Начало Психология Позитивна психология Терапевтични занимания и креативност 7 ползи за психическото и физическото здраве от плетенето

7 ползи за психическото и физическото здраве от плетенето

7 ползи за психическото и физическото здраве от плетенето - изображение

Сега е идеалното време за плетене (винаги е идеалното време за плетене). Готови ли сте?

Това е дейност, която можете да практикувате удобно на любимия си диван, или докато се наслаждавате на лъчите на ранното утринно слънце на приятна пейка в парка. Можете да плетете в метрото, докато чакате на автобусната спирка, докато слушате радио ...

Искате ли повече идеи? Организирайте си група за плетене с приятели. Едно такова групово занимание ще укрепи вашата емпатия, ще увеличи чувството ви за принадлежност и ще ви научи на съвместна работа.

Ползата от плетенето за нашето физическо и психическо здраве

Плетенето е полезна дейност както за нашето физическо, така и за психическото ни здраве, защото помага да се забави сърдечната честота, мускулното напрежение и кръвното налягане. Тази дейност ни кара да мислим непрекъснато; като започнем с вида прежда, която ще използваме, проектът, който ще започнем, иглите, от които се нуждаем.

Всички пунктове и обрати в процеса стават съюзници на нашето здраве, тъй като те стимулират невронните връзки и ги поддържат активни с напредването на възрастта.

Плетенето може да забави появата на когнитивни проблеми като деменция.
Действието, което се извършва по време на плетене, е комплексен неврологичен процес; той не се състои от простото повторение на ръчните движения. Когато плетем, всички двигателни, сензорни, зрителни, слухови и езикови области на мозъка са активирани.

По време на това упражнение ръцете ни непрекъснато се движат, усещаме текстурата на кълбетата прежда, наслаждаваме се на цветовете, които използваме, слушаме инструкциите на учителя (ако се учим в процеса), и от своя страна предаваме наученото на другите. Освен това, привеждаме частта от мозъка, която отговаря за планирането и въображението в действие.

Ако все още не сте се решили да пробвате и имате нужда от повече информация, преди да грабнете кълбото с прежда и иглите, обърнете внимание на следното:

  • Чрез повтарящите се действия ние постигаме онова, което се нарича "реакция на релаксация" — в тялото ни се наблюдава отпускащ ефект, подобен на този, който се постига чрез йога.
  • Плетенето може да бъде бягството, от което се нуждаем всеки ден, за да сме спокойни, правейки го чудесен съюзник в борбата с ежедневните проблеми. Когато се занимаваме с подобен вид дейност, оставяме проблемите си настрани. Ето защо, то едновременно стимулира мозъка и ни помага да се отпуснем и намалим стреса.
  • Плетенето може да увеличи настроението ни и да ни донесе радост; да доведе до намаляване на стресовите хормони и увеличаване на невротрансмитери, които ни носят щастие, като серотонина.
  • Плетенето засилва способността ни да се концентрираме, което може да служи като истинска терапия за онези, които страдат от дефицит на вниманието.
  • Плетенето ни помага да се чувстваме добре със себе си и да изградим самоуважение, защото създаваме дреха/играчка/аксесоар със собствените си ръце. То укрепва нашата самооценка и ни помага да тренираме търпението си.
  • Плетенето ни учи да се стремим да постигнем целите си и да не се обезсърчаваме, ако не успеем от първия опит — понякога се налага да разплетем онова, което сме изплели, и да започнем отново от нулата; опит, който може да бъде приложим във всички области на живота.
  • Плетенето насърчава комуникацията между поколенията, тъй като нашите баби често са експерти в този занаят и можем да обменяме опит. Слушането на съветите им е от съществено значение за подобряването и ученето (това от своя страна действа терапевтично за тях).

Кажете ни сега, че не ви се иска да извадите иглите!

Редактор: Елиза Трайкова

Източник: exploringyourmind.com

Снимка: behealthyblog.info

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияСнимкиЛайфстайлЛюбопитноЗдравни съветиНовиниБотаникаЛечения