Начало Психология Поведенческа психология Патология Ранни симптоми на психичните заболявания

Ранни симптоми на психичните заболявания

Ранни симптоми на психичните заболявания - изображение

Според статистика, публикувана в Journal of Abnormal Psychology, тревожно малка част от населението на възраст между 11 и 38 години е психически здраво. Изследване, включващо анализ на данни за хора, родени между април 1972 г. и март 1973 г. в Дънидин, Нова Зеландия, показва, че едва 171 от 988 души не са изпитвали депресия, тревожно разстройство или друго психично заболяване от края на детските си години до средна възраст. От друга страна, изследователите твърдят, че в световен мащаб зачестяват случаите на агресия и убийства, които се извършват от фрустрирани млади хора.

„Погрешно е да се твърди, че агресията и психичните заболявания са неразривно свързани. Много хора с психични проблеми не са агресивни и никога не стават такива, но неразбирането, с което се сблъскват в обществото, а нерядко и в семейството, ги кара да страдат, а понякога дори да посягат на живота си”, коментира психологът Даниел Дейвис.

Той описва някои от най-често срещаните ранни симптоми на психично заболяване, които се проявяват още в юношеска възраст и които изискват специална грижа и внимание.

Физически промени

Ако химията на мозъка търпи промени, младежът може да има проблеми със съня. При наличие на психоза е възможно външният вид на засегнатия да се промени и дори да стане стряскащ.
Симптом за развиващо се хранително разстройство, който не бива да се пренебрегва от родителите, са резките промени в апетита и навиците за хранене.

Мисли за самоубийство, гняв

Ако в държанието на вашия тийнейджър откривате нарастващи признаци на гняв, или го чуете да казва, че светът би бил много по-добре без него, то това е ясен сигнал, че детето ви има нужда от помощ. Друго поведение, за което трябва да следите, е възхищението от агресията и насилието в игрите и филмите, което в пубертета е нормална проява, особено при момчетата, но ако е твърде отчетливо, е препоръчително да потърсите помощ от специалист.

Загуба на интерес към любими неща и социално отдръпване

Цупенето и изолацията са нещо напълно типично за юношите, но ако това поведение стане хронично, може би става въпрос за депресия, която задължително трябва да бъде лекувана навреме, за да не причини трайни последствия в младата душа. 

Резки промени в настроението

Наблюдавайте поведението на юношите внимателно и следете за резки промени в настроението им, ако те са драстични, а тенденцията – трайна, е възможно те да са симптом на развиващо се гранично или биполярно разстройство. Разбира се, имайте предвид, че подрастващият характер има своите особености и не е задължително те да са патологични симптоми. Лесно може да направите разликата, като следите дали тийнейджърът, или хората около него, страдат от странните му прояви, както и дали животът му се променя към по-лошо.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: cnn.com
Снимка: SheKnows

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижиСпортИнтервютаЗдравни съветиСпециалистиХранене при...ИсторияАлт. медицинаОрганизацииНормативни актовеТестовеЗаведенияЛеченияБотаникаОбразование