Начало Психология Социална психология За психологията 5 признака, че колегата ни е психопат

5 признака, че колегата ни е психопат

5 признака, че колегата ни е психопат - изображение

Изследвания показват, че психопатите се радват на популярност в офиса, до момента, в който другите ги разкрият.

В киното серийните убийци често са изобразени като раздразнителни аутсайдери. Това допринася за общото объркване, съществуващо в социума и бъркането им с обичайния вид на психопатите.

Истината е, че психопатите, социопатите и антисоциалните личности се срещат сравнително често, спрямо серийните убийци. Те са изключително редки, тъй като обикновено показват сериозна комбинация от диагностични фактори, произхождащи от много психични отклонения, включително антисоциална личност, нарцисизъм и различни форми на парафилия (воайорство, ексхибиционизъм, садизъм и др.) Статистически погледнато психопатът почти никога не е сериен убиец.

Колко психопати четат тази статия, заедно с вас

Трудно е да се каже. Но ако хиляди хора прочетат това, изследванията показват, че има някаква пропорционалност. Около 15% от мъжете в затвора отговарят на психопатичния диагностичен критерий. Тази статистика илюстрира до къде в живота може да ви доведе подобно отклонение, особено ако нямате мрежа от близки, които да окажат подкрепа и да се намесят при най-ранни признаци на нарушения в поведението.
Изследване на списание „Behavioral Sciences & the Law“ установява, че 3% от бизнес лидерите са в рамките на диапазона за психопатия. Обратно – честотата на индивидите в общата популация с психопатични черти (т.е. имат отделни психопатични тенденции) се движи около 1%.

Какво представлява психопатът

Диагностичните определения – психопатия, социопатия, антисоциално разстройство на личността са част от медицински списъци, целящи да обобщят поведенчески модели. Диагностицирането на тези състояния най-често се случва в началото на двадесетте години от човешкия живот. Поради положителните социални качества, които психопатите понякога притежават, често околните е трудно а ги разпознаят като такива. На вниманието ви представяме няколко признака, с чиято помощ да познаете, ако работите с човек, притежаващ психопатични тенденции.

Търсят тръпката

Психопатите изглежда търсят дейности, които имат елемент на физическа опасност или съдържат риск да бъдат уловени, докато правят нещо незаконно или злонамерено. Тъй като имат ниски нива на загриженост за собствената си безопасност или безопасността на другите, те се опитват да убедят хората около тях също да предприемат рисковано поведение. В някои случаи това може да изглежда забавно, докато стане ясно, че надхвърля рамките на приемливото. Например, „скучно ми е, нека видим до къде ще стигнем по тъмното платно, без да включваме фарове“. Не всички психопати извършват незаконни деяния, но може да са много добри в това да накарат другите да ги придружават в рискови и нетрадиционни начинания.

Повърхностно очарование

Не е необичайно психопатите да се харесат на околните, особено в началото на отношенията им. Те често проектират образ, който е очарователен и привлекателен. Разговорите могат да включват повишени нива на повърхностно омайване, прекрасно бъбрене и фантастични истории. Очарованието изчезва, когато другите осъзнават, че има много малко дълбочина зад внимателно управляваното поведение на повърхността.

Липса на съвест

Този малък глас в главата ви, който ви казва да върнете портфейла, който сте намерили на улицата, на законния му собственик, е много по-слаб при психопатите. Способността да изпитвате съпричастност, вина, разкаяние, съболезнования, съчувствие и съжаление при тях са силно повлияни. Тези емоционални дефицити могат да бъдат първия забележим знак, който другите наблюдават. Психопатът изключително трудно поема отговорност, вместо да обвинява другите. В някои случаи може да демонстрира състрадание, може да се е научил да казва неща, които да имитират емоционално съпреживяване на проблеми, но не съществува истинско чувство зад думите на утеха и загриженост, което кара експертите да заключват, че „тези хора знаят текста, но не чуват музиката“.

Нарцистичност

Арогантността е черта, която изглежда се появява отново и отново при психопатите. Те може да не отговарят на диагностичните критерии за клиничен нарцисизъм, но показват поведение, което граничи с арогантността дори в ситуации, когато не е оправдано. "Въпреки, че никога преди не съм правил това, аз съм сигурен, че никой не може да го направи по-добре от мен", заявяват ведро. Налице е надуто чувство за превъзходство и конкурентоспособност, което мотивира поведението и става движещата сила за постигането на власт, слава, и определен социален статус. В някои случаи психопатите изкривяват възприятията си за своя потенциал и срещат проблеми да видят себе си и таланта си, така както другите го правят. Този тип грандомански мисли карат психопатите да вярват, че нормалните закони и правила не важат за тях, особено ако са тръгнали „към върха“.

Манипулативност

Психопатите са очаровани от манипулирането на другите и често лъжат и мамят само за да получат емоционален отговор. Може да не спечелят нищо осезаемо от този вид манипулация, но просто им е трудно да контролират импулса си. Психологическият пакет от манипулации включва ласкателни и вменяващи вина изказвания.

Това, което правят е да се възползват от чувството ви за съпричастност, като ви принуждават да се откажете от плановете си, за да сте част от техните. Тази фина, но ефективна форма на манипулация може да е трудна за разпознаване и потвърждаване. Как да обвините колега и приятел, че ви лъже, когато на пръв поглед изглежда сякаш се опитва да е полезен? Най-доброто, което може да направите, е да държите очите си отворени за модели на поведение, наподобяващи изброените. 

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимка: edge.alluremedia.com.au

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеИсторияЛайфстайлЛюбопитноСоциални грижиНовиниЗдравни съветиСнимкиОрганизацииФизиологияАнкетиАлт. медицинаНормативни актовеЛечения