Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 6 начина да се съсредоточите върху това, което е важно във вашия живот

6 начина да се съсредоточите върху това, което е важно във вашия живот

6 начина да се съсредоточите върху това, което е важно във вашия живот - изображение

Необходимостта да стигне до крайност и след това да се коригира, за да възстанови равновесието си, изглежда e неделима функция на човешката психика. Докато това, което виждаме навсякъде по света всеки ден, обръща стомаха ни, а понякога и ни разболява от тревога, тъга и страх, все пак има нещо, което можем да направим по въпроса – да погледнем по-философски на случващото се и да приемем, че всичко, което се разпада около нас, се разпада с основателна причина – то просто трябва да си отиде.

В този луд свят, който се променя във всяка минута, има нещо, което винаги ще бъде в непосредствения ни контрол – отговорността, която носим за себе си и за собствения си живот. Когато осъзнаем това, ще бъдем много по-ефективни и твърди в поведението си дори във времена на промени и кризи.

Ако имате усещането, че животът изтича през пръстите ви, ако вашите ангажименти и заетост ви карат да се чувствате претоварени, разтревожени, депресирани или дълбоко загрижени за бъдещето, ако равновесието между вашия професионален и личен живот е несправедливо нарушено, вследствие на което страдат грижите ви за вас самите, за семейството ви, хобитата, интересите и връзката с приятелите ви, то в такъв случай е крайно време да спрете и да пренасочите вниманието си към най-важното за вас и да намерите начин да се върнете към всичко, което наистина има значение.

Идеята е ежедневно да си давате сметка кои са дейностите, които крадат най-много от времето ви, да степенувате ангажиментите си и да правите графика си така, че да отговаря на нуждите, интересите и желанията ви.

Разбира се, практическите въпроси, свързани с живота, като кариера и финанси, трябва внимателно да бъдат разгледани, за да успеете да установите необходимия баланс. Например, трябва да разберете дали е практично и осъществимо да намалите работното си време, или ако можете да работите по-близо до дома или дори от дома. Може също да помислите и дали можете да си позволите да промените професионалните си занимания, като се преквалифицирате, или просто да смените работното си място с такова, което би отговаряло повече на личността и интересите ви.

Ето някои основни неща, които трябва да имате предвид, когато решите да пренасочите вниманието си и да определите какво е най-важно в живота ви и как да стигнете до него.

Определете кои са нещата, които най-много цените в живота си

Изберете пет от тях като отправна точка, основен модел, около който да структурирате живота, който се опитвате да създадете. Когато съзнателно вземате тези решения, се съобразявайте именно с приоритетите, които вече сте определили. Те представляват гръбнака на вашия живот. Помислете добре и си задайте въпроса до каква степен живеете осъзнато и до каква сте допуснали хората и събитията да оформят живота ви.

Решете кои ангажименти са най-важни за вас

Преценете кои ангажименти са в съответствие с петте неща, които цените най-много в живота си. Ангажиментите са задължения, с които вие ежедневно спазвате обещанието си да работите пълноценно и всеотдайно – за връзка, проект или работа. Прегледайте най-важните си ангажименти и преценете дали имат нужда от корекция, ако е необходимо откажете някои от тях и си поставете нови, важно е те да бъдат в съответствие с петте неща, които цените най-много в живота си. По този начин ще се фокусирате пълноценно върху това, което наистина има значение за вас и живота ви.

Дайте си сметка за какво използвате времето си

Повечето от нас имат ежедневна рутина с много фиксирани дейности и задачи. Оценявайте кои неща са абсолютно необходими и важни за петте области, които определихте като най-ценни в живота ви.

Колко време прекарвате в комуникация? Оценете колко време сте прекарали в изпращане на имейли, текстови съобщения и в телефонни разговори. Как можете да намалите времето, което прекарвате в тези дейности?

Колко време прекарвате ежедневно в дейности като гледане на телевизия, слушане на радио, ровене в интернет, четене на вестници и списания. Помислете за намаляване на потреблението си и вместо това се информирайте за това, което ви интересува от достоверен източник - само веднъж на ден. Да следите медиите постоянно е напълно излишно и в същото време – натоварващо.
След като направите тези корекции, помислете с какво бихте запълнили освободеното си от излишни дейности време.

Отървете се от бъркотията във всяка област от живота си

Наистина ли имате нужда от всички вещи, които трупате вкъщи? Прегледайте нещата си и подарете или продайте всичко, което не сте използвали през последните 2 години.
Прегледайте също и отношенията и връзките си с околните, обидите и болките, които трупате и задържате в себе си, справете се с неразрешените конфликти. Освободете живота си от всичко, което ви тежи и ви пречи да му се наслаждавате.

Отделяйте повече време за хората, които имат значение за вас

За много от вас може би именно семейството е сред петте неща, които сте определили за свои приоритети. Но тъй като животът е пълен с нови срещи, е възможно в даден момент да се чувствате разкъсани между желанието си да бъдете с любимите си хора и времето, което отделяте за останалите. Определянето на отделни категории може да ви бъде полезно – разделете хората в обкръжението си на семейство, приятели, познати, колеги. Дайте си сметка какви са взаимоотношенията ви с тях и колко време е разумно да им отделяте. Така ще можете да посвещавате повече внимание на семейството си.

Не забравяйте: Времето е ценно и трябва да го използваме мъдро и с тези, които са най-важни за нас.

Отделете време, в което да оставате насаме със себе си

Колко време отделяте само за себе си? Кога за последен път направихте това, което обичате, това, което ви връща страстта към живота?

Разрешете си да изразявате себе си и да се занимавате с нещата, които обичате. Обърнете внимание на тялото, ума и духа, които ви позволяват наистина да се чувствате живи и присъстващи в живота си. Разходете се и се насладете на красотата около вас, заслушайте се в себе си, припомняйте си мечтите си. И се постарайте да правите това колкото се може по-често.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: Psychology Today
Снимка: samequizy.pl

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиЗдравни съветиНовиниСоциални грижиДиетиИсторияАнкетиСъставкиЛеченияХранене при...