Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител Как да обсъждаме неудобната тема секс с децата си

Как да обсъждаме неудобната тема секс с децата си

Как да обсъждаме неудобната тема секс с децата си - изображение

Не е никак лесно за един родител да обсъжда човешката сексуалност с децата си. Дори консултантите по сексуални проблеми понякога загубват дар слово, когато се налага да разискват темата с наследниците си.
Всъщност това е една от причините да въведете темата още докато децата са малки. Ще получите ценен опит и много необходима увереност, докато техните въпроси са простички, и вие ставате сигурен източник на информация, от което ще извлечете дивиденти, когато станат тийнейджъри и проблемите им стават доста по-сложни.

Внимание родители!

Мълчанието води до проблеми

Децата търсят в родителите си насоки за всеки аспект на ценностите и поведението си. Сексът включва и двете, така че те най-вероятно ще потърсят насоки във вас. Родителите осигуряват сексуалното образование, независимо дали повдигат темата или не. Тези, които мълчат и избягват въпроса, сякаш заявяват пред детето си, че сексът е крайно неприлично табу, което не трябва да се споменава. Така децата започват да се обръщат към други източници — невинни връстници или интернет, а там търсенето на нужните знания дава най-пряк път към порнография. Опитайте да напишете „сексуално образование” или „порно”, в търсачката. За първото на български има 413 000 резултата, но неподходящите за деца материали водят класацията с 297 000 000. Сами оценявате вероятността детето ви да попадне на неправилния вид съдържание.

Правете всичко възможно да отговорите на въпросите на децата възможно най-своевременно

Никога не казвайте „още си малък за това” или „тема за възрастни”. Децата са любопитни за всички аспекти на живота, като е разбираемо да се интересуват от половата принадлежност и интимните контакти. Сексуалното образование никога няма да нарани никого. Истински проблем може да бъде само неговото отсъствие.

Няма нужда от многословност

За да обсъждате сексуалността не е нужно да ви е комфортно с темата. Не е необходимо и да изнесете цяла лекция. Има само едно изискване – да се опитате. След това просто продължете да опитвате. С практика ще добиете увереност и задачата ще стане по-лесна. Не е необходимо да се справите прекрасно още първия път. Разговорите се развиват, включително и тези по неудобни теми. Ако искате да промените това, което сте казали в миналото, или да добавите информация, няма никакви пречки - не се чувствайте ограничени.

Продължавайте

Много родители казват мъничко, докато децата са невръстни, и разговорът им се струва безобиден, а впоследствие се препъват в значението, което придобиват думите. Така разговорът се оказва еднократен и подходът им нереалистичен. Сексът е навсякъде, от това, че детето има полова принадлежност, до намеците в рекламите. Говорете за това, когато въпросът възникне по телевизията, във филм, в текстове на песни, по новините… Навсякъде!

Отговорете на детските въпроси с любезен тон и голяма усмивка

Отношението ви е част от комуникацията, точно колкото и вашите думи. Те показват, че сексът е друг, напълно нормален аспект от ежедневието. Не оставяйте детето да остане с грешното впечатление, че той е неприятен и страшен.

Прочетете книга или дайте на децата да я прочетат

Немалко от нас са се сблъсквали с адаптирани книги, обясняващи човешкия организъм за деца, и трябва да признаем, че са проработили. Когато това се случи с тема, отнасяща се до сексуалното образование, на детето се създава усещане, че е по-компетентно отпреди. Възползвайте се от това, защото в бъдеще то може да ви донесе дивиденти.

Многобройните проблеми с ресурсите за сексуално образование в детска възраст

Въпросите са безброй

Голям проблем е, че на българския пазар трудно се намират книжки, които да обясняват на детето чудото на бременността и от къде то самотое е дошло. Но трябва да признаем, че интернет дава достъп до доста материали, които могат да свършат същата работа.

Решите ли да използвате книги на тази тематика, то е добре да знаете какви са препоръките на експертите

В книгите се казва, че момчетата имат пениси. Момичетата имат вагини.

Всъщност момчетата имат пениси. Момичетата имат вагини, вулви и клитори.

