Начало Психология Поведенческа психология Патология Агорафобия - причини, симптоми и лечение

Агорафобия - причини, симптоми и лечение

Агорафобия - причини, симптоми и лечение - изображение

Агорафобията е вид тревожно разстройство – страх, изпитван при преминаване през големи открити пространства. Тази фобия е свързана с панически атаки и безпокойство и често води до избягване на обществени места, от които бягството може да се окаже трудно. В най-тежките случаи това състояние може да ограничи човек до неговия дом, докато в по-леките човек може да получи пристъп на паника, когато се намира на открито място без никаква възможност да се скрие или да се почувства защитен.

Въпреки че това поведение може да изглежда нерационално, човек с агорафобия има напълно реални страхове, които често се повлияват от терапията. Човек, който изпитва крайна паника или безпокойство при мисълта за обществени или открити пространства, е препоръчително да поговори за проблема си с терапевт.

Причини, симптоми и честота на агорафобията

Около 1% от населението страда от агорафобия. По-често засяга жените, отколкото мъжете, и обикновено се развива при индивиди преди 35-годишна възраст. Агорафобията може да се разглежда като усложнение от панически атаки, тъй като хората, които са имали пристъпи на паника, е възможно да се страхуват да претърпят атака на обществено място и да не могат да избягат.

Комбинираният страх от смущение и невъзможността да се справите с паническа атака може да доведе до агорафобия.

Но тя невинаги се появява с паника. Факторите, които водят до това състояние, са различни, заради което и учените не са единодушни в хипотезите си относно причините за това тревожно разстройство. Някои хора могат да развият агорафобия след травматично преживяване или като страничен ефект от посттравматичен стрес.

Агорафобията може да засегне дадено лице физически, емоционално и когнитивно. Тя може да стане причина за високо кръвно налягане и други физически симптоми, включително затруднено дишане, гадене, объркани мисли. Страдащите от агорафобия могат да останат затворени у дома за дълги периоди от време. Характерен симптом на агорафобията е страхът от открити пространства, където засегнатите се чувстват незащитени и безпомощни. Обикновено хората с агорафобия адаптират ежедневието си по начин, който им дава възможност да избягват обществени места, тълпи и други ситуации, които им причиняват безпокойство, а поне една трета от хората с агорафобия не могат да напуснат домовете си изобщо.

Терапия на агорафобия

Терапията дава възможност на хората с агорафобия да говорят за своите тревоги, мисли и чувства, да изследват начини за справяне със състоянието и да разработват методи, с които да подходят към ситуации, в които агорафобията отнема способността им да се справят – като например използването на обществен транспорт или пазаруване. Чрез терапията хората с агорафобия често могат да изучават различни мисловни процеси и упражнения, които могат да доведат до подобряване на състоянието.

За лечението на агорафобия често се използва когнитивната поведенческа терапия, тъй като тя е много полезна при адаптирането на мислите, които причиняват тревожното разстройство. Благодарение на нея страдащите имат възможност да усвоят умения за справяне със симптомите и да се научат да заместват мислите, задълбочаващи чувството на безпомощност, с успокояващи.

Пътуването до кабинета на терапевта може да се окаже огромно предизвикателство за човек с агорафобия, но терапевтите, които предлагат домашна терапия или дистанционна терапия, могат да бъдат особено полезни в този случай. Добре би било сесиите да се провеждат на място, където страдащият от агорафобия би се чувствал сигурен и защитен, ако пътуването до кабинета на терапевта не е възможно.

Подкрепата от членове на семейството може да изиграе полезна роля в лечението, затова е важно те да оказват помощ, като се въздържат от обвинения или принудително поведение, като призовават индивида да "овладее" своите страхове. Методите за самоподдържане - като медитация, избягване на ситуации, които провокират страх, здравословен начин на живот, включващ достатъчно сън, правилно хранене и спорт, също могат да са много полезни за човек, който се опитва да се справя агорафобията.

Диагностични критерии за агорафобия

За да бъде диагностициран с агорафобия, индивидът трябва да изпитва силен страх или тревожност към най-малко две от изброените:

- Да бъде в открито пространство.

- Да бъде в затворено обществено пространство.

- Да чака на опашка или да е в тълпа.

- Да напуска дома си.

- Да използва обществения транспорт.

По статията работи: Ина Фенерова
Източник: goodtherapy.org
Снимка: nuga.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноАлт. медицинаЛеченияЗдравни съветиБотаника