Начало Психология Поведенческа психология Патология Случаят на Бет Томас: Малкото психопатче

Случаят на Бет Томас: Малкото психопатче

Случаят на Бет Томас: Малкото психопатче - изображение

Онези от вас, които са били родени през 80-те години, вероятно могат да си спомнят този невероятен случай, който отеква по целия свят. Известна като "психопатчето", малката Бет Томас тероризира цялото си семейство. Това, което вероятно не знаете, обаче е, че всичко започва с ужасен "спусков механизъм" на задействане. Дори и днес това ще накара косата ви да настръхне.

Всичко, което се случва по време на детството, оставя белег върху детето. Ето защо е толкова важно да имаме добро емоционално развитие в този формиращ период. Понякога това не се случва и проблемите излизат на повърхността по-късно.

Бет преминава през неописуеми неща и в крайна сметка печели псевдонима "психопатчето".

Д-р Кен: Родителите ти страхуват ли се от теб?

Бет: Да.

Д-р Кен: Какво би направила с тях?

Бет: Бих ги намушкала.

(Извадка от разговор между Бет и психологът Кен Магид).

Историята на малкото психопатче

Бет Томас губи майка си, когато е само на една година. След това тя и брат й са оставени под опеката на техния биологичен баща. Точно там започва истинското изпитание.

Бащата злоупотребява сексуално с двете деца. Лекарите разбират и съобщават за злоупотребата. След шест месеца социален работник започва да се грижи за тях, а по-късно те са приети от двойка религиозни християни.

Двойката се грижи много за Бет, както и за брат й. Преди осиновяването те се опитват отчаяно да заченат дете и виждат децата като истински подарък. Проблемът настъпва, когато Бет започва да сънува кошмари за "човек, който се качва върху й и я наранява с част от себе си".

Кошмарите притесняват осиновителите й, но онова, което наистина сериозно ги тревожи, е начинът, по който Бет започва да се държи. Тя проявява насилие към тях и към брат си, и дори убива домашните любимци.

Сякаш момичето е изпълнено с неконтролируема ярост. Същевременно Бет мастурбира публично, понякога дори до кръв.

Родителите веднага решават да я заведат при клиничен психолог, специализирал с деца, жертви на сексуално насилие, д-р Кен Магид. Нещата, които той открива за насилието, упражнено върху Бет Томас, дават светлина на случая.

Ето и видеоклип, който показва перспективата на родителите. В него могат да се видят и някои от разговорите, които психологът провежда с Бет, които допълнително илюстрират какво се случва.

Бет успява да се възстанови

Д-р Кен Магид решава, че за доброто на Бет е най-добре да бъде хоспитализирана. Тя е диагностицирана с разстройство в привързването, което я възпира от изграждането на здрави взаимоотношения с останалите.

Независимо от всичко това един въпрос остава да виси. Наистина ли Бет Томас е психопат или е социопат? Психопатията е вродена антисоциална тенденция. Тя е биологично състояние, при което определени области в мозъка не се активират. Области, свързани с емоциите, импулсите и вземането на решения.

При социопатията околната среда играе важна роля. В случая на Бет всичко е следствие от нейното пренебрежително възпитание. И все пак, въпросът остава отворен.

Работата с Бет в медицинския център й позволява да се адаптира към живота. Тя се научава да контролира чувствата си на ярост и да се държи последователно. Терапевти като Хосе Луис Кано обаче смятат, че тя просто се е научила да се преструва. Той твърди, че нейната болка и омраза не са излекувани, а само последствията от негативните й прояви.

Бет Томас днес

Живот след травмата

След целия този ужас днес Бет е медицинска сестра и говори открито за родителските методи и привързаността. Тя печели няколко награди и се превръща в много успешна жена; радва се на много добри взаимоотношения с колегите си и както виждате се усмихва топло.

Случаят на Бет Томас ни кара да мислим колко е важно децата да имат здраво детство. Защото, както се вижда, лошото възпитание и емоционалните травми могат да имат наистина ужасни последици.

По статията работи: Елиза Трайкова
Източник: exploringyourmind.com
Снимки: Пак там

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияТестовеИсторияЛюбопитноЛайфстайл