Начало Психология Позитивна психология Мотивация, щастие и личен успех 7 психологически правила, които могат да направят живота ви прекрасен

7 психологически правила, които могат да направят живота ви прекрасен

7 психологически правила, които могат да направят живота ви прекрасен - изображение

След значителен брой изследвания проф. Мартин Селигман, един от основателите на позитивната психология, открива, че типът психотерапия помага на хората да открият своите силни страни, благодарение на което те успяват да изградят много по-щастлив и удовлетворяващ живот.

Вижте 7 полезни правила, които ще ви помогнат да се справите с депресията, да подобрите физическото и психическото си здраве и да се чувствате много по-щастливи и успешни.

1. Правило на огледалото

Правилото е съвсем просто - то означава, че всеки един човек в живота ви е вашето огледало. Той отразява вашата собствена личност, характерни черти, дори тези, които не ви харесват. Характеристиките, които виждате в хората около вас, могат да ви дадат възможност да се опознаете по-добре и да се усъвършенствате.

Всички качества, на които най-много се възхищавате или мразите в другите, са ваши собствени. Например, ако някой ви третира с неуважение, това е начинът, по който вероятно действате спрямо други хора, но не обръщате много внимание на това. Ако искате да промените всичко в отношенията си, започнете със себе си - бъдете промяната, която искате да постигнете.

2. Правило за силата на избора

Всичко, което се случва в живота ви, е резултат от изборите, които правите. Вие избирате приятелите си, начина си на живот и убежденията си. С изборите, които правите, формирате вашата личност. Вие сте авторите на собствената си съдба.

Ако губите времето си със скучни или демотивиращи хора, ако се занимавате с проблемите на другите, клюкарствате, бездействате и не влагата сили и енергия, за да осъществите мечтите си, не можете да обвинявате никого за липсата на смисъл в живота си. Вие сте този, който позволява това да се случи.
Ако искате различен резултат, трябва да помислите за различен избор. Изберете разумно, защото всяко едно решение е важно.

Със сигурност има неща, които не са ваш избор. Не можете да избирате членовете на вашето семейство, гените си, средата, в която сте възпитани и отгледани. Въпреки че някои неща не са в контрола ви, не ги приемайте като присъда, а се опитайте да направите така, че да работят за вас, или поне да не ви пречат.

3. Правило за силата на грешките

Трябва да осъзнаете, че всеки може да сгреши. Понякога нашите убеждения или действия, без значение колко вярваме в тях, в очите на другите може би са погрешни. Не е нужно да виждате света само в черно и бяло. Никой не е перфектен.

Всички имаме право да правим грешки. Бъдете готови да ги разпознаете и анализирате, ако е възможно да ги поправите, и задължително да си вземете поука.

4. Правило за релевантност

Има някои неща, които зависят само от нас. Няма нужда да се оплаквате за начина си на живот, взаимоотношенията или работата си. Когато решите, че заслужавате нещо по-добро, направете промените, от които животът ви се нуждае, и нещата ще започнат да се случват.

Определете приоритетите си. Ако искате да постигнете много, целете се високо и предприемайте действия!

5. Правило за ефекта на зависимостта

Никой не ви дължи нищо. Но можете да решите да бъдете мили с околните и да помагате безкористно. Не е нужно да чакате нещо в отговор. Подкрепата и помощта, която оказвате на другите, трябва да ви носи щастие и удовлетворение, а не да бъде повод да очаквате нещо в замяна.

Ако искате да бъдете добър човек, трябва да сте силни и да вярвате в себе си. Със сигурност ще има моменти, в които ще се наложи да кажете: "Не" на хора, които злоупотребяват с добрината ви, в противен случай ефектът ще бъде обратен и саможертвите ви ще бъдат от полза само за хора, които владеят изкуството на манипулацията. Тази роля няма да ви донесе щастие, затова винаги вземайте мъдро решенията си.

6. Правилото за присъствие

Започнете да живеете тук и сега. Не мислете за миналото, защото във всеки следващ момент започва настоящето. Не се притеснявайте за бъдещето, защото то все още не е започнало. Ако сте привързани твърде много към миналото, можете да се чувствате депресирани.

Загрижеността за бъдещето води до безпокойство. Придържането към емоциите и мислите, които изпитваме в настоящия момент, е полезно и за настроението ни, и за здравето, и за отношенията ни с други хора. Само когато живеете в настоящето, вие живеете истински и сте в състояние да постигнете хармония и щастие в живота си.

7. Правило за силата на оптимизма

Не пренебрегвайте малките неща, които ви обкръжават. Не обвинявайте живота, а го създайте такъв, какъвто искате да бъде, иначе ще отмине покрай вас, без да го усетите. Насладете се на красотата на природата: на слънчевите лета, реките, зелените гори, страхотните приятели... Опитайте се да вземете всичко, което можете, от всеки един момент, за да сте щастливи.

Бъдете продуктивни, бъдете активни и си създайте живот, изпълнен с положителни емоции. Когато прекарвате времето си на дивана, гледайки телевизия, или правите други неща, които не запълват живота или ума ви с нови и интересни преживявания, вие не сте част от реалния свят - вие сте в задната част на света.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: lifealth.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛайфстайлСнимкиЛюбопитноНовиниСоциални грижи