Начало Психология Поведенческа психология Поведенчески и емоционални проблеми 7 причини, поради които мързелът е мит

7 причини, поради които мързелът е мит

7 причини, поради които мързелът е мит - изображение

Изглежда толкова просто: "Знам какво трябва да направя, за да постигна целите си, но колкото и да си го напомням, не го правя! Може би просто съм мързелив."

"Мързелът" е преувеличена критика—присъда върху характера, която не ни помага да разберем защо някой не полага усилия, за да направи това, което желае или се очаква да направи. Ако отделим малко време, за да проучим какво стои зад отлагането и избягването, можем да открием редица по-сложни причини:
  • Страх от провал. Много хора застават сами на пътя си, отлагайки преследването на цели,като по-добра работа, само защото самооценката им е доста ниска. Те се страхуват, че ако положат усилия, действителната им неадекватност ще бъде разкрита и това ще бъде опустошително. Ето защо по-добре е да не опитват. Всички сме запознати с тази стратегия.
  • Страх от успех. Този братовчед на страха от провал е много реален: Много хора изпитват неосъзнати притеснения, че ще успеят по начини, които са потенциално застрашителни за другите. Ето защо избягват конфликти, като не се движат напред. Представете си една жена, която получава повишение и започва да печели много повече от нейния много патриархален съпруг или човек, който произлиза от семейство на алкохолици и отказва алкохола. Тези цели изглеждат страхотни на повърхността, но последващата промяна в ролите може да бъде потенциално разрушителна.
  • Желание да получим грижа. Всички искаме да се грижат за нас. Но някои от нас не знаят как да поискат онова, което желаят, директно—ето защо се правим на безполезни като начин да накараме другите да правят неща за нас. Да кажем, някой може да не желае да изглади ризата си за сватбата на приятел, знаейки, че партньорката му ще бъде ужасена от факта и ще го направи вместо него, въпреки че ще се оплаква с думите: "Ти си толкова мързелив!" Може да ви звучи странно, но горното е начин човек да се почувства обгрижван, без да се налага директно да признае, че има нужда от това. Недостатъкът е, че ако разчитаме твърде много на тази тактика, можем да накараме другите да се почувстват принудени. А може би те също желаят някой да се грижи и за тях.
  • Страх от очаквания. Хората, които "свалят летвата", често правят това с цел другите да нямат високи очаквания към тях. "Една от моите пациентки рядко правеше планове и се показваше като "мързелива", така че останалите да планират вместо нея. В резултат на което тя имаше свободата да се прояви или не, в зависимост от моментната й прищявка. Тя избягваше ангажимента, докато другите трябваше да го поемат. Близките й се чувстваха уязвими, правейки неща за нея, докато тя се измъкваше от отговорност"—споделя психотерапевтът Лаура Д. Милър за psychologytoday.com
  • Пасивно-агресивна комуникация. Страхът от конфликти е вкоренен дълбоко в много от нас. Безпокоим се, че директното изразяване на това, което ни дразни, ще нарани другия и ще доведе до раздяла. Хората, които избягват конфликти, често погребват чувствата си на недоволство. Ето защо те го изразяват индиректно чрез "мързел", по начин, който би "наказал" другия. "Когато една пациентка се чувстваше пренебрегната от съпруга си, тя започна да готви все по-рядко и рядко демонстрираше желание за секс. Самата тя предполагаше, че е станала "мързелива". Но това обяснение избягваше по-големия проблем — нейната липса на удовлетворение, както и неосъзнатото й желание да го накара да се чувства пренебрегван, както се чувстваше тя" - споделя още д-р Милър.
  • Нужда от релаксация. Много хора погрешно приемат, че винаги трябва да се движат под пълна пара и определят себе си като "мързеливи", когато тялото и умът им откажат в знак на протест. Нашата култура поставя акцент върху производителността и упоритата работа. В действителност, всеки има нужда от време да се отпусне и възстанови.
  • Депресия. Общите симптоми на депресия включват липса на мотивация, умора и липса на удоволствие от нещата, които преди това са доставяли такова. Критикувайки себе си за "мързела си", човек може да пропусне признаците, че е депресиран и се нуждае от лечение. Хората, които са депресирани, обикновено се чувстват заседнали. Гневът, който чувстват към себе си за това, че са в това състояние често го изостря. Отвращението от собствения "мързел" е често срещано сред хората, които страдат от депресия.
Ако се мислите за "мързеливи", опитайте се да отчетете поведението си като симптом на проблем, а не като самия проблем. Колкото повече разбирате за вашата мотивация, толкова повече ще сте способни да не стоите на пътя си. Възможно ли е да направите онова, което избягвате по-лесно управляемо? Има ли някой, от когото можете да поискате помощ?

Преди всичко се опитайте да престанете да критикувате себе си като "мързеливи". Хората, които се смятат за такива, често се чувстват в капан на поведението си. Решаването на основните проблеми може да бъде невероятно освобождаващо.

По статията работи: Елиза Трайкова

Източник: psychologytoday.com

Снимка: powerpacksuccess.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЛечения