Начало Психология Поведенческа психология Патология 7 отличителни черти на психопата според поведенческия анализатор Лилиан Глас

7 отличителни черти на психопата според поведенческия анализатор Лилиан Глас

7 отличителни черти на психопата според поведенческия анализатор Лилиан Глас - изображение

Повечето специалисти се обединяват около тезата, че психопатията зависи от два основни компонента: егоистична импулсивност и доминация без страх. Психопатите не изпитват емпатия. Най-общо могат да бъдат описани като егоистични, безстрашни, манипулативни, доминиращи, но най-вече – неспособни да изпитват съчувствие. Психолозите са обособили два основни типа психопати - първични и вторични. Първите помагат, могат да работят в екип и да се държат приятелски. При вторите нещата са доста по-различни – те обикновено са унищожителни, не оказват помощ и се представят лошо в работата. 

Повечето хора са убедени, че психопатите живеят само във филмите, но в действителност такива има и сред нас. Добрата новина е, че можем да ги разпознаем сравнително лесно. Според поведенческия анализатор Лилиан Глас те проявяват едни и същи черти. Глас е помагала на ФБР да различава сигналите, показващи, че става въпрос именно за психопатия - антисоциално личностно разстройство, което се проявява с непостоянно и импулсивно поведение.

В книгата си „Езика на тялото на лъжците“ Лилиан Глас описва 7 признака, които помагат да разберем, че си имаме работа с психопат.

Използват минало време

Изследователите са открили, че психопатите използват минало време много повече от настоящето, което сигнализира, че се чувстват откъснати от конкретния момент.

Предпочитат да използват причинно-следствени изказвания

Те са убедени, че нещата им принадлежат - по право. Психопатите възприемат света и хората като нещо, към което просто могат да се пресегнат и да го вземат. „Учени от Университета на Британска Колумбия са открили, че психопатите използват често думи като „за да“ и „защото“, пише още Глас. Тя обяснява, че така те рационализират действията си чрез собствената си логика.

Наблягат на собствените си нужди

Хората, страдащи от психопатия, са ангажирани предимно със собствените си основни нужди – като подслон, храна, дрехи. Говорейки за тях, те използват два пъти повече думи от обикновено и в същото време дават изобилна информация по темата.

Психопатите не чувстват вина и не поемат отговорност

В повечето случаи психопатите са убедени, че са жертви, а причина за това е чувството, че всичко им принадлежи по право, смята Глас. „Когато обвиняват другите, психопатите имат склонността да описват себе си с грандиозни термини. Те никога не поемат отговорност за грешно поведение или постъпки, а в гласа им липсва каквато и да е нотка, издаваща емоция.

Психопатите често противоречат на самите себе си

Често психопатите си противоречат дори в едно и също изречение. „Те лъжат или пропускат някаква информация, когато им зададете въпрос, но когато ги попитате същото, само че с други думи, те може би ще ви кажат истината”, твърди Глас.

Не са особено добри в сълзите

В книгата си Вивиан Глас споделя, че когато психопатите плачат, обикновено избърсват поотделно всяко око. По думите й, когато емоцията е истинска, хората плачат с двете очи, затова и бършат очите си едновременно.

Езикът на тялото им е в противоречие с това, което говорят

Често психопатите казват едно, но езикът на тялото им съвсем друго. Например – може да казват „да“, но в същото време поклащат главата си в „не“.

Интересни факти:

* Според Psy Blog класацията на професиите с най-много психопати се оглавява от адвокатите, генералните мениджъри и хората, работещи в медии. Разбира се, това далеч не означава, че всеки професионалист от челните места на този списък е психопат, а само че има известно припокриване между чертите на личността при психопатите и чертите на личността при хора, упражняващи тези професии.

* Според психолозите хората, страдащи от психопатия, имат намален когнитивен капацитет от естествена умора и биологичен ритъм. Късното лягане или постоянно бодърстване през нощта – защото е тъмно, а другите спят, се наблюдава най-често при нарцистични тенденции и психопатии.

* Няколко психологически проучвания показват, че психопатите предпочитат горчиви питиета и храни. Няколко изследвания свързват този вкус с психопатии, садизъм и нарцисизъм. 

* Д-р Лилиан Глас е известна като „първата дама на речта на САЩ“. Призната е в цял свят за един от най-добрите експерти по проблемите и уменията на общуването. Автор е на книги за самопомощ, експерт по човешко поведение, комуникация и език на тялото, съдебен експерт и медиатор. Един от най-интересните моменти в биографията й е, че още на 24 години получава докторска степен по комуникативни разстройства на пациенти, срадащи от краниофациална аномалия, за което е наградена със стипендия от Фондация „Буш“. По-късно тя специализира и в комуникативни разстройства с акцент върху слуха и говора и тяхната връзка в клиничната генетика. Има докторска степен по медицинска генетика от Института по медицина към Университета на Калифорния. Едно от най-значимите постижения на д-р Глас е откриването на наличие на гласови модели при пациенти с неврофиброматоза и генетичен синдром, който включва глухота и стоматологична аномалия. Синдромът е наречен „Глас-Горлин“.

По статията работи: Ина Фенерова
Източници: Business Insider, Psy Blog, drlillianglass.com
Снимки: Newstes.ru, drlillianglass.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеИсторияЛюбопитноЛайфстайл