Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 7 съвета от легендарния педагог Мария Монтесори, приложими всеки ден

7 съвета от легендарния педагог Мария Монтесори, приложими всеки ден

7 съвета от легендарния педагог Мария Монтесори, приложими всеки ден  - изображение

Всички, които се интересуват от развитието на децата, са запознати с педагогическата система на Мария Монтесори. Правилата за възпитание, въведени от световноизвестния педагог още през миналия век, са популярни и днес.

Представяме ви 7 от принципите на легендарния педагог, които ще ви бъдат полезни в опознаването, разбирането и възпитаването на вашето дете.

Детето само си е учител

Детето е в центъра на системата – то опознава света със своите вродени навици, със своите пристрастия. Ролята на родителите е просто да бъдат пасивни помощници в тази важна за децата мисия. Мама и татко помагат детето да получи необходимите знания и го активират и вдъхновяват, когато това е необходимо. Давайте възможност на децата сами да избират заниманията си. Наблюдавайте уникалните му способности, обърнете внимание на това какво предизвиква любопитство му, какво обича и какво не, но най-вече - уважавайте неговите избори.

Родителите изграждат основата на бъдещата личност със своето поведение

Детето започва да възприема реалността около себе си още от първите си дни. То се развива изключително активно, а формирането му като личност зависи пряко от това, което се случва около него. За разлика от възрастния, детският организъм се променя непрестанно, преминава през сензитивни периоди (на особена възприемчивост към различни видове дейност и способи за емоционални реакции). Изследванията на д-р Монтесори показват, че на всяка възраст съответства период, в който определени навици се усвояват най-активно. Поставете си за цел да поощрявате любопитството на своите деца - до 6-годишна възраст те попиват всичко като гъба. Точно в тази възраст те без усилия учат и просто събират необходимите им навици и знания. До шест и седемгодишна възраст се създават всички основни принципи на развитие, създава се техният неговия характер.

Детето ви има нужда от самостоятелност и свобода

Постепенно децата престават да се нуждаят от опеката на възрастните. Много е важно, когато родителите виждат, че детето им се справя само, да успеят сами да се дистанцирате от него. Дайте му свобода да изследва улицата и дома си. Естествено, само в рамките на безопасното. Поощрявайте неговата самостоятелност в обучението. Контролирайте го – но незабележимо и меко.

Детето изучава света с ръцете си

Позволете на своя малък изследовател да изучава предметите с ръце, дайте му колкото се може повече възможности – масата, шишето с вода, растения… Това е много важно и необходимо – ще му даде възможност да научава нови неща, а също и да поправя грешките си. Например - счупеното шише с вода ще го научи да е по-внимателно – след няколко неуспешни опита то ще се научи да пие вода, без да мокри дрехите си – това е много добра основа за приучване към ред. Поставете различни предмети на места, които са достъпни за него, за да може лесно да си ги взема.

Осигурете му лично време и пространство

Не правете грешката да прекъсвате детето си, когато се занимава с нещо. Дайте му възможност да завърши своята работа и го оставете само да определя темпото, с което да прави нещата. Така то ще има свободата да избере колко му се занимава с дадена дейност – половин или един час, самостоятелно или с родител. Но определено това е начинът детето ви да получи удоволствие от различните видове дейности.

Родителите носят отговорност за това какви ценности предават на детето си

Никога не забравяйте, че възпитавате с личен пример - помнете, че детето ви копира вашето поведение. Занимавайте го с игри, вдъхновявайте го, мотивирайте го и му помагайте да опознава света с любопитство. Създайте му навици да върши полезни неща – да измие плодовете например, да прибере дрехите си или да полее цветята. Избирайте леки занимания, подходящи за възрастта му – такива, които ще развиват координацията на движенията му, умението му за концентрация, чувството за ред и способността му да се грижи за другите. Дайте му възможност да се чувства голямо и отговорно.

Сменете фокуса си: най-важно е детето

Родителите трябва съзнателно да се откажат от своите очаквания и представи за детето, както и от амбициите си да го направят по свой образ и подобие.

"Най-доброто, което родителите могат да направят за хармоничното развитие на детето си, е да не му се месят. Нека да помагат за самостоятелното му развитие, да го подкрепят – това е скромна, но изключително важна роля”, казва Мария Монтесори.

Вижте кои са основните нравствени правила на Мария Монтесори:

- Ако критикувате често детето, то ще се научи да осъжда.

- Ако го хвалите често, то ще се научи да оценява.

- Ако често среща враждебност, то ще се научи да се противопоставя.

- Ако сте честни с детето си, то ще се научи на справедливост.

- Ако му се присмивате често, ще стане срамежливо и смутено.

- Ако живее с чувството, че е в безопасност, то ще се научи да вярва.

- Ако го назидавате често, ще подхраните чувството му за вина.

- Ако одобрявате това, което прави, то ще се научи на добро отношение към себе си.

- Ако проявявате снизходителност към него, то ще се научи на търпение.

- Ако го хвалите често, то ще се научи да е уверено във възможностите си.

- Ако детето ви живее в атмосфера на приятелство и се чувства необходимо, то ще се научи да намира любов в света.

Дайте на детето си повече свобода и лично пространство. Постарайте се да не го контролирате непрекъснато, бъдете негова опора и помощ. Покажете на малкия човек до вас, който не спира да търси отговори, че сте на негово разположение и сте винаги готови да му се притечете на помощ.

Д-р Мария Монтесори е уникална фигура в науката - първата жена в Италия, която получава медицинско образование. Първоначално професионалните й занимания са свързани с умствено увредени деца, тя дори разработва метод за работа с увредени деца. Няколко години по-късно - като преподавател в Римския университет, тя разработва метод за възпитание на деца в добро психическо здраве, който през 1906 г. за първи път прилага в реална среда.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: letidor.ru
Снимка: usseek.com, The Little Montessori Home

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияСоциални грижиЛайфстайлЛюбопитноСнимкиНовиниИнтервютаОрганизацииНормативни актовеОбразование