Женският еквивалент на пениса не е вагината. През първите два месеца на бременността гениталиите на двата пола са неразличими. Тогава клетките на момчетата, които се развиват в пениса, при момичетата стават клитор и вулва (които включват клитора, вагиналните устни — вътрешни и външни). Биологически, пенисът няма нищо общо с вагината, като поради липса на информация много хора не го осъзнават никога.

Когато Алфред Кинси стартира модерни сексуални изследвания в края на 40-те години на миналия век, той потвърждава следното. В сравнение с мъжете жените имат значително по-малка вероятност да достигнат оргазми. Господата достигат до оргазъм в около 95% от случаите, но за жените, в зависимост от проучването, цифрата е едва 50-70%. Защо? Отчасти защото много мъже (и някои жени) не знаят за ключовата роля на клитора в еротичната реакция на жените и оргазма. А това няма как да се поправи, ако подобна информация не се предсатвя на децата. 

Мастурбацията

Тежка тема, която в книгите е разгледана на едро. Там се казва, че тя е норма (и толкова). Някой хора смятат, че е грешно и вредно, други дори, че е грях и може да навреди съществено. Много хора мастурбират. Много хора не го правят. Вие трябва да обясните на детето, че то избира. 
Сексолози казват, че тийнейджърите така или иначе сами избират, но е добре от малки да бъдат насърчени да са честни по въпроса. Мастурбацията е основата на здравословния сексуален живот. Тя позволява на човешкото същество да изучи видовете докосване, осигуряващи му сексуално удоволствие. Ако не умеете „да правите любов със себе си”, е по-трудно да го сторите с някой друг.

Още от 1994 г. СПИН се определя като здравословно бедствие. На конференция на ООН по въпросите, касаещи заболяването, репортери искат от тогавашния генерален секретар — Джоселин Елдърс да насърчи мастурбацията сред младежите като заместител на сексуални контакти без предпазни средства. Тя отговаря: „Мастурбацията е част от човешката сексуалност. Може би това трябва да бъде преподавано.

Според сексолозите в този случай международната организация е права – родителите трябва да учат децата си, че мастурбацията, не само е безвредна и универсална, а може да бъде и полезна. Това е основата на здравословната сексуалност и ключов елемент при лечението на не един сексуален проблем, особено преждевременната еякулация при мъжете и трудностите с достигането до оргазъм при жените.

Останали сами децата ентусиазирано извършват подобни действия. А специалистите питат „Защо не? Нали децата го намират за забавно". Тук те обясняват, че вместо да се вика на детето по този въпрос, трябва да му се обясни интимността на това действие и нуждата от усамотяване за извършваенто му.

В книгите, честичко наричат сексуалният акт „любов"

Всъщност любов се прави по много начини — прегръдка, целувка, масаж, фелацио, полов акт от класически тип, и те всички водят до доставяне на удоволствие.
Няма „подходящ начин за правене на любов” (както се намеква в книжките). „Правенето на бебета” обикновено изисква класически полов контакт, но правенето на любов не е ограничено до сношение и дори не е необходимо да го включва. Много хора се наслаждават на прекрасни интимни контакти и оргазми без наличие на полов контакт.

За съжаление много от книгите за подрастващи, които описват сексуалните контакти, създават впечатлението, че жените и мъжете задължително достигат оргазмено състояние, при полов акт, като това води до огромно количество сексуално нещастие. Подобна информация много често се вдълбава в човешката психика и води до мъжки съмнения и женски симулации.

Важно е, освен да изясняваме на децата си как яйцеклетката се развива, за да се роди бебе, да отделим внимание и на разновидностите контакти и важни за здравата му сексуалност подробности.

Да, ние трябва да се съобразяваме с възрастта му, да не поднасяме темите грубо. Но ако сме искрени и поднасяме информацията достатъчно конкретно, без да създаваме излишен срам, то ще предпазим децата както от посегателства, така и от бъдещи нещастия в интимен план.

По статията работи: Станислава Тонева
Източник: psychologytoday.com
Снимки: essentialkids.com.au; singaporemotherhood.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноЛайфстайлАнкетиСнимкиИсторияЗдравни съветиТестовеНовиниФизиологияЗдравни проблемиОрганизацииНаправления в медицинатаСпециалистиРецептиХранене при...Социални грижиАлт. медицинаЛеченияБотаникаСпортИнтервютаОбразованиеЗаведенияНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки