Начало Психология Позитивна психология Наръчник на успешния родител 9 грешки, които не трябва да допускате, ако искате детето ви да спре да лъже

9 грешки, които не трябва да допускате, ако искате детето ви да спре да лъже

9 грешки, които не трябва да допускате, ако искате детето ви да спре да лъже - изображение

Едва ли има човек в света, който през целия си живот да не е изричал нито една лъжа. Ние срещаме лъжци всеки ден, но не знаем какво да правим, когато тези лъжци се окажат нашите деца.

Защо лъжат децата и виновни ли са родителите за техните лъжи? Отговорът на психолозите е ясен: В повечето случаи именно родителите предизвикват лъжите на своите съкровища. Вижте как:

Децата знаят последствията

Много често децата лъжат, защото знаят, че истината носи наказание. Опитайте се да ги насърчите да разкажат какво точно се е случило, без да крият подробностите и без да украсяват историята. Уверете ги предварително, че наказанието няма да е строго, за да им дадете кураж да бъдат искрени.

Децата не искат да ви разстроят

Децата ви обичат и не искат да се разстроите. Ако винаги реагирате мрачно на истината, е напълно естествено те да се страхуват да ви я кажат. Децата просто не искат да се разстройвате и заради това предпочитат да ви излъжат.

Те не лъжат, а фантазират

Децата често фантазират и това е напълно нормално. Те могат да измислят истории за страхотни приключения или да уверяват всички, че имат по-голям брат или сестра… Бъдете по-благосклонни към такива лъжи, защото те изчезват с течение на времето, когато децата пораснат.

Децата лъжат, защото не помнят

Има ситуации, в които децата разказват лъжа и дори самите те вярват в нея. Това особено засяга децата, които може да са забравили или изобщо не са обърнали внимание на пакостите, които са направили.
Не се страхувайте от такива лъжи и бъдете търпеливи, когато обяснявате на детето си в какво се състои грешката му.

Те мислят, че лъжата е проява на учтивост

Понякога децата мислят, че да лъжеш е учтиво, например, те обуват с усмивка плетените чорапи от баба си, макар дълбоко в сърцето си да са изключително разочаровани от този подарък. От вас зависи да решите дали искате детето ви да се държи по друг начин. В края на краищата всички ние правим същото.

Те лъжат, защото не им даваме друг избор

Често задаваме въпрос на децата, въпреки че очакваме само един отговор. Например, питаме: "Вкусно ли е?", когато детето ни очевидно не иска да яде това, което е в чинията му.
В такива случаи, ако не искате детето да излъже, решете проблема, като директно го попитате какво му се яде – само по този начин ще получите искрен отговор.

Децата се страхуват да признаят, че са постъпили лошо

Децата се страхуват да кажат истината за някои лоши неща, защото са сигурни, че само злодеите от приказките се държат по този начин. Така че, ако кажат истината, те се превръщат в тези злодеи.
Обяснете им, че добрите хора също допускат грешки от време на време. Това, което ги отличава от "лошите", е способността им да поемат отговорност за действията си.

Децата лъжат, защото и ние лъжем

Детето копира родителите си във всичко. Ако вие често си позволявате да не сте искрени, то също ще започне да общува по този начин. Решението е лесно: просто трябва да станете по-честни.

Децата мислят, че са твърде глупави

Ако третирате децата си като неразумни и глупави същества, ако им се карате непрекъснато, обвинявайки ги за всичко, което правят, те просто няма да имат желание да научат какво е добро и правилно, включително защо не трябва да лъжат.

Опитайте се да общувате с децата си, сякаш те са на вашата възраст, обяснете какво не е наред и не ги наказвайте за всичко. По този начин децата ще имат желание да се учат от грешките си и постепенно ще осъзнаят защо не трябва да лъжат.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: brightside.me
Снимка: huffingtonpost.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСпортРецептиТестовеНовиниАлт. медицинаСоциални грижиАнкетиИсторияИнтервютаХранене при...ОбразованиеНормативни актовеОрганизацииЗаведенияСпециалистиКлинични пътекиИзследванияЛеченияБотаника