Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 6 начина да се концентрираме по-добре

6 начина да се концентрираме по-добре

6 начина да се концентрираме по-добре  - изображение

Всеки има период в живота си, когато се е налагало да положи усилие и да се концентрира над някаква, изискваща вниманието му работа. Дали ни гонят сроковете на проект, подготвяме се за изпит или се налага да изпълним задача в службата, ние се нуждаем от концентрация. Но изгубили тренинг, развълнувани или вглъбени в друго, често се разсейваме, не успявайки да се справим с важната задачата. Ето 6 способа да повишим концентрацията си и да си помогнем в този труден момент: 

1.Тиха зона

Създайте пространство без телефон, таблет, приятели, роднини и шум. Ако не е нужно да работите на компютър, се погрижете и той да не ви е достъпен. Волята ви трябва да е заета с работата, а не с това да ви пази от разсейване. Погрижете се да няма дразнещи изкушения и оправдание, също както се грижите да ви е удобно.

2.Ограничете се и на компютъра

Налага се да извършите дейността си (учене, проектиране, работа) на компютъра—направете го. Но затворете стоте прозореца, незасягащи дейността ви. Умът ви функционира различно, когато работите с екран, не е нужно и да го карате да решава допълнителни задачи, щом е зает с важната за вас дейност.

3.Кратки почивки и интензивна работа

Когато усетите, че продуктивността ви спада, не се мъчете, а излезте навън за кратко. Излизането извън сградата дава усещане на ума, че е починал много повече, отколкото ако сте останали на същото място, но сте бездействали. Лош вариант е и да се напрягате излишно, с цел да пропуснете почивката, която ще ви направи по-продуктивен. Постарайте се да планирате отмората, нека тя е кратка, но често. Това е начинът да се компенсира интензивността на работния процес.

4.Търсете златната среда

Както във всичко, ако при извършването на важната дейност сте твърде муден и спокоен, е възможно да изгубите мотивация за нея. Ако пък сте прекалено мотивиран, може да се окаже, че действате тревожно и “през пръсти“. Преценете, колко прецизно трябва да се извърши задачата и направете план, така че едновременно да изпълните нужното и да не се налага да се тревожите, че времето не ви стига.

5.Мотивирайте се

Имах учител, който казваше, че докато рисувам, трябва да си задавам въпроси на ум и да отговарям върху платното. Оказва се, че той е напълно прав. Вътрешните диалози могат да ви помогнат да формулирате по-ясно нуждите и действията по време на работа. Използвайте ги, за да проследите активността си.

6.Водете списък

Воденето на списък със задачи ще ви помогне да планирате работата и да проследите как вършите всичко. Благодарение на списъка няма да забравите нито една важна подробност, а дори е възможно да се досетите за нещо вече пропуснато. Дръжте го наблизо, за да може да го допълвате или да отмятате вече приключените задачи. 

Най-важното, когато се налага да сме съсредоточени и ефективни, е да помним, че успехът зависи от самите нас и можем да се справим.

 Вие ще ни кажете ли как се съсредоточавате?

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychcentral.com
Снимка: eweble.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛайфстайлПсихологияСнимкиСоциални грижиСпортНовиниЛюбопитно