Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 7 начина за справяне с вербално агресивни хора

7 начина за справяне с вербално агресивни хора

7 начина за справяне с вербално агресивни хора - изображение

Всеки път, когато яростен човек е около вас, тялото ви реагира ответно, навлизайки в отбранителен режим. Това не е съвсем здравословно. Но има ситуации, в които трябва да се сблъскате с подобни неща и това е неизбежно.

Вербално агресивните индивиди се считат за дивите зверове в социалното съществуване. Или можете да определите тези хора като пораснали насилници, които нямат уважение към човешкия живот. Вербалната злоупотреба обикновено се променя във физическо насилие, което го прави притеснително. Проучване установява, че сред брачните двойки, в които има наличие на вербално насилие между партньорите, в 80% от случаите се стига до физическо такова.

Във всеки случай, ако се наложи да се сблъскате с някаква вербална агресия, от когото и да било - във вашия дом, в офиса или дори някъде на публично място, то това е нещо, за което трябва да се погрижите. Не трябва просто да търпите това. Можете дори да се консултирате с човешки ресурси или дори с местната полиция, ако нещата се влошават.

По-долу са седем стъпки, които да ви ръководят как да се справяте с вербално агресивни хора:

1. Опитайте се да не реагирате по същия начин

Когато отсрещният вече е яростен, не е толкова мъдро да реагираме с гняв. Това ще ви заклещи в ситуация, в която ще е трудно се излезе.

2. Опитайте се да не го приемате лично

Когато някой е ядосан, той няма представа какво точно изрича. Ето защо би било много по-добре за вас, ако се опитате да мислите трезво и да не вземате нищо лично. Отсрещният вече е под пара и не осъзнава какво може да стори. Така че, каквото и да правите, просто бъдете съзнателни и отговаряйте много внимателно.

3. Опитайте се да отговаряте с грижа

Такива хора не са в най-доброто си психологическо състояние и се нуждаят от допълнителни грижи и чувство, че са желани. Ако искате да подобрите нещата, опитайте се да разберете истинската причина за това поведение. И да осъществите връзка с тях.

Забележете нивото на агресия в реакцията му. Освен това, ако смятате, че поведението на такъв човек може да навреди на някого, просто не се колебайте да се обадите за помощ.

Накарайте го да повярва, че можете да разберете неговата ситуация и коментари. Кажете му го и го помолете внимателно да се отпусне и да не се разстройва. Можете дори да му предложите някакво решение на проблема.

4. Позволете му комфортно да изрази емоциите си

Осигурете на отсрещния спокойствие и тишина, докато прави това, което прави. Той трябва да изкара всичко, за да се почувства по-добре. Опитайте се да го изслушате какво има да каже. Той трябва да излее всичкото си отчаяние и цялата негативна енергия, която има в себе си. Нека знае, че независимо от всичко, вие сте повече от щастливи да помогнете по всякакъв възможен начин.

5. Дайте му пространство, за да остане насаме

Когато някой е ядосан, той се нуждае от личното си пространство, в противен случай ще има повече хаос. Защото, когато сте яростни, ставате много чувствителни. Вашият мозък е объркан, когато трябва да обработва бремето на нещата, които се случват. Така че просто дайте пространство на отсрещния за известно време, докато се почувства по-спокоен. Той се нуждае от известно време насаме и вие трябва да му го дадете.

6. Реагирайте с чувство за хумор

Всичко това е рисковано, защото, ако опитите ви не успеят, състоянието може да ескалира. Но нека бъдем честни, една простичка шега често върши чудесна работа. Просто не забравяйте никога да шегата ви да не осмива отсрещния или това може да утежни последиците. Опитайте се да направите ситуацията по-малко стресираща, по какъвто и да е начин. Усмивката на лицето ви и доброто ви отношение може да реши проблема.

7. Предложете начини да помогнете

Опитайте се да предложите на вербално враждебното лице някаква помощ. Добронамерено му предложете да посети психотерапевт, с уверението, че това би било много полезно за него (нека това в никакъв случай не звучи като сарказъм). Първоначално той може напълно да откаже да получи каквато и да е помощ. Но приемете това като предизвикателство - да го убедите и в крайна сметка да потърси необходимата помощ.

Съществуват всевъзможни варианти за консултация, дори онлайн. Просто никога не се отказвайте в опита си да направите разлика в живота на някого, особено ако става дума за ваш близък.

Източник: tapoos.com

По статията работи: Елиза Трайкова

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниПсихологияЗдравни съветиАнкетиТестовеВидеоСоциални грижиЛюбопитноЛайфстайлИнтервютаСнимки