Начало Психология Поведенческа психология Комуникация Интелигентните хора внимателно избират местата, на които седят

Интелигентните хора внимателно избират местата, на които седят

Интелигентните хора внимателно избират местата, на които седят - изображение

Още като деца, влизайки в класна стая, хората първо мислят къде биха искали да седнат. Може да ви изглежда като абсурдна тема за размисъл, но нерядко изборът на място е нещо, което успелите хора (за разлика от повечето) правят внимателно, с оглед на заобикалящите личности, начина на комуникация и целта на пребиваване в помещението.

Мястото, на което човек сяда може да покаже какво е отношението на личността към околните и заниманието им. Независимо дали става дума за класна стая, семинар, работа в офис или работна среща, може да наблюдавате как всеки избира мястото си според личните нужди за комуникация и заеманата позиция.

Ако се замислите може ли да видите сценария, стоящ зад вземане на подобно решение

Оказва се важно какво място заема човек, защото това може да спомогне създаването на положително впечатление пред колеги и ръководители. Като се има предвид, че по време на работна среща хората обменят мнения и позиции, планове за бъдещи дейности и информация, е необходимо да се обмисли къде е най-разумната позиция.

Мястото, което е избрал човекът показва каква е мотивацията му за работа, колко желае да допринесе за изпълнението на задачите и как комуникира със заобикалящите го хора. Всички тези знаци са очевидни. Решения от този тип може да ви се струват незначителни, но умните хора знаят колко ефективно могат да повлияят на околните, с които работят всеки ден.

Избирайте разумно на работа

Обикновено човек сяда с хора, с които има връзка от някакъв тип. Ако те са членове на семейството или близки, може да помислите и седнете много близо до тях в ресторант или в друга неангажираща среда, което е обяснимо с това, че партньорите обичат близките и хармонични условия.

От друга страна позиционирането спрямо колега е различно, тъй като може да е наложително да се спазват определени граници, насърчавани на работното място. Там сътрудничеството е необходимо, но навлизането в прекалено близки отношения може да доведе до нежелани демонстрации. Има няколко интересни начина да изберете къде да се настаните според средата, в която сте.

Какво искате да постигнете – въпросът, който ще ви помогне

Подобен избор е от доста важен, особено когато работите с много различни хора. От голямо значение е човек да има психическа подготовка за целите, които желае да постигне. Избирането на място може едновременно да ви даде пряк достъп до желаната информация, неформално да покаже подкрепа и да не ви излага на показ. Може би ще е разумно да избирате малко по-внимателно следващия път.

Разумно избраното място може да поддържа високи нивата на доверие

Всеки предпочита да поддържа здрави отношения с околните. От съществено значение е да се позиционирате така, че да давате усещане за ефективно сътрудничество и конструктивна дискусия, а не за силно аргументиран спор. Позицията ви показва на всички кому отдавате уважение, с кого поддържате добри отношения, на кои дейности се отдавате и дали имате впечатление, че сте постигнали напредък в работата.

Изберете мястото си мъдро

Ъгълът, под които сте застанали има огромно значение. Ако дясната ви ръка е водеща при писане, това може да ви накара да се отдръпнете от останалите хора (за да пишете, без да ги безпокойте). Изборът на правилната посока за сядане ви кара да имате по-стабилна позиция - седнете в дясно от лицето, на което искате да повлияете. Възможно е въздействието да се дължи на факта, че дясната страна се възприема като по-доминираща при позициониране на хора в общо пространство, поради което човек може да се свърже по-лесно с такива, заели позиция в дясно. Изглежда безобидно, но на подсъзнателно ниво улеснява хората да ви повярват.

Сядайте с гръб към масивна стена, а не към вратата. Човекът, седящ удобно с гръб към стената, няма да изглежда подозрителен за наблюдателя и да пропусне нищо случващо се зад гърба му.По този начин може едновременно да внушавате стабилност и да ви е удобно.

Ами ако сте лидер

Ако ръководите екип или се стремите да бъдете повишени, ви е необходима идеална позиция на власт, пред вашите субекти на въздействие, известни още като колеги. Тя трябва да се изпрати съобщение за увереност и смелост. Да седнете на водещото място е възможно решение. Ако хората все още не взимат сериозно вашите инструкции за работния процес, то тази стратегическа позиция, съчетана с тон и стойка на увереност, могат да ви свършат добра работа.

Повишаване нивото на доверието, получено ако сте седнали на главното място на масата, може да спадне драстично, ако то е с гръб към вратата. Това ще налага да се обръщате, когато хората влизат в стаята и вниманието ви ще бъде разпръснато. Дръжте гърба си към стената – тя е стабилна опора. Ако шефът е заел тази позиция, не се притеснявайте, заемете стол в средата на групата. Средната седалка е най-добрата, след тази на лидера. Тя ви позволява да посредничите в разговорите и да ги доминирате, като управлявате темите, които искате да бъдат обсъдени. Вие сте там като свързваща сила, която генерира идеи и подобрява всяка презентация. Лидерите са склонни да задават водещи въпроси, а тези, които са в средата на групата трябва да се уверяват, че дискусията се движи в правилната посока. Ако имате съмишленици от двете страни, вие сте на безопасно разстояние, подкрепян сте, като едновременно с това излъчвате доверие и заемате спокойна позиция на масата.

 Какво да направите, ако сте организатор 

Организаторите на събития, често нямат представа как хората трябва да седят, за да ги ангажират ефективно и да управляват аудиторията. Ярки примери за подобно събиране на хора са класните стаи, презентирането на работното място или организираните лекции. Разпределението на позициите за сядане има важна роля в гладкия развой на дадено събитие. Използвайте мозъка си умело и следвайте нашите съвети, за да водите по-успешно, организираните от вас събития. Вземете кръгли или квадратни маси за събитието си. Така, поради факта, че няма лидерска позиция на масата, всички ще имат еднакви шансове да комуникират. Най-добрият избор са кръглите маси (помните крал Артур, нали?), те дават усещане за сигурност и зашита. Кръглите маси са най-добрият терен за приятелски разговор или групово планиране.

На маса с ъгли хората, седящи пряко един срещу друг, са склонни да се включват в конфликти и спорове, противоречащи на духа на събитието. Това насърчава враждебността и опозицията сред членовете на екипа.

Ако организирате мероприятие, избягвайте да карате хората да седят на столове, оформени в редове. Това е стара и ефективна организация за ученици в класна стая или лекция, но не е ефективен начин другите да могат лесно да си взаимодействат. Много организатори разчупват обстановката подреждайки местата в овална форма и стимулирайки здравословна среда, която дава усещане за сигурност, което насърчава диалозите и дискусиите.

 Избирайте мястото си мъдро

Редовете насърчават йерархия на вниманието. Хората, които се намират назад се борят за внимание, често са изолирани и губят мотивация. Тези, които се интересуват от случващото се и най-активните са склонни да сядат на предните редове, така че се оказва, че се възползват най-добре от предоставените знания. Учащите встрани се чувстват изолирани. Ако искате, като учител, ефективно да планирате обсъждане, настанете учениците на кръгли маси, разделяйки ги на малки групи, така че ефективно да работят по проекти. Всеки ще е принуден да взаимодейства с околните и никой няма да е изолиран.

С повече внимание и прилагане на тези базови знания за заемане на позиция в организираното пространство може да произведете доста съществено психологическо въздействие, така че да постигнете ефективно целите си. Ще забележите разлики в атмосферата на важните събития и те никога няма да протичат абсолютно безконтролно. Ще имате нова, овластена от знанието позиция, от която ще може да отговаряте ефективно на възможностите, изникващи пред вас.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник tapoos.com
Снимки: medium.com; businessadvice.over-blog.com; kcet.org 

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпорт