Начало Психология Социална психология Групова динамика 7 психологически признака, че ръководителят ни е лош лидер

7 психологически признака, че ръководителят ни е лош лидер

7 психологически признака, че ръководителят ни е лош лидер - изображение

Докато работим често възникват странни конфликти. И ако сме съвестни и разсъдливи, доста често търсим вината не само в околните, а и в себе си. Измежду всички проблеми, които възникват на работа, обаче доста се оказват започнали то ръководители, които не умеят да водят.
Лошото водене на екипа е една от главните причини работата да не върви гладко, да възникват конфликти и работещите да се чувстват под високо стресово напрежение.
Добронамереността и навикът, да следваме йерархията на работното място, пречат да видим истински, когато шефът е лош водач. Ето защо специалистите са синтезирали 7 знака, по които да познаем, че ръководителят ни е лош лидер (а не просто ни дразни).

№ 7. Пращате имейли, съобщения и работни бележки, а той системно не ги чете.

Реакцията на това, принципно е доста сложна и много хора си мислят, че не са избрали правилно начина за предаване на информацията, затова ръководителят им не я приема. Всъщност, когато сте положили усилие да изпълните задълженията си и проблемът е нагоре по веригата, то реакциите са ограничени, но е ясно — лидерът не е умел във водачеството.

№ 6. Наредено ви е да свършите допълнителна работа, която по никакъв начин не е била използвана.

Освен, че това е загуба на работна сила за екипа/организацията е и изключително голям минус за добрите работни отношения. Подобни обстоятелства могат да се оправдаят само след искрено извинение или ясно обяснение за объркването, което евентуално се е случило. Проблемът при некадърните лидери е, че те не правят дори това.

№ 5. Дава ви се задача, която отнема седмица и се очаква да доставите добри резултати за ден.

Добрият лидер познава (поне приблизително) работата и времето, което тя отнема. Подобно действие говори, че човекът, който дава задачите, не познава процеса по изпълнението им (съответно не знае какво иска от вас) или е недоброжелателен.

№ 4. Казвате, че не може да изпълните нещо самостоятелно и въпреки добрите ви доводи, продължава да стои въпросът „Защо?“

При добрият лидер истинската, неподправена и съществена мотивация за промените работи.

№ 3. Инат като магаре и „винаги прав“, той прехвърля отговорността за всяка загуба на другиго.

Упоритостта може да е полезна, когато е разумна. Но хората, живеещи с мисълта, че никога не грешат, рядко са разумни.

№ 2. Третира ви като инструмент, който няма никакви качества, амбиции и живот извън работа.

Няма нищо лошо в това да влагате усърдие в работата си, но е много важно да помните, че не сте просо инструмент. Ако лидерът е добър, също ще го помни, всяко друго отношение ще ви подскаже, че той не е в групата на умелите водачи.

№ 1. Работи само със своите началници, пренебрегвайки подчинените.

Не е минус да си наясно, каква е политиката на цялата организация, да „менажираш със замах“ и тъй нататък, но добрият лидер помни, че кошерът просперира благодарение на пчелите работнички, колкото и на царицата.

От психологията можем да изведем няколко въпроса, които биха били полезни при възможности да се включим в нов работен екип. Докато трае интервюто ни, специалистите препоръчват да направим опит да зададем някои въпроси на евентуалния си ръководител.

„Ако попитат вашите служители, за това какво бихте могли да подобрите като лидер, какво ще бъде то?“

„Как насърчавате средата за балансиране на работата и личния живот в екипа си?“

„Какво заема времето ви извън работното място?“

Подобни въпроси са необичайни на българска територия, но всеки по-умел в комуникацията, може да ги пречупи достатъчно ефективно, че да получи отговори. Получената информация може да е изключително полезна, при решението дали бихме искали въпросният човек да е наш ръководител в работата.

По статията работи: Станислава Тонева
Източници: psychologytoday.com
Снимка: twitter.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛайфстайлСоциални грижиСнимкиЛюбопитноНовиниЗдравни съветиТестовеФизиологияОрганизацииАнкетиНормативни актовеАлт. медицинаИсторияЛечения