безнадеждност, безпомощност или незначителност. Какъв е смисълът в честването на Коледа, ако не можете да купите на хората, които обичате, това, което те желаят? Много хора се чувстват по този начин и често пропускат най-важната част от празниците: вяра, любов, чудеса, милосърдие, вдъхновение и надежда. Коледа е повече семеен празник, на който просто трябва да бъдем с близките и приятелите си.

Депресия, мисли за самоубийство, безпокойство: Много вероятно е да се борите с депресия, високи нива на безпокойство и дори мисли за самоубийство. Може да ви се прииска да се скриете от "празничното въодушевление" или хората, които изглеждат прекалено позитивни и щастливи. Честно казано не можем да ви виним. Но не позволявайте на тези чувства да ви завладеят. Намерете здравословен начин да се справите - придържайте се към семейството и приятелите си, заобикаляйте се с по-балансирани хора, а не с неестествено или прекалено позитивни такива. Отделяйте време да бъдете насаме.

Ниски доходи или трудности при покриването на сметките: "През годините много майки са идвали при мен, облени в сълзи около Коледа, защото се чувстват неадекватни поради ниския си доход. Чувствах се ужасно заради тях, тъй като много усилено ги занимаваше притеснението, че не могат да осигурят Коледата, която смятат, че децата им трябва да имат. Мисля, че от подобни преживявания могат да се изведат някои положителни уроци. Всичко зависи от това как гледате на тях."

Безпомощност и безнадеждност: Чувствате, че не можете да имате Коледата, която желаете. Чувствате се изоставени, защото другите могат да си позволят повече, а вие се задоволявате с минималното. "Искам да ви насърча да насочите вниманието си към по-висшите идеали (любов, вяра, семейство, приятели, благодарност, бъдеще и т.н.) и да не позволявате да бъдете засмукани от чувството на неуспех."

Понижени нива на енергия и мотивация, липса на интерес: Ниска енергия, мотивация и безразличие могат да бъдат признаци на депресия. "Ако не внимавате, нещата могат да преминат наистина в депресия, която е трудно да преборим. Препоръчвам ви да се обърнете към терапия, ако наистина страдате. Въпреки че всеки терапевт е различен, някои от тях работят до Бъдни вечер или предлагат по-дълги часове, защото разбират предизвикателствата, пред които сме изправени по време на празниците."

По статия работи: Елиза Трайкова

Източник: blogs.psychcentral.com

Снимка: junkee.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЗдравни съветиБотаникаЛайфстайлЛеченияСнимкиРецептиСоциални грижиНовиниХранене при...Алт. медицинаСпортВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследвания